Washington DC

 Efter ett dånande besök vid Niagarafallen bilade vi de två dagarna ner till Washington DC, USA:s huvudstad.
Vi hade fått tag på ett hotell som inte var hutlöst dyrt och som låg väldigt centralt och bra till. När vi kom dit upptäckte vi att parkering inte ingick som på alla andra ställen i USA, här ville de ha 46$ per natt, över 300 spänn!!!
Vi lyckades hitta ett parkeringshus som "bara" tog halva det priset och dumpade av bilen för att se staden under två intensiva dagar. 
 
Morgonen efter begav vi oss till kongressbiblioteket som skulle vara väldigt vackert att se. Arkitekturen var mycket riktigt intressant men själva biblioteket var offlimits, vi fick nöja oss med att titta in genom en glasvägg. Istället fanns några utställningar om indianer och om inbördeskriget, dessutom kunde man få se en av de första biblar som Gutenberg tryckte på 1400-talet.
 
Denna vackra mosaik fanns i biblioteket.
 
Kapitolium är Washingtons stolthet och som resten av staden är det byggt i en kombination av antik grekisk och romersk stil med ett pampigt och flott resultat. 
Vi var lyckligtvis ute nog tidigt för att kunna se det utan de horder av turister som rör sig här vanligtvis och fick några fina kort. 
 
Kapitolium med kvinnostatyn med namnet Frihet på toppen. Ingen annan byggnad får vara högre än Frihet i hela Washington.
 
Utsikt bort mot Kapitolium över en av alla de trafikerade gatorna. 
 
Vi hade luskat reda på en guidad tur runt parken där de flesta monument finns. Det fina med turen är att man betalar vad man själv vill i form av dricks till guiden om man gillar det. 
Tjejen som visade oss runt var påläst och ledde oss från Washingtonmonumentet via Vita Huset, krigsminnesmärken för andra världskriget och Vietnamkriget ända fram till Lincoln memorial, det kända tempelliknande minnesmärket i slutet av en lång vattenspegel. Under tiden berättade hon allehanda kuriosa om monumenten, vad de symboliserade, varför de byggts och om saker som hänt under tiden de konstruerades. 
 
Vita huset
 
Vita huset var så klart avskärmat av en grind och hade dessutom ett antal vaktande poliser.
 
Utanför Lincoln Memorial
 
Här ser ni utsikten från Lincoln Memorial mot den sk. reflekterande poolen och Washington monument som renoverandes för tillfället.
 
Här ser ni den stora statyn av Abraham Lincoln inuti Lincoln memorial.
 
Minnesplats för alla som deltagit och stupat i andra världskriget.
 
Minnesplats för de som stupat i Vietnamkriget
 
Vi tackade för en intressant tur och letade rätt på mat för att sedan fortsätta till Smithsonian Naturhistoriska museum. 
Museet var fyllt med spännande fossil och mest imponerande var naturligtvis skeletten från T-rex och de andra dinosaurierna. Kvastfeningen, en personlig favorit, var större än vad jag trodde. De fiskade upp det första exemplaret på 1940-talet, trots att fisken troddes ha varit utdöd i 70 miljoner år. Det levande fossilet, som det kallas, är ett hån mot evolutionens anspråk då det inte skett någon som helst utveckling under de påstådda årsmiljonerna.
 
Som vanligt började historievandringen med en trevande och flummig story om hur livet uppstått spontant "a long long time ago in a galaxy not so far away..." och övergick sedan raskt till självsäkra påståenden om allt som hänt sedan dess fram tills nu. 
Mest tragisk är den fantasifulla utställningen med s.k. apmänniskor som skulle varit våra förfäder. Sorgligt att se barn (och vuxna) bli itutade att de är resultatet av slump plus tid och inte har något som helst syfte i objektiv mening. 
 
Många riktigt coola dinosauriesklett fanns att beskåda. Här ser Ni en T-rex.
 
Här ser ni en kvastfening som sades vara utdöd av forskare för flera miljoner år sedan tills den nyligen hittades levande. 
 
Vi lämnade Washington morgonen efter för att bege oss vidare mot den allra sista etappen New York som Lena berättar mer om i nästa inlägg.

