Kuala Lumpur

 Efter en vecka på Pangkor Island kändes det skönt att få åka iväg på nya äventyr igen. Vi fick skjuts av vår underbara hotellägare Anoar till båten eftersom det var strejk bland taxichaufförerna på ön. När vi nådde fastlandet fick jag syn på denna underbara moped som ni ser nedan. Jag funderar på hur de skulle sätta fast mig på denna sak utan att det skulle bli rent ut sagt livsfarligt!!?
Båtarna man åker med är totalt oanpassade och det blev naturligt att få kontakt med några hjälpsamma Malajer. Det är inte enkelt med rullstol men eftersom det är så många hjäpsamma människor här går det ganska bra trots allt.                                                                                                                                  
 
Vi tog bussen till Kuala Lumpur och väl där blev vi lurade att betala 60kr för en taxi som borde kostat 10kr till hotellet. Det glömde vi snart bort då vi var framme. Vilket hotell! Så sjukt najs helt enkelt. Det stämmer verkligen att man kan bo billigt i Kuala Lumpur och få lyx. I foajen stod det minst tre personer bara för att hjälpa en med väskorna, hålla hissen öppen och hälsa. Man kände sig ganska felklädd i sunkiga träningskläder då resterande av de som bodde där var uppklädda. Men men....
Här funkade det hur bra som helst med rullstolen. Stor toa och stora ytor att röra sig på. Vi hade balkong med vy över både Petronas Twin Towers och TV-tornet Menara. Nedanför var den fina poolen med tillhörande gym.
 
  
 
Tyvärr var det ofta halvt genomtänkt vad det gällde handikappanpassningen. Tunnelsbanan (LRT) hade hissar på vissa ställen men inte överallt (inte ens på centralstationen fanns det hiss överallt). Inga skyltar visade om det fungerade att komma fram eller inte vilket gjorde att vi på vissa stationer dunkade nerför med rullstolen ett femtiotal trappsteg. Det är tur att man kan åka rulltrappa, annars hade det varit svårt att ta sig fram. Trottoarerna var höga och svåra på vissa ställen, medans det funkade riktigt bra på andra.
 
 
Petronas Twin Towers
 
 
Tomas åkte till Batu Caves utan mig eftersom det var så mycket trappor där. Verkade vara ett riktigt coolt ställe. Hinduerna och Kineserna firade nyår så det var mycket firande överallt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Öjt va najs!!

Så sjukt gött att checka in på ett femstjärnigt hotell i Kuala Lumpur. Nu gäller det att lyxa på. Detta är det finaste vi bor på under hela resan. Ville bara göra ett kort inlägg från mobilen i natt innan jag skall sova. Tog nämligen ett roligt kort på en nygift indisk man med sina vänner och mig i hotellets foajé. Imorgon väntar fler bilder från Malaysias huvudstad och bilder från vår svit!!


Pangkor Island del 2

Ja, då har det gått några softa dagar sedan senaste inlägget, vi har bättrat på färgen lite och mestadels tagit det lugnt. Fick byta vårt rum mot ett annat som är bättre anpassat vilket känns väldigt skönt då jag inte är beroende av Tomas för att komma in och ut. Böckerna är utlästa och vi är redo för nästa etapp som inleds imorgon - Kuala Lumpur.
 
Vi har rundat ön på motorcykel, först åkte Tomas själv men sen provade vi om jag kunde sitta där bak till min blotta förskräckelse. Det är tur att jag har en busig man som vill att jag skall uppleva allt jag kan för jag hade aldrig vågat annars. Tomas klämde fast mina ben mellan sina på den automatväxlade motorcykeln och sedan bar det av runt hela ön. En underbar känsla! Men jag var till en början helt livrädd. Tomas fick nog blåmärken på magen som jag höll om honom. Men efter ett tag kändes det lite bättre. Backarna var ju såå branta! Man fick max köra i 20km/h i de branta backarna nerför och jag påminde troligtvis Tomas om detta 100 gånger stackaren. Jag hade hjälm mamma bara så du vet, vi har tagit korten i efterhand.  
 
Förutom detta äventyr var vi dagen före ute på en liten upptäcksfärd runt omkring där vi bor. När vi gick på en fint asfalterad väg såg vi en skylt där det stod vattenfall in mot en liten stig. Självklart var vi tvugna att gå in där. Myggigt och snårigt var det, men man fick en härlig känsla av att upptäcka något nytt, och att göra något som man inte förväntas göra. Sista biten innan vattenfallet bar Tomas mig på ryggen. Jag har börjat kalla honom hulken, då han bär mig överallt där jag inte kommer fram själv :) Tyvärr var vattenfallet en besvikelse. Men men, det var snarare vägen dit som kändes cool. 
 
