Hongkong

Efter ett kort återbesök i Singapore gjorde vi vår andra etapp av jordenruntresan till Hongkong. The great escapade heter vår jordenruntbiljett och den tar oss med hjälp av Singapore airlines, Virgin atlantic och Air New Zeeland runt världen, via ett begränsat antal platser, i max ett år. Vi har därför bokat några längre flyg med dem och lagt till en del andra inrikes och kortare flyg till andra destinationer med några andra flygbolag. London-Singapore var första huvudetappen, och nu, efter lite runtkuskande i Sydostasien fortsatte vi alltså vår resa med etapp två: Singapore-Hongkong. Enklast hade självklart varit att själva åka från Hanoi dit, men de tillät inte det pga struliga regler, och om vi skulle skippat flyget till Hongkong så hade hela vår biljett annullerats, därav vår lite märkliga rutt. 
 
Hongkong är porten till Kina, och för mig skulle det bli första besöket, Lena har varit i Kina en gång tidigare, dock inte i Hongkong.
Vi hade bokat ett hostel med sovsal då priserna för boende är betydligt högre än än i övriga Asien, och vi tog oss dit rätt smidigt. Vi har en tradition numera att alltid äta på flygplatsen när vi landat, för att slippa blodsockerfallet mitt i allt ofrånkomligt krånglande med nya kartor, regler, adresser, bussar, tunnelbanor mm som man måste hantera och helst utan att betala mer än vad rimligt är, och ännu hellre utan att lägga ut mer än vad de lokala gör. 
Sovsalen såg lovande ut och verkade både trevlig och renlig, dessvärre var toalettdörren så trång att Lena fick använda sig av toaletten på en annan våning. Där kunde hon komma in, men den var vidrig, smutsig och ofräsch. Lyckligtvis, för min del, var det hon som gjort bokningen och jag kunde därför inte hållas ansvarig för eländet. Hon gjorde en noggrann genomgång av området för att hitta ett bättre ställe till samma pris, men det var lönlöst, det ena stället var äckligare än det andra, och oftast dessutom dyrare. 
Men nog om boendet. 
 
Vi gav oss ut på stan och möttes av mängder av människor, starka lukter, högt ljud och reklamskyltar i mängder. Stan har ett högt tempo och är väldigt häftig att besöka. Vi provade självklart lite mat från gatustånden, det fanns ingen ände på alternativen. Det var dock svårt att få reda på vad det var åt, för skyltar och menyer är oftast på kinesiska och sällan på engelska, och även om de flesta kan lite engelska, är det ingen garanti för att de i köket du valt kan det.
 
Stämningen på topp
Allt ser spännande ut, men innehållet är oerhört oklart
Hongkong - skyltarnas förlovade land
 
Hongkong var lite kallare än vi vant oss vid och eftersom det ligger i höjd med Hanoi var det också en motsvarande temperatur vi möttes av, om än mindre fuktig. Vi passade på att inhandla lite mössor och vantar till Kina, eftersom det skulle vara vinter där och närmare nollan, vilket motsvarar vår i Sverige, men en köldchock för våra numera värmebortskämda kroppar. 
 
På vår andra dag i stan drog jag iväg på en naturvandring medan Lena skulle spana in hamnen. Vi fick en riktigt solig och fin dag, och tjocktröjan åkte av till förmån för t-shirt medan jag vandrade en dryg mil i terräng och tog mängder av bilder under 4-5 timmar. Dragons back heter sträckan och man åker buss upp till en höjd, följer en stig upp på en bergsrygg och går med utsikt åt alla håll från topp till topp för att avsluta nere vid en surfarstrand som kallas big wave beach. Jag njöt i fulla drag av naturen och friheten av vandra, och tog som vanligt alldeles för många bilder för min frus smak. Nuförtiden kan man dock radera alla dåliga bilderna i efterhand, så jag tycker inte det gör så mycket. Eller vad säger ni?
 
Tidigt under rutten stannade jag för att fota och nalla av färdkosten, snickers, banan, bröd och vatten. 
Här ser man den första delen av stigen
Häftig utsikt och brant stup vid stigens kant
Stairway to heaven
Efter högsta punkten fortsatte stigen på "drakens rygg"
Häftig rödfärg i en annars gråbrun och grön skog
En del av stan kunde ses i slutet av vandringen
Vid slutet av vandringen belönades man med de höga vågorna vid big wave beach, här sett från klipporna vid sidan av sandstranden. Någon surfade med sin hund på brädan, själv nöjde jag mig med att se på. 
 
Eftersom vi skulle tillbaks till Hongkong igen, efter en liten detour till Kina, hade vi bara ett par dagar här och kände ingen press att göra särskilt mycket mer. Vi hann med en massage och ett inköp av IPad (ingen skatt i Hongkong = världens billigaste Apple-produkter) innan vi tackade för oss och Lena äntligen kunde lämna världens vidrigaste toalett åt sitt öde. 

Kommentarer
Postat av: Marina

Det kan aldrig bli för mycket kort, speciellt inte på en sån fantastisk promenad. Imponerande!

Svar: Tack Marina, skönt med lite stöd ;)
Tomas & Lena Nordquist

2013-03-24 @ 13:37:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0