Skapelsemuseet, Cedar Point och Niagarafallet

Så var det dags att åka till Skapelsemuseet i Cincinnati. Jag hade inga stora förväntningar och tänkte att det skulle bli roligast för Tomas att komma dit. Tänk vad fel jag hade! Jag som aldrig har gillat att gå på museum älskade detta!  
 
På ett enkelt sätt har de visat att vetenskapligt grundade teorier stämmer in på Bibelns skapelseberättelse. Dessutom sticker de hål på en del av evolutionens starkaste "bevis" och visar på alla dess svagheter som det sällan pratas om. Det är skönt att få en annan sida av evolutionen som hela ens uppväxt har presenterats som sanning i skolan. Jag blir väldigt ledsen när jag inser hur många saker som lärare påstår är bevisat (troligtvis i okunskap) och därmed lurar våra barn, men som verkligen inte är det.  
 
Utanför museet
 
Klarta över draklegender som finns i världen tyder på att dessa bjässar inte är så gamla som forskarna tror
 
Det fanns uppbyggda världar som gjorde det hela mera levande och barnanpassat
 
Jag personligen är trött på att möta folk med missuppfattningen om att kristna är emot forskning. Varför skulle vi vara det? Jag tycker det är superintressant att forska på Guds fantastiska skapelse. Det finns ingen motsägelse mellan att vara kristen och att forska! Det som skiljer oss åt är endast den bakgrund som avgör hur vi tolkar resultaten för viss forskning. En person tolkar resultaten från sitt perspektiv och jag ifrån mitt. Båda är vi lika objektiva eller subjektiva vilket gör att vi utifrån samma bevis troligtvis kan komma fram till helt olika svar. Det är inte konstigare än så. 
 
En av mina favoritsektioner på museet var den där de visade skillnaden mellan naturlig selektion och evolution.
(Naturlig selektion - Den mest anpassade individen överlever. Ingen ny genetisk information tillkommer.
Evolution - en ny individ uppkommer med ny genetisk information.)
Ett av bevisen som man ofta visar upp på att evolutionen är sann är att man kan se hur vissa växter eller djur favoriseras i olika miljöer medan andra dör bort. Om detta skulle vara ett bra bevis skulle vi därmed se nya genetiska anlag som uppkommit hos djuret eller växten.
Det man däremot ser är ingen utveckling av en växt eller djur (dvs det har inte lagts till något genetiskt material) utan det är bara ett urval av de gener som redan finns från början som tar sitt uttryck. Evolutionen i sig bygger ju på att det har lagts till nytt genetiskt material vilket inte kunnats bevisats att det händer en enda gång! Det sjuka är att exempel som dessa lärdes ut till mig som bevis på att evolutionen är sann både i grundskolan och på universitetet. 
 
Eftersom jag är apotekare måste jag ta upp exemplet med resistenta bakterier. Många gånger tror vi att detta är ett fantastiskt bevis på evolutionen. En bakterie som ändrar på sig så att den kan överleva, wow! Men det som händer är ingen utveckling av bakterien. Det är snarare en bakåtveckling genom att den förlorar genetiskt material som gör att våra antibiotika inte längre kan döda bakterien. De mutationer vi ser idag lägger aldrig till genetiskt material, de tar bara bort. Dvs motsatsen till evolutionen! 
 
Vi lyssnade också till Ken Ham som är grundare till skapelsemuseet. Han fick mig att förstå hur viktigt det är att vi även står och tror på den första delen av Guds ord. Om vi inte tror på hela Bibeln, hur skall vi då kunna stå för något som står där? Förut har denna tanke varit skrämmande för mig, men efter att ha sett att det finns goda vetenskapliga grunder att stå på som visar på att Guds skapelse är minst lika logisk om inte mer än evolutionen så känns det inte alls skrämmande längre. Jag önskar att fler kristna satte sig in i dessa frågor och såg vilken skatt vi har att utforska. 
 
Ken Ham, grundare till skapelsemuseet.
 