En förmiddag då solen endast tittade igenom lite genom det tunna molntäcket bestämde jag mig för att åka ut på en träningsrunda ett par kilometer. Eftersom det är så backigt här så räcker det med några kilometer för att bli riktigt slut i armarna (särskilt då det är runt 30 grader ute). Det var två kineser som hade hyrt cyklar och också var ute på upptäcksfärd. Det roliga var att de inte orkade cykla i uppförsbackarna så jag rullade förbi dem när de gick i motlut. Kändes bra! Eftersom det var så varm brände det tyvärr i händerna i de branta nerförsbackarna.
 
Många tycker att min rullstol är väldigt intressant och barnen hälsar och cyklar runt mig. Särskilt när jag åker utan Tomas så märker man att de blir lite förundrande. Men jag börjar tröttna på att alla tittar på mig hela tiden. Lär tyvärr inte bli bättre i Kambodja. Bara att vänja sig. 
 
Idag har vi varit vid ett kinesiskt tempel. Det var nog den mest sevärda attraktionen på ön hittills. I dammarna fanns en nio år gammal karpfisk som vägde 130kg och var 1,5m lång. Såå sjuukt stor!! Riktigt coolt. Högre upp fanns det en damm med massa sköldpaddor. Dit gick Tomas så jag fick nöja mig med bilder. De hade gjort en miniatyr av kinesiska muren och då och då avfyrades små töntiga raketer.                                                                                                                                                                     
 
 

Tomas fick låna en gitarr av någon som hotellets ägare kände. Den var så sjukt skitig så vi rengjorde den innan han började spela. Visst är han fin min älskade man?!!!
 
Imorgon lämnar vi ön som sagt, och åker vidare mot Kuala Lumpur, Malaysias huvudstad. Vi har bokat ett oförskämt billigt lyxhotell och kommer att vara där i fyra dagar innan vi flyger vidare mot Kambodja där Daniel (Nöööpen) Nordquist kommer och möter upp oss! Stämning!
 
Ha det gött i kylan!!!

Pangkor Island

Efter en sömnlös natt som avslutades med oändligt många decibels minaretutrop kl 06:00, begav vi oss till hamnen och tog färjan över till ön.
 
Här möttes vi av våra värdar, Alicia och Anuar, som driver Nipah guesthouse och är världens mysigaste hostelägare. Vi mailade dem sent på kvällen innan eftersom vi inte skulle hinna med färjan och fick till svar:
 
"Hi Tomas and Lena, ok, no problem. I was starting to worry about you and fearing the worst - thought you had an accident or something. But it's good to know that you're both alright. Do come over early tomorrow morning and have breakfast with us. Your room is waiting for you and so are we. Thank you for informing us and see you tomorrow!"
 
Så ni förstår att vi är väl omhändertagna. Anuar började omedelbart att bygga en ramp åt Lena för att underlätta hennes väg in i den gemensamma köket/matsalen. De har DIY/frukost, (do it yourself), ägg att steka, pannkakssmet, mackor med sylt, te, kaffe och frukt: vattenmelon, ananas och äpple eller bananer, olika beroende på vad som är "fruit of the day".
 
En vacker och spännande fågel dök upp när vi åt frukost, Hornbill kallar de den, hornkorp på svenska (tror vi), den ska vara utrotningshotad, men här finns det flera exemplar av den.
 
Rummen vi bor i är fina, de har en unik design och vi trivs bra. 
 
Vi har 5 minuter till stranden, 10 om vi vill gå till den finare stranden, Coral Beach. Det är mer anpassat där och finare strand, så vi har gått dit båda dagarna vi har varit här.
 
Det är förvånadsvärt lite folk på stranden för att vara så fint och så bra väder, vi har haft soligt båda dagarna, och det är ändå bara ett tjugotal längst hela stranden, plus några softa killar som kör båtar och hyr ut jetskis åt badgästerna.
 
 
 
Efter den första stekdagen lyxade vi till det med dyr middag efter stranden. Ananasjuice, tonfiskmacka m strips, kycklingspett m ris och en kaka+glass-dessert. totalkostnad = 100 kr. Det var nog öns dyraste place. Idag åt vi en lunch för 25kr istället, det är mer normalpris häromkring. Oftast skiljer det bara på upplägget, inte på matkvaliten. Du kan få lika god mat för 1/4 av priset om du är beredd att avstå strandläget, fräscha bord och en meny på engelska. Dessvärre var det inte så där vi åt idag :)
 
Nu har vi åkt in till Pangkor town och sitter och knappar lite på ett internet-cafe, vi måste ju uppdatera er trogna läsare. Lägger ut lite bilder åt er så ni kan se hur härligt vi har det.
 
Varma och sobrända (!) hälsningar från oss!
 

Vilken lyx!

