Waitomo Caves

 Så anlände vi till ett av våra huvudresmål i Nya Zeeland, Waitomo Caves. Här skulle man förutom fantastiska grottor kunna se de omtalade “glow worms”, eller lysmaskar som det heter på svenska. Vi var osäkra på om det skulle fungera att komma ner i grottorna över huvudtaget för min del med rullstol och blev väldigt positivt överraskade då vi fick reda på att det fanns en grotta vid namn Ruakuri som var helt utan trappor. Woho! Äntligen någon som har tänkt till! Grottan är den enda rullstolsvänliga på den södra hemisfären vilket visar hur ovanligt det är med bra tillgänglighet i grottor. Jag blev än en gång mycket imponerad av Nya Zeeland och deras tillgänglighet.   
 
Tomas funderade på att göra en äventyrsklättring i grottorna, men efter att ha sett priset på runt 2000kr för en heldag valde han, till min lycka, att följa med mig (När du är med nästa gång Nurp så får ni åka dit och uppleva äventyret ihop ist). 
 
När vi kom fram till grottan möttes vi av en utsida bestående av samma sten som pancake rocks, det ställe vi tidigare beskådat i Punakaki, dvs kalksten som urholkats i ett pannkakslagersliknande mönster. När vi sedan kom igenom ingången skulle vi gå som i en spiral ca 60 meter neråt i ett gigantisk cementrör för att komma till själva grottan. Innan vi började vår färd stängde vår guide dörren och sjöng en sång på Maori i mörkret. Det var en fantastisk akustik där inne, bättre än någon kyrka jag någonsin varit i, och guiden hade en riktigt bra röst. I mitten droppade vatten på en kalksten som befann sig längst ner vilket gav platsen en mystisk känsla.
 
Ingången till Ruakuri
 
Så här såg det ut där vi gick ner. Det var fantastik akustik här inne
 
Jag älskade att jag kunde ta mig ner helt själv trots att det var lite läskigt att rulla fram i mörkret. Man var rädd att det skulle hugga tag i stolen och att man skulle ligga där som ett fån på marken. Det gick som tur var bra och väl nere gick vi in i själva grottan. Det var strängt förbjudet att ta på formationerna, och böter upp till 10 000$ kunde ges (En liten kille på ca 10 år påminde sin pappa om detta minst hundra gånger vilket gjorde det hela lite komiskt). 
 
Grottan i sig var helt fantastiskt vacker med olika slags formationer. Formationerna, eller stalaktiter och stalagmiter som de egentligen heter, har bildats genom att vatten sipprat igenom de jordlager som befinner sig ovan. Vattnet har därmed dragit med sig kalk och skalrester innehållande kalk från musslor och snäckor som finns i marken. Eftersom det finns mycket skalrester ovanför Ruakura är det ovanligt vacker vit färg här inne gentemot många andra grottor. Kalkstenen i grottan tyder på att den en gång i tiden varit under vatten. Mycket intressant! (eller hur Fryxen?)
 
Ruakuri öppnades 1904 av familjen James Holden som ägde marken där den ligger. Staten tog dock över driften av grottan (och inkomsterna) efter ett tag mot deras vilja. Deras barnbarn som bor kvar på marken vann efter ett domstolsbeslut tillbaka grottan och stängde ner den för allmänheten 1988. Den öppnades återigen så sent som 2005 efter att familjen gått med på att fixa till den. 
 
Stalaktiter heter de formationer som är i taket på grottan.
 
Gången var svagt upplyst under de vackra formationerna 
 
En del av stalaktiterna skyddades av plastskärmar
 
Jag var så lycklig att allt funkade så bra!
 
Otroligt vackra formationer
 
Dessa kallas korallsten
 
Stenen har formats som i en gardin pga den svaga vinden i grottan här.
 
Vi gick dessutom en del i helt bäcksvart mörker. Man kunde inte ens se handen framför sig vilket gjorde att man fick inblick i hur det måste vara att vara blind. Det var en annorlunda och lite läskig upplevelse och det blev ju inte bättre av att man dessutom hade behövt huka för långt nedstickande stalaktiter ganska snart innan de släckte ner. Kändes nog nästan säkrare att sitta ner än att gå stående kan jag tänka mig. 
 