Efter två dagar på museet (det skulle vara en men det var så bra så vi stannade ytterligare en dag) åkte vi vidare mot Cedar Point. Cedar Point är en 1,5 km² stor nöjespark belägen vid Sandusky, Ohio i USA, på en stor udde som sträcker sig ut i Lake Erie. Vi var där tidigt för att slippa de värsta köerna och tog oss snabbt långt in i parken för att åka en av de häftigaste attraktionerna Top Hill Dragster. När vi kommer dit och efter ett tag står längst fram i kön säger de att jag måste ha med mig något slags papper från någon informationsdisk i början av parken. Jaha, det hade ju ingen informerat om varken där vi köpte biljetten eller gick in i parken. Nu fick vi sjukt irriterade gå tillbaka till början av parken, vi tappade självklart vår plats i kön och hela idén med att vara där tidigt blev helt meningslös. När vi äntligen hittade dit vi skulle fick vi dessutom reda på att det var en hel del åkattraktioner jag inte fick åka, och då de allra roligaste förstås. Konstigt nog var det ok att åka allt som inte hade någon spännanordning för benen, men de jag brukar åka på Liseberg såsom vissa bergochdalbanor var här inte tillåtna. Ingen hade berättat för mig när jag betalade fullt pris att jag inte kunde åka hälften av attraktionerna vilket jag tyckte var riktigt dåligt. Att de sedan inte gett mig någon info varken vid biljettförsäljningen eller ingången om att jag behövde fylla i ett papper och ha med det och visa upp på varenda åkattraktion var ännu sämre. 
 
Utanför ingången till Cedar Point
 
Här sitter Tomas för att snart åka iväg i Top Hill Dragster
 
Här ser ni hur sjukt brant den lutar uppåt och neråt. På toppen ser ni ett tåg som åker.
 
Starten på dagen blev verkligen inte så som vi tänkt oss. Självklart fick jag inte åka Top Hill Dragster utan fick i stället bittert se på när Tomas åkte. Vi åkte iaf alla de attraktioner som var tillåtet och Tomas åkte några till som han tyckte såg häftiga ut. Mina favoriter var liknande nedsläppet på Liseberg och världens största metallgunga, Skyhawk. 
Det blev trots allt en riktigt rolig dag trots den tråkiga början innan vi började åka österut för att närma oss Nigarafallet som var vårt nästa mål. Tomas mådde så dåligt efter alla åk att han sov i bilen när jag körde vilket måste tyda på stigande ålder :P  
Skönt att jag alltid kommer vara yngre än honom trots att jag nu passerat 30. 
 
Cedar Points motsvarighet till Uppskjutet och nedsläppet i närheten av varandra
 
Skyhawk var riktigt härlig!
 
Vi nådde Niagarafallet dagen därpå för att kunna njuta av en riktig härlig dag. Solen sken och vattnet från fallet fanns överallt i luften för att svalka. Vi tyckte dock inte att det räckte med att njuta av fallet på avstånd utan tog först båten, Maid of the Mist, som åkte in riktigt nära fallen så man blev dyngsur om man inte skyddade sig med den poncho som delades ut. Först tänkte jag skippa ponchon, men sedan blev jag glad när jag insåg hur sjukt blöt jag skulle ha blivit om jag gjort det. Båtturen var riktigt häftig och jag kan rekommendera den till alla som åker dit. 
 
Mäktig utsikt. Där nere ser man hur människor går i poncho nära fallet.
 
Så här var utsikten från båten. Det skvätte vatten överallt
 
Jag är såååå fin i min poncho;)
 
Tomas i sin snygga brillor och fula poncho.
 
Nästa blöta äventyr var Cave of the Winds. Egentligen så funkade det inte för mig att komma upp till det allra blötaste utan hjälp, men Tomas och en annan kille hjälpte mig upp för att kunna stå under fallet. Det var sååå roooligt och blött då jag hade råkat göra hål i den poncho man fått för att skydda sig. Men det var det värt! Jag antar att det inte är allt för många rullstolar här i vanliga fall :) 
Tomas var nog glad att det forsade så mycket vatten som det gjorde då han fått en stor fågelskit på sin poncho. Det kryllade nämligen av fåglar här nere. 
 
Tomas i sin nerbajsade poncho.
 
Det var sjuuuukt blött 
 
Regnbågen var nära, men tyvärr hittade vi inte skatten
 
Till sist gick vi över till den Kanadensiska sidan för att njuta av den fantastiska vyn. Kändes lite häftigt att på bara några minuter vara i ett annat land för att lite senare gå tillbaka till USA. Dagen var oerhört lyckad och vi var mer än nöjda när vi påbörjade vår resa neråt mot Washington DC. 
 
