San Francisco

Efter några dagar i LA och en scenisk resa längs Highway 1 kom vi så fram till San Francisco. 
Vi kom ganska sent men lyckades hitta ett motell och pruta ner det ganska rejält, den enda fördelen med att komma tillräckligt sent. 
 
Vi hoppades kunna åka ut till fängelseön Alcatraz dagen efter, men det visade sig tyvärr vara helt slutsålt flera dagar framöver. Vi fick nöja oss med att se ön på avstånd, vilket vi gjorde ifrån Pier 39, en populär pir för turister, då den är festlig som en nöjespark men samtidigt erbjuder utsikt över hamnen och faktiskt är hem till ett hundratal sjölejon som flyttade in där för ett tjugotal år sedan efter ett jordskalv. San Francisco-borna älskar sina sjölejon och var inte sena att avskilja de bryggor som redan tagits i besittning för att låta sjölejonen hållas ostörda. Turisterna flockas för att se när de solar, grälar och hoppar upp eller dyker ner från bryggorna. 
 
Lena poserar framför en gammaldags hederlig karusell
Närmare Alcatraz än så här kom vi tyvärr inte
Sjölejonen trivdes i sitt hem på pier 39
De flesta "sälar" man ser på cirkus är egentligen sjölejon, de är visst smartare och smidigare. Det senare märkte vi iaf för de närmast flög upp på bryggorna
En gammal flodbåt
 
Vi åkte även till världens krokigaste gata, Lombard Street. Den är enkelriktad och faktiskt inte så extremt trafikerad som jag trodde den skulle vara. Många var dock de turister som skulle fota den eller gå i vägen fast det var förbjudet för fotgängare att trafikera gatan. När vi kom till krönet för att svänga ner såg vi också en av de klassiska spårvagnar som stan är så känd för. Vi nöjde oss dock med att se dem på håll och åkte bil dit vi ville istället. 
Spårvagnarna rullar på än idag i San Francisco
Lombard Street och stan sett uppifrån
Så här krokig är vägen. Ursprungligen var den bara tänkt som en lösning på den branta backen, men blev snabbt populär och har idag kultstatus
 
Efter Lombard Street tog vi vägen ut till den världsberömda Golden Gate-bron, världens mest kända och filmade bro. Man har sett den så många gånger på kort och på bio så det kändes märkligt bekant att vara där, men också stort eftersom vi nu var här på riktigt. Vi tog bilder på bron när vi åkte över den och från ena sidan. Sen kunde man även åka upp på en kulle och se hela bron uppifrån. Här fanns också en utställning om brons militära bakgrund och hur man förberett sig för att försvara den naturliga hamnen i händelse av krig. De började bygga grunden för en rejäl artillerikanon under andra världskriget men innan de hann bemanna den var den utdaterad och lyckligtvis för stadens innevånare har de inte behövt försvara staden hittills. 
Golden gate-bron sedd från Golden gate-bron
Det blåste en hel del, särskilt när vi senare gick ut på bron
Bron sedd från området där man skulle försvara hamnen ifrån
Vår favoritbild av bron, kanske den mest populära vinkeln att filma den ifrån också...
 
Vi gick på bio en kväll och såg den nya Star Trek-filmen, (en riktigt bra film f.ö.) och minsann har de lyckats baka in San Francisco även i denna film. Det var verkligen speciellt att sitta på bio i samma stad som filmen på duken utspelade sig. Bion var en liten, mysig och gammaldags biograf, så det var inte anpassat, vilket är ovanligt för USA, men vi löste det som vanligt. Bio i USA kostar bara 60-70 kr, men popcorn och dryck tar de betalt desto mer för, så i slutändan blir det samma sak som i Sverige. 
 
Dagen efter styrde vi kosan mot Yosemite National Park och några av världens största träd. Missa inte det!

Kommentarer
Postat av: Nurp

Coolt! Man hade säkerligen kunnat spendera flera veckor i San Fransisco utan att mättas, och det här var bara ännu en av era strapatser :P

Svar: Ja, det är galet vad mycket vi sett senaste månaderna. Vi ser dock fram emot att komma hem och träffa alla nu!
Tomas & Lena Nordquist

2013-06-27 @ 20:52:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0