Efter det kom vi fram till lysmaskarna, eller larver som det egentligen är, som producerar ljus när de bryter ner syre till vatten och därmed blir elektriskt laddade. De såg ut som en stjärnhimmel i taket och ljuset speglade sig i vattnet nedanför. Man trodde att vattnet var mycket längre ner än det verkligen var vilket gav en häftig optisk illusion. 
 
Lysmasken gör som ett nät som hänger ner för att fånga insekter som den kan knapra på i mörkret
 
Lysmaskarna liknar en stjärnhimmel
 
Närbild på en lysmask
 
Längre in i grottan var det riktigt tajt och jag var glad att min rullstol är så smal som den är. Överallt fanns det små sidogångar där man inte fick gå in och man blev riktigt sugen på att utforska varenda liten del av grottan. Måste varit grymt häftigt att ha hittat grottan en gång i tiden och därmed utforska den med vetskapen om att troligtvis ingen tidigare varit där. 
 
Vackra kalkstensformationer
 
Fullt med stalaktiter
 
På vissa ställen var väggarna täckta av dessa vackra formationer
 
Vår guide försäkrade oss om att det var säkrare under marken i grottan vid en jordbävning. Själv trodde man att man skulle bli spetsad undet detta taket. 
 
Stalaktiter. Tyvärr har vi ingen bra bild på stalagmiter vilka är de formationerna som bildas på marken ifrån kalk som droppar från grottans tak
 
Häftiga sidogångar
 
Ytterligare en sidogång
 
Just här ser det inte så trångt ut, men det blev det senare. Det var häftigt att köra i mörkret. 
 
På vägen tillbaka skulle vi åter upp i samma cementspiral. jag frågade guiden om jag fick sjunga en kort sång där inne för att testa akustiken. Det gick bra och jag och Tomas sjöng en vers av Amazing grace. 
 
Efter ca 1,5 timma hade vi gått igenom grottan och var tillbaka ute i ljuset igen. Det var riktigt kul att få se en grotta precis som vilken gående som helst och jag var riktigt nöjd med besöket. Vi begav oss tillbaka till vårt rum för att softa vilket kändes skönt efter allt bilåkande den senaste tiden. 
 
Våran tid på Nya Zeeland började lida mot sitt slut. Vi åkte förbi Ciancis på vägen mot Auckland för att äta lunch och träffa deras dotter Sarah och hennes barn. Sedan bar det vidare upp till Rolstons för att sova sista natten där innan vi skulle vidare mot värmen på Fiji! Vi känner båda två att det finns mycket mer att utforska här på Nya Zeeland och förhoppningsvis kommer vi tillbaka hit igen.
 
Sarah och hennes dotter hos familjen Ciancis
 
Alltid lika poppis med rullstolen för nyfikna barn
 
Mäktig staty på Nya Zeelands flygplats
 
Denna mäktiga Toblerone blev självklart Tomas väldigt sugen på. Kostade endast 200$ och vägde 4,2kg

Mount Doom

Vi var klara med sydön och skulle nu norrut för att flyga vidare från Auckland, men på vägen hade vi naturligtvis ytterligare godbitar att avverka. 
Först i Wellington spanade vi in ett par platser från filmerna, dels platsen där hobbitarna gömmer sig för riddaren (platsen ligger i en park i centrala Wellington!), dels Rivendell, som ligger i en nationalpark strax norr om staden. 
Vi övernattade sedan på ett motel på vägen.
I Wellington var de vänliga nog att skylta till området där Jackson filmat
Ingen riddare red förbi, men det kändes ändå stort att vara i hobernas fotspår
Lena är längre än en hob men kortare än en dvärg :)
Längre än Gandalf men inte riktigt i höjd med Aragorn
Lena hade besvär med ryggen och vilade i baksätet denna dag
Ett ensamt träd hade erövrat en av kullarna vi åkte förbi
 