Blöt efter äventyret Cave of the Winds
 
Tomas står vid det dundrande vattenfallet

Elvis, country och en riktigt "Fun" 30 -årsdag!

Färden genom USA fortsatte från Jackson, Mississippi, till Memphis, Tennessee, där jag som musiklärare hade några godbitar att se fram emot. Första studiebesöket blev Graceland, Elvis Presleys hem från det att han slog igenom till sin död 1977. Vi fick köa ganska länge då vi var många som ville åka bussen upp till hans hus och gå igenom de rum där legenden levde för snart 40 år sedan. Vi fick varsin uppsättning hörlurar och en liten bandspelare varpå vi fick lyssna på information om Elvis karriär och Graceland medan vi gick rundturen i vår egen takt.
Det var fascinerande att se var the king of rock hade huserat och hur han inrett, särskilt eftersom man bevarat all dekor sedan hans död. Det var lite utav en tidsmaskin, att få se hur ett riktigt lyxigt hem såg ut på 70-talet, en tid som ingen av oss upplevt (eller ja, ett halvår av mitt liv utspelades ju då, men vad minns jag av det?). Karriärsresan ledde hela vägen fram till hans död och till Elvis gravplats som är utanför huset. Än idag får han dagligen blommor och hälsningar skickade från hela världen, och särskilt mycket vid olika årsdagar. 
 
Elvis vardagsrum
 
Här hade han sitt sällskapsrum
 
Fin tavla på Elvis
 
Här ser ni några av hans fina dräkter han använde. Hela väggarna var fyllda med olika musikpriser han fått.
 
Den kända rosa Cadillacen som Elvis gav till sin mamma.
 
Elvis var troende och detta vackra kors var bredvid hans grav.
 
Elvis grav hade flytttas till Graceland av säkerhetskäl. Även hans mor ligger begravd här.
 
Vi kände oss trötta och bestämde oss för att spara resten till nästa dag, varpå vi drog oss tillbaks till vårt motel. 
Morgonen efter var det Lenas födelsedag och efter ett samtal från familjen i Smålands mörka skogar begav vi oss till Sun Studio, rockmusikens Betlehem. Här spelade Sam Phillips in storheter som BB King, Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis, för att nämna några. Flera av dessa upptäcktes just genom Sams enmansstudio och kunde tacka honom för sina karriärer. 
En trappa upp fick vi se den samling av föremål som studions samlade på sig under storhetstiden och nere på marknivå fick vi se den studio som alla dessa musikgenier skapat sina hitar i. Vi fick även chansen att hålla i den mick som Elvis sjungit in sin första låt i, något som Lena inte kunde låta bli. 
 
Snygg bil och gitarrskylt utanför Sun Studio
 
Nu skall vi snart gå in! Spännande
 
Tomas passar bra in under gitarren musiklärare som han är.
 
Tomas tittar på bilderna inuti själva studion.
 
Eftersom flera stora hits har spelats in här är det fortfarande många band som vill spela in i den lilla studion utan aircondition för att få "tur" med sin lansering.
 
Här har ni micken som Elvis sjöng i. Så häftigt att få hålla i den! 
 
Rockar loss! 
 
Eftermiddagen spenderade vi vid Gibson factory, som erbjuder en guidad tur genom sin gitarrfabrik. Tio dollar kostade det och en timmas visning bjöds det på i en trädoftande och stundtals högljudd miljö. Det som är lite kul är att man går igenom en riktig fabrik med folk som tillverkar deras legendariska gitarr på riktigt. Jag tror dock att jag var mer fascinerad än min kära fru som dock troget följde med på ännu en nördig upplevelse i Memphis. 
 
Vi fortsatte vår färd till Nashville där vi skulle fira Lenas trettioårsdag med en tvättäkta countrykonsert. Gran Ole Opry heter tillställningen som pågått regelbundet sedan 1925 och än idag sänder sina konserter live via radio. 
 
Lena: Vi åkte som sagt till Grand Ole Opry som var en riktigt härlig upplevelse. Här bjöds det på musik som hela familjen kunde njuta av. Eftersom det var olika personer som spelade ett par låtar i taget så hann man aldrig bli trött på någon utav dem vilket var perfekt, och dessutom fick vi ju därmed höra på ett antal stora countryartister. Våra favoriter blev Striking Matches som numera går varm på Spotify tillsammans med Benesser nya skiva, The Start Of Something New. 
 
