Elvis, country och en riktigt "Fun" 30 -årsdag!

Färden genom USA fortsatte från Jackson, Mississippi, till Memphis, Tennessee, där jag som musiklärare hade några godbitar att se fram emot. Första studiebesöket blev Graceland, Elvis Presleys hem från det att han slog igenom till sin död 1977. Vi fick köa ganska länge då vi var många som ville åka bussen upp till hans hus och gå igenom de rum där legenden levde för snart 40 år sedan. Vi fick varsin uppsättning hörlurar och en liten bandspelare varpå vi fick lyssna på information om Elvis karriär och Graceland medan vi gick rundturen i vår egen takt.
Det var fascinerande att se var the king of rock hade huserat och hur han inrett, särskilt eftersom man bevarat all dekor sedan hans död. Det var lite utav en tidsmaskin, att få se hur ett riktigt lyxigt hem såg ut på 70-talet, en tid som ingen av oss upplevt (eller ja, ett halvår av mitt liv utspelades ju då, men vad minns jag av det?). Karriärsresan ledde hela vägen fram till hans död och till Elvis gravplats som är utanför huset. Än idag får han dagligen blommor och hälsningar skickade från hela världen, och särskilt mycket vid olika årsdagar. 
 
Elvis vardagsrum
 
Här hade han sitt sällskapsrum
 
Fin tavla på Elvis
 
Här ser ni några av hans fina dräkter han använde. Hela väggarna var fyllda med olika musikpriser han fått.
 
Den kända rosa Cadillacen som Elvis gav till sin mamma.
 
Elvis var troende och detta vackra kors var bredvid hans grav.
 
Elvis grav hade flytttas till Graceland av säkerhetskäl. Även hans mor ligger begravd här.
 
Vi kände oss trötta och bestämde oss för att spara resten till nästa dag, varpå vi drog oss tillbaks till vårt motel. 
Morgonen efter var det Lenas födelsedag och efter ett samtal från familjen i Smålands mörka skogar begav vi oss till Sun Studio, rockmusikens Betlehem. Här spelade Sam Phillips in storheter som BB King, Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis, för att nämna några. Flera av dessa upptäcktes just genom Sams enmansstudio och kunde tacka honom för sina karriärer. 
En trappa upp fick vi se den samling av föremål som studions samlade på sig under storhetstiden och nere på marknivå fick vi se den studio som alla dessa musikgenier skapat sina hitar i. Vi fick även chansen att hålla i den mick som Elvis sjungit in sin första låt i, något som Lena inte kunde låta bli. 
 
Snygg bil och gitarrskylt utanför Sun Studio
 
Nu skall vi snart gå in! Spännande
 
Tomas passar bra in under gitarren musiklärare som han är.
 
Tomas tittar på bilderna inuti själva studion.
 
Eftersom flera stora hits har spelats in här är det fortfarande många band som vill spela in i den lilla studion utan aircondition för att få "tur" med sin lansering.
 
Här har ni micken som Elvis sjöng i. Så häftigt att få hålla i den! 
 
Rockar loss! 
 
Eftermiddagen spenderade vi vid Gibson factory, som erbjuder en guidad tur genom sin gitarrfabrik. Tio dollar kostade det och en timmas visning bjöds det på i en trädoftande och stundtals högljudd miljö. Det som är lite kul är att man går igenom en riktig fabrik med folk som tillverkar deras legendariska gitarr på riktigt. Jag tror dock att jag var mer fascinerad än min kära fru som dock troget följde med på ännu en nördig upplevelse i Memphis. 
 
Vi fortsatte vår färd till Nashville där vi skulle fira Lenas trettioårsdag med en tvättäkta countrykonsert. Gran Ole Opry heter tillställningen som pågått regelbundet sedan 1925 och än idag sänder sina konserter live via radio. 
 
Lena: Vi åkte som sagt till Grand Ole Opry som var en riktigt härlig upplevelse. Här bjöds det på musik som hela familjen kunde njuta av. Eftersom det var olika personer som spelade ett par låtar i taget så hann man aldrig bli trött på någon utav dem vilket var perfekt, och dessutom fick vi ju därmed höra på ett antal stora countryartister. Våra favoriter blev Striking Matches som numera går varm på Spotify tillsammans med Benesser nya skiva, The Start Of Something New. 
 
Dessa äldre män var riktigt duktiga och roliga. Kommer tyvärr inte ihåg vad de heter.
 
Striking Matches, våra nya favoriter.
 
Efter konserten bestämde vi oss för att äta lite gott. Tyvärr var utsidan på byggnaden mer inbjudande än maten. Det blev iaf en rolig upplevelse att äta alligatorsvans till förrätt även om resten av maten var riktigt tråkig. 
 
När vi kom till hotellet hade Tomas överraskat mig genom att boka en svit. Han hade dessutom skrivit att jag fyllde år och önskade en överraskning på rummet. När vi kom dit fanns det en liten söt ballong i en påse med lite snacks. Supergulligt! Jag blev riktigt bortskämd på min födelsedag precis som jag ville! Tack älskling! 
 
 
 Alligatorsvans som förrätt, det ni!  

Kommentarer
Postat av: Maria Backman

Grattis i efterskott, Lena!

Svar: Tack! Vi måste ses snart för en uppdatering av sminkväskan :)
Tomas & Lena Nordquist

2013-07-07 @ 18:27:40
Postat av: Barbro

Vilken fin födelsedag du har haft!!
Jättekul att följa dej och Tomas på eran fantastiska resa.
Kram på Er båda från Barbro

Svar: Tack Barbro! Ja jag hade en jättebra födelsedag med min underbara man.
Tomas & Lena Nordquist

2013-07-07 @ 21:10:10
Postat av: Joni

Hej! :)

Jättekul läsning.. Skulle gärna vilja komma i kontakt med någon av er för lite frågor jag har inför min kommande resa; som blir liknande ert :)

Mvh; Joni! Mail: wonkiiii@gmail.com

Svar: Absolut får du det!
Tomas & Lena Nordquist

2013-09-21 @ 13:18:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0