Morgonen efter åkte vi vidare till Tongariro national park, en nationalpark som rymmer inte mindre än tre vulkaner! Vi tänkte först bo i ett vandrarhem men efter att ha sett stället och känt hur sjukt kallt det var där, tog vi in på ett Skotel, ski och hotel i samma ord. De visste hur man behandlar sina gäster! Vi fick bo i en svit till samma pris som vi skulle bott på hostel annars, och de ställde in ett element i rummet till min ständigt genomfrusna fru, samt gav oss ett häfte med sagan om ringen-info från inspelningsdagarna. Japp, det var här Mordor spelades in, och när jag insåg att man kunde vandra upp på den högsta vulkanen, Ngauruhoe (Mt Doom i filmen), var saken biff. Jag fick hyra vandringskängor för en dryg femtiolapp och köpte in lite vandringskost, det skulle ta 7-8 timmars vandring att bestiga toppen. Eftersom klockan var ganska mycket, sköt jag upp vandringen till dagen efter, man vill inte vara uppe på en vulkan när mörkret faller...
 
Istället tog vi bilen upp på en annan vulkan, det var asfalterat en bra bit upp eftersom de har en skidanläggning där. Vi kikade runt, fotade det så annorlunda landskapet och jag gick en liten rundtur där det var lite mer otillgängligt och fotade på. Det var verkligen fascinerande, och sikten var magnifik, allt bådade gott inför morgondagens utmaning.
Mount Doom (Ngauruhoe) sett från Tongariro
Perfekt sikt! Blir man inte sugen på att bestiga toppen?
 
Morgonen kom, och när jag skulle ut var det dimmigt, men enligt prognosen skulle det klarna senare, så jag gav mig iväg. Klädseln bestod av jeans, tröja och skinnjacka, det enda varma jag har med mig. Vattentätt är det självklart inte, men det skulle inte regna, försäkrade de mig. Inte för att jag hade några såna kläder iaf, vi har nog med saker att släpa runt jorden ändå...
 
Jag körde bilen till vandringsledens start och gav mig ut på äventyret. En och en halv timme följde jag leden. Första sträckan var fin, den ledde genom en dalgång och sakta men säkert tog jag mig uppåt från ca 1.000 meter till 1.700 meters höjd över havet.
Vacker dalgång men dimmigt högre upp, man kunde inte se topparna 
Vandringsleden var lättvandrad, för det mesta
Tittar man ner ser det klart ut, men uppåt är det dimma, och mer var på väg
Vulkanisk sten överallt omkring leden
 
Efter den trygga vandringen längs leden, (det blåste, var dimmigt och duggade visserligen) var det dags att lämna den och börja vandra upp på den 2.200 meter höga toppen, utan snitslar, stigar eller någon som helst markering. Allt hade varit lugnt om jag hade haft lite sikt, men dimman låg så tätt att jag bara såg ca 30-40 meter åt varje håll. Att se vulkanens topp på håll var inte tal om, och inte förrän jag hittat skylten längs leden, visste jag ens var toppen låg!
 
Det regnade, blåste och utan sikt var det ett svårt beslut att ta, skulle jag lämna den säkra stigen för ett okänt mål i dimman, eller överge projektet och ångerfullt vända hem?
Jag beslöt att chansa på bättre väder. 
Knappast idealiskt väder för en vulkanbestigning...
 
Ifall dimman inte skulle lätta, var jag dock tvungen att kunna hitta tillbaks, så med Ariadnes tråd i bakhuvudet byggde jag små torn av vulkanstenarna på 30-50 meters avstånd, så jag alltid kunde se något märke och därmed hitta tillbaks. Upp är inte svårt, men går man runt lite på toppen och inte hittar ner, blir det livsfarligt! Bestigningen tog över två timmar och hela tiden blåste det kalla blöta vindar med regn som kämpade sig in innanför alla lager. Vulkanen är täckt av rullstenar, så stiger man ett steg uppåt, glider man ner minst lika mycket, hela tiden. Ett par gånger övervägde jag att ge upp, jag hade ingen aning om hur långt som återstod eller ens om jag skulle hitta tillbaks, men efter lång kamp nådde jag toppen!
Ett av de minsta tornen jag byggde på vägen
På ett berg som ser lika ut åt alla håll kändes det väldigt tryggt med någon form av markering
Så här brant var det, all sten ligger dessutom lös...
Även i denna karga miljö finns det enstaka växter
 