Dessa äldre män var riktigt duktiga och roliga. Kommer tyvärr inte ihåg vad de heter.
 
Striking Matches, våra nya favoriter.
 
Efter konserten bestämde vi oss för att äta lite gott. Tyvärr var utsidan på byggnaden mer inbjudande än maten. Det blev iaf en rolig upplevelse att äta alligatorsvans till förrätt även om resten av maten var riktigt tråkig. 
 
När vi kom till hotellet hade Tomas överraskat mig genom att boka en svit. Han hade dessutom skrivit att jag fyllde år och önskade en överraskning på rummet. När vi kom dit fanns det en liten söt ballong i en påse med lite snacks. Supergulligt! Jag blev riktigt bortskämd på min födelsedag precis som jag ville! Tack älskling! 
 
 
 Alligatorsvans som förrätt, det ni!  

Houston Space Center och Alligatormums

Efter att ha lämnat våra underbara nya vänner i Stevenville tog vi oss vidare till Houston och dess rymdmuseum, Houston Space Center.  Eftersom vi inte har särskilt mycket fokus på rymden och rymdresor i Sverige tänkte vi att det vore bra att passa på nu när man är i rymdresornas Mecka. Vi möttes redan utanför museet av en gigantiskt  kopia av en rymdfärja som används som utställningsobjekt vilket var häftigt. 
 
Rymdfärjan utanför rymdmuseet. 
 
Väl inne i museet började vi med att utforska de gamla och nya rymddräkterna som har använts genom tiderna. Måste säga att de som var först ut i rymden var otroligt modiga. Deras dräkter liknade ett vanligt blåställ i tyget mer än en rymddräkt enligt mig. De allra nyaste dräkterna var mycket mer avancerade och hade alla möjliga inbyggda funktioner, men de såg i samtidigt väldigt klumpiga ut att röra sig i.
 
En rysk gammal rymddräkt utvecklad för att användas utanför skeppets vid saker som behövdes fixas. Numera har man vidareutvecklat denna dräkt till ett modernare format. 
 
De visade också en kopia av den kapsel som Felix Baumgartner hade använt vid sitt skydive när han tog rekord 2012. Jag tyckte att jag och Tomas hoppade högt på 5000 meter, men det var ju ingenting jämfört med detta hopp på hela 40 000 meter. Han föll snabbare än ljudets hastighet i hela 1343 km/h. Helt sjukt. 
 
Denna kapsel var fastsatt i en gigantisk luftballong som tog upp Felix till 40 000 meter.
 
Vidare såg vi på film om den internationella rymdstationen, ISS, som byggts i samarbete mellan olika länder. Den svenska flaggan fanns med så jag antar att vi har hjälpt till på något sätt. Det mest intressanta för min del var den medicinska forskning de bedriver. De har kontinuerlig forskning på hur människokroppen påverkades av att vara ute i rymden. Nästintill alla fick problem med ögonen efter en lång vistelse i tyngdlöshet vilket fortfarande var ett mysterium för forskarna att lösa. 
 
Vi fick känna på en sten som kom ifrån månen vilket var lite coolt. Ingen har ju dött tidigare så vi kände oss relativt säkra att ingen skräckinjagande rymdbakterie skulle smitta oss via stenen ;)
 
Här ser ni månstenen
 
Sist besökte vi utställningen som visade gamla rymdskepp där de också byggt upp en modell av hur det såg ut på månen när de landat där med rymdbilar m.m. Här kunde man även gå in i en liten del av ett rymdskepp och få inblick i hur det kunde se ut där inne. 
 
Här har ni en gammalt rostig rymdkapsel
 
Så här såg det ut på månen
 
Här har ni ett exempel på hur det ser ut på insidan av ett rymdskepp
 
Ytterligare en rymdkapsel
 
Det var mycket aktiviteter även för barnfamiljer och det märktes att de ville att fler ungdomar skulle intressera sig för fysik, matte och kemi vilket var roligt att se.
 
Vi åkte sedan för att inmundiga en burgare på Steak & Shake innan vi slocknade trötta på vårt hotel.
 