Nu är vi äntligen i Malaysia!
Dagen började med regn så vi väntade till kl 8 för att försöka vänta ut det värsta regnet i Singapore. Tillslut gav jag och Tomas upp och traskade iväg mot busshållplatsen. Väl där mötte vi världens tjurigaste gubbe. Han bara pekade på mig och sa att det absolut inte gick att åka buss och pekade mot taxibilarna. Konstigt eftersom de dagen före sa att det gick bra. Sällan har jag mött någon som inte vill lyssna ett dugg på vad man säger!! Men tillslut fick vi köpa en bussbiljett och Tomas bar mig på bussen. Nu väntade ett bärande av och på vid gränsen mellan Singapore och Malaysia. Men Det gick superbra. Tomas är ju stark som tur är. Gött dessutom att en resa på en timma endast kostade 12kr jämfört med 150kr för en taxi.

Man känner sig lite som ett ufo med alla som stirrar på en här. Men man får se sig som en ambassadör. Jag visar att det går trots rulle. Asiaterna är trots allt lite mera diskreta i sitt tittande. Indierna tror man att ögonen skall trilla ur på. Ja, ja tillbaka till resan idag.

Tyvärr missbedömde vi helt tiden det skulle ta till vår paradis ö. Vi fick helt enkelt stanna kvar på andra sidan då båten slutade gå en timma innan vi kommit fram. Väl här tog vi in på det lyxigaste hotellet hittills ;-) Dyrt var det också. Men Tomas lyckades att pruta ner från 80kr till 70kr. Här finns allt man kan önska sig. Exotiska djur i badrummet, tillsammans med härlig västerländsk musik från restaurangen bredvid tillsammans med härliga motorljud från mopeder. Inget slår den vackra spindelväven i taket i kombination med den illgula färgen på väggarna. Täcken ingår inte, med jag tvivlar på att vi kommer att frysa. Tomas har lagt över sig en flashig handduk som ingick i rummet. Ha ha!! Så sjukt stört!! Skall bli gött att bo lite enklare i morgon. Sånt här lyx får man inte vänja sig vid. Ha det bäst!


Singapore

Ja, då har vi varit i Singapore i drygt ett dygn.
Härligt med värme!

Singapore är en häftig stad, det är varmt och tropiskt men till skillnad från Thailand och Malaysia är det rent och väldigt organiserat, tydliga skyltar, handikappsanpassat överallt utom på flertalet trottoarer där nån klåpare ställt upp soptunnor eller annan bråte vilket innebär att vi ändå tvingas gå mitt i vägen :) Det är väldigt grönt i stan, de satsar mycket på att behålla så mycket vegetation som möjligt, det sänker temperaturen, renar luften och deras enorma områden (för att vara en så liten ö) bestående av regnskog förser dem med sötvatten. Imponerande tänk, även om det kanske går lite långt ibland: De försöker hålla ner antalet bilar i staden genom att sälja tillstånd för att köpa bil. Tillstånden kostar 90.000 singapore dollar (1 SGD = 5 SEK), alltså nästan en halv miljon! Sen ska du köpa bilen... De satsar istället på kollektivtrafiken, som är väl fungerande, anpassad både för rullstol, blinda och döva. Här har vi en hel del att lära.

Jetlag har vi haft ganska mycket tur med, vi kom fram kl 19 lokal tid och var tillräckligt trötta för att kunna sova hyfsat bra under natten. Vi gick upp tidigt i morse, åt en oerhört stabil frukost bestående av världens vitaste bröd och sylt, och begav oss till Botaniska trädgården, ett ganska populärt ställe som faktiskt är gratis. Vi har tagit en del bilder och hade turen att stöta på en man som är fotolärare så vi bad han ta några bilder på oss med en damm och några fåglar i bakgrunden. Han såg ut att veta vad han gjorde, så det är klart vi frågade honom. Jag (Tomas) försökte mig på några egna foton och bad honom betygsätta mig, han svarade lite undvikande att vinkeln var bra och återgick till att fota fåglarna, vet inte riktigt hur jag ska tolka det...

Vi var där några timmar och tog oss sedan vidare till Singapore Zoo, ett av världens bästa, om man får tro deras egna ord.
Här såg vi alla möjliga spännande djur och tog en massa bilder, så klart. Zoo i sig är ju lite tragiskt, djur som är inspärrade på små ytor osv, men detta zoo tyckte vi var bra skött, det var relativt stora områden som djuren kunde röra sig på och det var mycket fokus på utrotningshotade djur och information om dem.
Lena fick sig en kyss av en elefant vilket naturligtvis förevigades, allt för våra trogna läsare ;)

Nu är det sent halv 3 på natten, imorgon ska vi antingen stanna kvar och se lite mer eller bege oss av mot Malaysia och den efterlängtade beachen, vi har inte bestämt oss än. Vi kommer tillbaks till stan senare under resan så vi känner ingen stress över att behöva se allt nu.
Bifogar lite bilder från dagens äventyr.