Jag var sjukt nöjd, om än genomblöt och kall, men sikten var tyvärr bedrövlig även på toppen. Jag kikade ner i kratern, en syn som ska vara otrolig, men såg ingenting. Strax därefter började jag nedfärden. Ner gick lätt, rullgruset gled jag igenom och markeringarna gick mestadels lätt att hitta. Mitt i backen, ibland miljarder av svarta vulkaniska stenar, hittade jag osannolikt nog en ring! Stämningen var total, jag hade hittat en ring på Mt Doom!
Blöt igenom de flesta lagren, regnet piskar in i kinderna, jag är helt slut men allt är blött av regnet så jag kan inte sätta mig och vila. Toppen är nådd men dimma är det enda jag ser. Lägg nu till ca 2,5-3 timmars väg tillbaka så är du ganska nära känslan
Man anar att det är häftigt där nere, men tyvärr fick jag aldrig se det
En sista bild under nedfärden. Ingen plats man vill gå vilse på...
Hur jag lyckades hitta en ring här är verkligen ett mysterium!
 
Resten av färden gick problemfritt och jag tog mig tillbaks till bilen och bytte om. Det hade tagit mig endast sex timmar fram och tillbaks, trots att jag byggt otaliga stenrösen längs vandringen, inte illa. 
Tillbaks på hotellet var klockan halv tre, Lena hade generöst nog beviljats en sen utcheckning och låg och sov (!).
 
En välbehövlig, varm dusch senare åkte vi vidare, med Waitomos grottor framför och en erövrad vulkan bakom. 

Filmfiasko och valsafari

Efter alla våra sagan om ringen-äventyr åkte vi uppåt Christchurch för att hitta någonstans att sova. Tomas ville så gärna se film nummer två av Sagan om ringen trilogin då vi sett flera av inspelningsplatserna till just den filmen under dagen. Till vår lycka kunde man låna filmer på vårt hostel och efter att ha inhandlat en pizza på pizza hut var det dags att njuta. Tyvärr var det några andra killar som redan ockuperat TV-rummet och de skulle se färdigt sin film innan vi kunde sätta på vår. När det äntligen (1,5 timmar senare...) var vår tur inser vi till Tomas förskräckelse att det inte är någon riktig film i fodralet utan endast extramaterial som man kan titta på. Jag hade sett att nattpersonalen fortfarande var vaken och Tomas frågade därför henne om det var ok att gå ner och se om filmen var i någon av de andra fodralen. Sällan har jag skådat surare tant för att hon var tvungen att hjälpa oss. Hon gick själv för att se om hon kunde hitta filmen och kom i stället tillbaka med tre fodral med de tre sagan om ringen filmerna vilka endast innehöll extramaterial. Förutom dessa tog hon med sig några andra riktigt kassa filmer som vi absolut inte ville se. Tala om att besvikelsen var ett faktum. Vi hade inte bara suttit och tittat på killarnas usla film, nu fick vi inte se den vi ville se heller. Dessutom var tanten mäkta irriterad på oss och påpekade att hon inte tyckte att det var ok att störa henne för att hjälpa till med film. Vi gick i stället och lade oss för att sova. Suck! 
 
Vi visste att det inte fanns så mycket att se i Christchurch eftersom det för några år sedan var en stor jordbävning som förstörde stora delar av staden, men vi ville ändå se hur det kunde se ut efter en sådan naturkatastrof. Det var många hus som var nybyggda men också en hel del som såg övergivna och tomma ut med söndriga fönsterrutor. Vi frågade oss själva hur man skulle reagera om hela ens lägenhet och arbetsplats helt plötsligt skulle försvinna. Skulle man stanna kvar på samma plats? Svårt att veta, men det såg ändå ut som om staden hade väckts till liv igen med folk på gatorna. Överallt var det orangea koner som signalerade att saker var under konstruktion. Nu har de iaf chansen att bygga upp något nytt precis som de vill ha det. De har fortfarande dock inte kunnat enas om de skall bygga upp deras vackra katedral igen eller inte. Liknande beslut försenar säkert uppbyggnadsprocessen i sig en hel del. 
 