Dagen efter åkte vi vidare till New Orleans. Här hade vi bokat en träsktur för att se alligatorer. Vi hade inga större förhoppningar då det var så få krokodiler på vår tur i Australien när vi var där i mars. Först bokade vi in oss på två olika turer då de inte rekommenderade någon med ryggproblem att åka deras snabba airboats eller träskbåtar som det heter på svenska, men när vi kom dit så ändrade vi min biljett till samma som Tomas då båten jag skulle ut på såg sjukt tråkig ut i jämförelse (dessutom hatar jag när jag inte får göra det jag vill pga mitt handikapp om ingen har märkt det ännu). 
 
Som tur var så var detta inte samma händelselösa träsktur. Båten kunde åka riktigt fort men var var väldigt högljudd vilket gjorde att vi använde oss av hörselskydd. Ganska omgående i träsket fick vi se en alligator. Guiden matade dem med marshmallows vilket kändes lite konstigt, men de verkade gilla det och eftersom de var vita kunde de lätt se dem. 
 
Visst är vi snygga i våra hörselskydd!?
 
Här har vi en alligator 
 
Här käkar alligatorn marshmallows.
 
Vackert var det i träsket. Inga träsktroll så långt vi kunde se. 
 
Det var väldigt vackert och eftersom båten kunde åka på väldigt grunt vatten åkte vi in på väldigt smala och grunda platser i träsket. En av de roligaste sakerna var att få hålla en liten alligator. Den var väldigt söt och runt ett år gammal. En annan guide var helt tokig då han matade alligatorerna med kött och höll kvar biten ett tag så han kunde klappa den ovanpå huvudet. Vi fick en rolig uppvisning från vår båt vilket var kul. 
 
Här ser ni hur guiden i andra båten leker med en alligator som greppat tag i en köttbit. 
 
Tomas håller i en babyalligator
 
Jag provsmakar en babyalligator.
 
Här har ni ytterligare en alligator vi såg.
 
Vi försökte få tag på min vän Kimberly, som jag lärt känna i Illinois när jag spelade basket där. Hon bor numera i New Orleans och vi hoppades kunna träffa henne på kvällen. Tyvärr var det omöjligt att få tag på henne och vi åkte i stället och checkade in på ett hotell för att sedan ta oss till det franska området, French Quarters, som fortfarande har kvar sin gamla stil och är mer franskt än Frankrike på många ställen. Tomas köpte några hamburgare åt 2 uteliggare varav en hade förlorat hela sin familj i orkanen Katrina som härjade här för bara några år sedan. Det är tragiskt att se alla de uteliggare som finns här i USA och att “The American Dream” bara verkar gälla för några få. 
 
Innan vi lämnade New Orleans dagen efter besökte vi Oak Alley Plantation. Detta var en av de allra största sockerrörsplantagen under 1800-talet och hade över ett hundratal slavar som arbetade för dem både i hemmet och på plantagen. Eftersom plantaget idag anses vara ett arv som skall bevaras och föras vidare kunde vi gå in i huset och se hur det såg ut inuti. Samtidigt byggde de nu upp identiska byggnader som slavarna bodde i bara för att kunna visa hur de levde trots att de flesta av deras hus för länge sedan rivits då slaveri blev förbjudet. Det var väldigt intressant att se och vi pratade dessutom med en pensionerad lärare som numera var volontär på plantaget och som var utklädd i soldatkläder liknande de som användes under amerikanska inbördeskriget. Han var väldigt intresserad av vårt svenska system med skatt och fri sjukvård vilket var lite roligt.
 
De 300år gamla ekarna som stod i en allé framför huset var riktigt maffiga. Om de får leva som de ska så kan de bli hela 600år
 
Här ser ni hur matsalen såg ut. Ser ni den gigantiska "solfjädern" som är kopplad till repet i taket? Denna användes för att göra vistelsen runt bordet lite behagligare.  Det var en slav som stod och drog i repet när de satt och åt. 
 
Här hade George Swanely som först byggde huset sitt kontor. 
 
Här har vi vår utklädda lärare. Tältet och allt där inne föreställde hur det kunde se ut för en soldat med högre rang under inbördeskriget. 
 
Akta er för denna skjutgalna pöjken. Pistolen fick han låna i soldattältet.
 