Ha det bra!

         

Framme!

(Problem att ladda upp blogginlägg så broder Mikael lägger in för närvarande)
Nu är vi framme i Singapore. Resan har gått bra, lite biljettkrångel i London då vi försökt korrigera stavningen från NORQUIST till NORDQUIST utan framgång hela sista veckan. Tur att vi hade 4h transit och de hann lösa det.
Singapore Airline är sjukt lyxigt. Med våra billiga biljetter hade vi nog räknat med något i stil med Aeroflot (Spart - du vet vad jag menar...) men här bjöds vi på god mat, bra service, oväntat bekväma stolar och varsin skärm med ca 250 filmer, lika många tv-serier och en massa annat trevligt att välja på. Skön start!

Vi har checkat in på ett enkelt hostel och ska dela rum med lite andra resenärer, man måste ju sätta backpacker-standarden direkt. Ett lyckokast, visade det sig, en indier tog sig god tid att ge oss sina bästa tips och hjälpa oss med alla våra frågor om stan. Imorgon har vi en massa aktiviteter planerade, nu har vi ätit lite och ska SOVA!!!!!

För övrigt är det otroligt trevligt med fuktig 27 graders värme på kvällen efter månader...
(här tog texten Tomas & Lena mailat slut så jag improviserar fortsättningen //Mikael)

...av köld, drivis, spöregn och slask.
Men det är kanske skönare det än att som här svettas dygnet runt och bo med andra människor som luktar såväl svett som liniment.
Självklart saknar vi redan min käraste bror Mikael och önskar att han vore här med oss delade denna stund. Men vi lovar att köpa många dyra presenter att överlämna när vi kommer tillbaka.
Nu måste vi tyvärr lämna datorn då stanken av grannen vid datorn är nästan outhärdlig.
Tjipp tjipp!


Imorgon åker vi!!!

Ja, nu är det mesta packat. Stolen är nyfixad och nya smarta lösningar har vi själva kommit på för att det hela skall kunna gå så smidigt som möjligt. Väskan väger nu 14kg så jag klarar 20kg gränsen med god marginal. Fram på stolen har vi satt på två nedfällbara pinnar vilka fälls upp och sätts fast emot stolen med magneter som vi inhandlat på claes ohlsson. Smart va?! Nu måste jag soooova!


Packning!

Så här ser det ut just nu hemma i soffan! Bara man inte glömmer något. Men det löser väl sig alltid. Har resfeber till max och sover minimalt. Nu bär det av till kyrkan för att hjälpa till med lovsången. Kram på er från Lena


Rutt med datum

Peo - du blev först ut att kommentera på vår blogg, det belönas med den önskade reserutten med datum. Självklart har vi mer detaljer, undrar du eller någon annan något speciellt så är det bara att fråga :)
Håll till godo!
 

16/1    Singapore

18/1    Malaysia (Kuala Lumpur, Pangkor island)

30/1    Kambodja (Siem Reap, Sihanoukville)

8/2      Vietnam (Phu Quoc, Saigon)

18/2    Singapore (flyger 20/1 till Hongkong)

21/2    Kina (Xi’an, Beijing)

28/2    Hong Kong

4/3      Australien (Sydney, Ayers Rock, roadtrip Cairns – Melbourne)

12/4    Nya Zeeland (Auckland + roadtrip runt landet i 3 veckor)

5/5      Fiji

15/5    Cook-öarna

26/5    USA (Roadtrip Los Angeles – New York)

7/7      Uppsala


Resfeber

Tre dagar kvar till avfärd! Tisdag 15/1 bär det av, nu är det riktigt nära.
Vi är helt speedade och har svårt att sova, det bara snurrar utav frågeställningar och funderingar. Har vi tänkt på allt? Har vi glömt något? Visum, assistans på flyg, bokningar av hotell, hyrbilar, det är mycket som måste stämma. Det är ungefär tusen frågor som studsar runt i huvudet konstant.
 
Hur förbereder man sig för en resa på 6 månader? Det är sjukt länge.
Och helt FANTASTISKT spännande! :)

Rutt

Så här ser vår reserutt ut. Via London flyger vi till Singapore och fortsätter sedan österut.
Svart = flyg
Rött = tåg/bil/båt
 
 
 
 

Här köper vi väska!

En liten försmak på hur det kommer att se ut på vår resa. Förhoppningsvis utan att behöva så varma kläder


Sjuk stämning!

Ja, då sitter vi här och sliter med bloggen i den sena timman.
 
Mindre än en vecka kvar och stämningen är på topp, vi har ställt in oss på USA-tid, helt fel alltså.
 
Ja, det var allt för denna gång, ha det gött!
 
/T & L

RSS 2.0