Hus med trasiga rutor i Christchurch 
 
Överallt var det avspärrat för ombyggnad och i bakgrunden syns lyftkranar
 
Efter ett par varv runt stan åkte vi vidare. Vi hade som slutmål att nå Kaikoura som låg 2 timmar norr om Christchurch där vi skulle ut på valsafari som var bokat nästa dag. Väl framme här checkade vi in på ett supertrevligt hostel som hette Funky lodge. Vi bestämde oss för att stanna i två dagar bara för att kunna ta det lite lugnt då vi var helt slut båda två efter allt bilåkande. Kaikoura var verkligen en mysig by med ett häftigt djurliv av sälar, delfiner och valar. Dessutom var det härligt solsken, vilket gjorde det hela väldigt mycket bättre.  
 
Dagen efter ankomsten till Kaiokura var det så dags för valsafari. Vädret var på topp och vi tänkte att det inte kunde bli bättre än så här. Tänk vad besvikna vi blev när vi kom till själva incheckningen och det stod att båten var inställd pga för stark vind. Hur kunde det vara möjligt? Det var ju så sjukt bra väder! Vi bokade iaf om valsafarin till morgondagen och hoppades på bättre lycka då. I stället tog jag en riktig långrunda med rullstolen och åkte ut till den sälkoloni som skulle finnas längst ute på udden i Kaikoura. På vägen fick jag se att de hade en gammal biosalong som skulle visa filmen "Django Unchained" av Tarantino på kvällen. Det kändes ju som ett måste efter alla dessa filmlösa kvällar runt om i världen. 
 
Sjukt besviken efter den inställda valsafarin
 
Tomas mötte upp mig vid sälkolonin och vi kollade in en säl som låg riktigt nära land. Tomas aka Hulken bar mig ut på klipporna så jag kunde se sälen lite bättre. Den blev efter ett tag irriterad på alla människor vilket var förståeligt med en massa skrikande barn och flyttade ut en bit. Detta gjorde att vi fick riktig bra foton vilket var kul.
 
Sälen ligger och solar
 
Här vill Sälen flytta på sig efter att en massa skrikande barn kommit allt för nära 
 
På kvällen begav vi oss till bion. Den var verkligen gammal och filmen visades inte digitalt utan på det gamla goda viset med hjälp av en filmrulle. Detta var en upplevelse i sig då skärpan var otroligt kass och likaså ljuset som gick ifrån att ibland vara obefintligt med resultatet av att man såg en svart skärm till att se en ljus bild med bleka färger. Efter ca 2 timmar tog de dessutom en paus mitt i en scen (för att senare fortsätta filmvisningen några scener längre fram...) så att man skulle kunna gå på toa eller vad man nu ville göra. Det var ganska kul på det sättet att man faktiskt fick chans att prata med de få personer som satt i närheten. Totalt tror jag att vi var runt 15 personer i salongen som rymde runt 100 pers. Det märktes att alla kände varandra och som jag förstod det så jobbade folk gratis på bion för att det skall kunna fortsätta. På det sättet kändes det helt plötsligt ok att ha en annorlunda bioupplevelse och när vi gick hem på kvällen kunde vi inte annat än att skratta åt det hela. Filmen var över förväntan för min del och den måste absolut ses hemma igen på vår efterlängtade hemmabio med bättre skärpa och ljud. 
 
Dagen efter gick vi först till frisören innanför var dags att försöka ge sig ut en andra gång på valsafari. Tomas var långhårig och jag har tyvärr tappat otroligt mycket hår på resan vilket gjorde att jag ville klippa av det en bra bit. Vi blev riktigt fina och ringde från frisören för att bekräfta att det gick att åka ut på valsafari. Vi blev så glada när de sade att det var ok! 
 
När vi kom fram till incheckningen såg vi säkert 100st delfiner leka på ute till havs. De hoppade runt som galningar och busade. Jag önskar att jag hade kunnat komma lite närmare bara. Någon gång ska jag simma med delfiner tror jag bestämt. 
 