Dagen efter tog vi oss vidare till Jackson. Meningen var att vi bara skulle vara här över en natt och sedan åka vidare, men eftersom Kimberly nu hade sett att vi försökt kontakta henne erbjöd hon sig att åka och träffa oss tillsammans med sin familj, och vi ändrade därmed våran plan. Vi försökte åka till en förstenad skog som fanns i närheten men när vi kom fram hade de tyvärr redan stängt vilket gjorde att vi fick nöja oss med de få förstenade trästockarna som fanns utanför. Man insåg hur fantastiskt vi har det med allemansrätten i Sverige då man alltid kan gå in i en skog även om den är privatägd. Vi blev iaf riktigt bortskämda då de bjöd oss på fin restaurang och vi hade en mycket trevlig eftermiddag och kväll tillsammans. Dagen efter åt vi frukost och sedan bar det av mot nya äventyr och en stundande 30-årsdag för min del! Missa inte det! 
 
Här ser ni mig, Kimberly och hennes man Billy.
 
Förstenat trä
 
Förstenat trä kan ha flera olika färger och former. Man var ju tvungen att känna lite. 
 

Världens godaste stek

Roadtripen fortsatte nu, efter alla canyons i Utah och Arizona, mot New Mexico och Texas. Första stoppet blev Albuquerque där vi avslutade firandet av min födelsedag med äppelpajsglass på Coldstone och ett biobesök där filmen Mud visades.
 
Nästa morgon brände vi 4 timmar österut till Amarillo, en mindre ort som gjort sig känd för sina gigantiska köttbitar. The Big Texan, en restaurang, erbjuder en gratis stek på 2 kg om man kan äta upp den inom en timme. Naturligtvis måste man då även sleva i sig grönsaker, potatismos och lite annat smått och gott. Allt började för 60 år sedan, när ägaren anordnade en ätartävling mellan de cowboys som återkommande åt där. När tävlingen var avgjord och dammet hade lagt sig hade en av dem satt i sig hela två kilo kött och ägaren annonserade stolt att från och med den dagen skulle alla få äta gratis på the Big Texan, om de kunde äta lika mycket!
Vi passade på att boka boende här då vi såg att deras motell var uppbyggt som en westernby, och mötte här ett femtiotal norrmän som åker MC längs route 66. Kul att prata lite svenska med någon annan, vi har pratat engelska med alla (förutom Gun) i flera månader nu. 
Vi har precis anlänt till The Big Texan och känner in stämningen
Kul med ett tema för hela motellet och restaurangen
Only in Texas...
Inredningen i badrummet...
...och i sovrummet
Självklart var poolen formad efter Texas
 
På kvällen gick vi till restaurangen och fick en elektronisk köbricka och trettio minuters väntetid innan vi skulle få sätta oss. Det är verkligen ett populärt ställe! Väntetiden gjorde dock inget, det fanns massor att göra, de hade ett liveband, en giftshop och en hel del annat smått och gott. Bara deras inredning var värd att gå runt och titta på, de har verkligen satsat allt. 
Vi testade lite hattar i väntan på maten
Mycket övertygande montage
Allt är stort i USA, både stolar...
...och stövlar
 
När vi äntligen kom in i själva restaurangen och fick slå oss ner, satt det fyra utmanare med enorma köttbitar framför sig vid en bord uppe på en scen och fyra stora digitala klockor räknade ned tiden från en timme medan de febrilt tuggade den oändliga mängden mat. Trots att det kan framstå som fullständigt övermäktigt, är det många som har klarat utmaningen och förevigat sina namn i restaurangens hall of Fame. Den yngsta var bara 11 år medan den äldsta var en farmor på 69 år! Snabbast var dock en kille som kastade i sig alltsammans på under nio minuter. Allt detta finns att ta del av på deras hemsida tillsammans med några filmer om det hela och en direktsänd kamera från utmanarbordet om någon vill se mer av spektaklet. Sök bara på "Big Texan Amarillo". 
Två av kvällens utmanare
 
Vi var inte sugna på att äta två kilo kött utan beställde in en 600g filé, som vi delade på, med potatismos och sallad. Första tuggan var overkligt god! Mycket kött har man ätit i sina dagar, men detta var så överlägset gott att vi inte kunde låta bli att le som två dumskallar. Salladen var inte fullt lika rolig, men det var vi villiga att förlåta dem många gånger om, särskilt som köttet höll samma kvalité ända in i sista tuggan, och fast vi var fullständigt mätta hade vi gärna tagit en bit till som efterätt. Vi hoppades faktiskt att de skulle ha stekar till frukost men tyvärr var så inte fallet. 
Vi åkte vidare med tunga hjärtan, väl medvetna om att vi redan i så unga år avnjutit vårt livs överlägset godaste köttdelikatess.
Mums!
Här ser man hela restaurangen
 