Sälar vid båthamnen när vi skulle ut på valsafari
 
Väl på båten bad jag till Jesus om att få se riktigt många valar. De hade inte sett några valar på en och halv vecka och därför var det ganska osäkert huruvida vi skulle få se några. En härlig maorier pratade på båten och gav oss lite tips på hur vi inte skulle bli sjösjuka. Han avslutade precis sina tips när en kines bakom oss spydde. Då hade vi bara åkt 10 min och vi vi skulle åka ytterligare en timma enkel väg. Stackaren fortsatte att spy hela resan. 
 
Väl ute skymtade vi en gigantisk kaskelottval. Den var majestätisk, och det var overkligt att se en 16 meter lång val så nära. Kaskelottvalen befinner sig endast på ytan under ca 10-15 minuter för att sedan kunna vara vara nere ca 1-2 timmar under vattnet. Det är som ni därför förstår svårt att hinna se dem. Innan de dyker tar de ett djupt andetag för att sedan dyka ner med deras vackra stjärtfenor ovanför vattnet. 
Så fort den första valen dykt ner fick de höra att ytterligare en val var på väg upp. Efter den dykt ner så kom det dessutom en tredje val! Det märktes att hela personalen på båten var i extas. Det var väldigt sällan de såg så här många valar! Det måste vara en hel grupp med valar sade de. Vi var sjukt nöjda med valsafarin och jag fick verkligen bönesvar så det hette duga!  
 
På väg ut på valsafari, stämningen är på topp!
 
Här har vi vår första val på hela 16 meter. Kaskelottvalar kan bli upp till 20 meter, har den största hjärnan av alla djur och ger dessutom det högsta ljudet av alla djur på hela 245 decibel. 
 
Här dyker valen ner igen. Kaskelottvalar kan dyka hela 3km ner och är därmed det djupast levande däggdjuret. 
 
Här tar han ett sista andetag innan han dyker ner. Kaskelotten kallas på engelska Sperm whale pga den vita mjölkaktiga vätskan som finns i dess huvud. 
 
Val nummer två! Det är endast hanar vi ser i de kalla vattnen utanför Nya Zeeland. Honorna befinner sig i varmare vatten med sina kalvar.
 
Så vackert! 
 
Val nummer tre dyker ner. Kaskelotten är det största levande djuret med tänder och lever på fisk och bläckfisk. 
 
En albatross
 
Albatrossen är utrotningshotad och kan ha en vingbredd på upp till 3 meter
 
Efter valsafarin bestämde vi oss för att beställa den välkända gigantiska Kaikoura-burgaren på 1,5 kg. Nej, vi beställde inte en var, utan delade på en. Vi klarade dock inte att äta upp hela utan sparade resten till kvällen. Det var sjuk stämning att få en hamburgare som var lika stor som en tårta. Den kostade dessutom inte mer än 110 kr och hade lätt kunnat mätta en familj på 5 pers. 
 
Stööööööört stooooor!
 
Man kan nästan gömma sig bakom hamburgaren
 
Se jämförelsen mellan Tomas iPhone 4 , colaburken och hamburgaren
 
När vi satt där och svullade vår hamburgare kom det förbi en kille som hade fiskat upp den största hummer jag någonsin sett! Jag bad om att få hålla den då den var fortfarande vid liv. Den kändes riktigt vass på ovansidan och hade nästan som små rakblad på ryggen. 
 
Riktig feting! Denna dagen har vi sett många stooora saker! 
 
Vi har fått sällskap på vägen
 
Vi fick trots allt en perfekt dag och begav oss vidare till Picton eftersom vi köpt biljetter till färjan dagen därpå. Vi hade bestämt möte på Jugglers rest med en kille, Bjinse, som vi mötte där första gången eftersom han skulle med samma färja. Det är alltid kul med nya bekantskaper och Bjinse är journalist och även på g med att skriva en bok om Sydafrika. Det var intressant och roligt att höra honom berätta om sitt liv och sina planer för framtiden och jag ser fram emot att läsa hans kommande bok.  
 
Jag bara älskar denna skylten. Äkta svenska rådjur lever här i inhängnader för att ätas upp!
 
Detta vackra ljusfenomen var bara tvunget att förevigas. Solen gick ner åt andra hållet så det är varken en solnedgång eller soluppgång. Någon som vet hur det kan bli så här? Otroligt vacker iaf!
 