Nästa stopp skulle varit Dallas, men efter att ha mött Lucas och Graham i Utah hade de ordnat boende hos Lucas syster och hennes man i Stephenville som ligger ett par timmar väster om Dallas. 
Färden dit var enformig och platt, Texas är verkligen stort och ägorna är enorma. Samtidigt är mycket av marken svårodlad och används som betesmark trots att det inte växer särskilt tätt vilket innebär att de inte kan ha särskilt mycket kor per hektar. 
 
Brad och Shelly Saunders välkomnade oss till sitt hem i Stephenville med öppna famnar och på kvällen kom deras vänner Andres och Lauren som tillsammans svängde ihop en sällan skådat god texmex-taco. Vi hade mycket trevliga dagar här och stannade två nätter totalt. Vi var reströtta och behövde en paus för att ladda upp batterierna och tvätta lite kläder. Vi hann dock med ett besök i Glen Rose, en park där det finns dinosauriespår att beskåda. De ligger tyvärr i en flod som eroderar bort dem kontinuerligt ända sen de sköljdes fram under leran för ca 70 år sedan. De bästa spåren grävdes upp och såldes till museer och turister i början, vilket kan anses vara upprörande på ett sätt men med facit i hand ganska lyckat, då de har större chans att bevaras i ett skyddat museum än i floden. 
Flodenbädden var full med dinosauriespår, här är ett av de bästa
Mina 44or står sig slätt mot denna ödlas fotavtryck
Notera spåren efter den löpande dinosaurien
Från vänster: Andres, Lauren, Shelly och Brad
Vid entrén till Glen Rose Dinosaur Valley 
 
Vi gick även på ett söndagsmöte tillsammans med våra nyfunna vänner. Det var fars dag och pastorn hade traditionsenligt på sig en ful slips han fått av sina barn. I år kunde han stoltsera med en baconslips, en av de styggaste slipsar vi någonsin sett :)
Församlingen var härlig och det märktes att de kände varandra väl, alla pratade med alla och det var hjärtlig stämning. De introducerade oss till de flesta av de närvarande och de flesta av dem visste redan om att vi skulle komma, de hade nog inte så många besökare från Sverige. 
 
Stephenville ligger mitt i bibelbältet och som kristna märkte vi en världsvid skillnad mot det sekulariserade och svåra klimatet i Sverige. Det fanns kristna radiostationer som spelade musik med kristet budskap och talade om Jesus, självklart med släpig Texas-accent. Mängder av skyltar längs vägen predikade till alla förbipasserande bilar och budskap som skulle fått de flesta svenskar att sätta kaffet i halsen proklamerades frimodigt på var och varannan gård. Vi pratade givetvis med våra värdar om det och hur skönt det verkade att kunna vara kristen utan att bli dumförklarad. För dem var det tvärtom, de tyckte att begreppet kristen blivit så urvattnat då alla säger sig vara det utan att ha förstått vad det handlar om. Här blir det ett rollspel eftersom man inte kan vara framgångsrik i samhället utan att påstå sig vara kristen. Så på ytan är allt tvärtom mot i Sverige, men under ytan är det tydligen inte det. Vet inte vilket som är värst. 
 
Vi avslutade sista kvällen ihop med ännu en underbar matupplevelse på Hard Eight, där man väljer bland mängder av supergoda köttbitar från en grill, och fortsatte sedan hem till Andres och Lauren där vi spelade spel och hade det supermysigt. Roligast var att vi vann mot amerikanarna i ett alfapetliknande ordspel på engelska (GO kallar vi det i Sverige). De kunde inte smälta det och ville ha revansch, vilket vi också tog hem. Segerns sötma är ljuv. 
Hela gänget samlat på Hard Eight
Jeremy och Heather med sin lilla envisades med att bjuda oss på den underbara maten
 
Dagen efter körde vi de fem timmarna till Houston som Lena berättar om i nästa inlägg. 
 

RSS 2.0