Bjinse på båten tillbaka till Wellington
 
Vi tog farväl av Bjinse i Wellington efter att ha skjutsat honom till en biluthyrning och fortsatte sedan att se lite platser som de spelat in sagan om ringen på. Mer om detta får ni läsa om i inlägget som handlar om just sagan om ringen. Det inlägget överlåter jag dock åt min mer filmtokiga man att skriva. 
 

Middleearth

Morgonen efter beslöt vi att åka runt lite i området kring Queenstown, det är väldigt vackert och fick också husera många av inspelningarna till Sagan om ringen, något som vi gång på gång noterade, då vi kände igen miljöerna. Vi letade därför upp några av inspelningsplatserna för att se hur de ser ut i verkligheten, dels för att vi gillar filmerna, men också för att vi visste att platserna var vackra i sig. På internet finns mycket info och ibland bra beskrivningar av hur man hittar till dem. Man kan även köpa en bok med alla platserna utsatta med gps, men vi var för snåla för det. Förståkte vi en timme längs en vacker sjö omgiven av berg. Vägen hade lagts längs med sjön hela vägen och utsikten var slående. Slutligen kom vi fram till Isengard, i verkligheten ett vattendrag ovanför en bro, där vi tog bilderna ifrån.
Så här ser platsen ut i verkligheten...
och med lite specialeffekter...
 
Det blåste rätt kallt och vi begav oss tillbaks när vi såg två liftare och plockade upp dem. De hade varit ute och vandrat på olika håll men slagit följe sista biten och skulle lifta in till Queenstown. Den ena killen, en tysk, hade cyklat långa sträckor av landet men hade lämnat sin cykel i stan för att vandra lite i bergen. Den andra killen, en fransman, hade varit ute i över tre veckor och gått, han såg sjukligt smal ut och luktade gammal luffare. Han hade som mål att vandra genom hela sydön, men hade börjat sent och nu är ju vintern på väg, ingen höjdartajming med andra ord... Vi släppte av de tacksamma killarna i stan och fortsatte vår jakt på inspelningsplatser. 
 
Vi ägnade tid åt att hitta den flod där brödraskapet åker båt efter alvbesöket i första filmen, men det var inte lätt att hitta rätt plats. Envis som jag är, kämpade jag mig vid ett tillfälle ner till floden genom några snår, vilket gjorde det hopplöst att ta sig tillbaks upp igen, då buskarna var som hullingar. Jag klättrade i träd och hoppade mellan grenar för att ta mig tillbaks upp, Lena trodde jag hade drunknat i floden eller nåt sånt, jag hade varit borta i 30-40 minuter.  
Floden där Frodo & CO paddlar fram
En äkta guldgrävare!
 
Resan fortsatte norrut och utsikten var hela tiden slående, vi hade höga kullar omkring oss överallt och snötäckta bergstoppar i horisonten. I Twitzel stannade vi över natten, nästa morgon skulle vi på guidad tur på en av inspelningsplatserna. 
En dam i 45-50-årsåldern mötte oss med minibuss och körde ut oss på ängarna utanför samhället, alltmedan hon berättade inspirerat om platsen, varför den hade valts och var man hade spelat in olika scener. Hon hade själv gjort någon mindre statistroll men hade full koll på en stor mängd detaljer kring inspelningsdagarna. Förutom en massa kul kuriosa, pekade hon ut platser och visade oss bilder från filmen för att vi skulle känna igen oss mer, och på slutet tog hon fram en massa rekvisita och regisserade oss i en mängd bisarra men väldigt underhållande scenarion.
En vacker plats på vägen
I Twitzel kvällen innan touren
Vackra berg runt Twitzel 
Fälten där det stora slaget i sista filmen spelades in
Man måste ju bara få leka när man håller i ett av inspelningssvärden!
Jag försöker se mäktig ut inför drabbningen
En episk sammandrabbning utspelar sig
Enligt filmen var jag dock tvungen att dö. Bitter rollfördelning!
Jag tog hämnd i nästa scen som ni ser...
En av de andra deltagarna stod för dagens mest motbjudande bild
Krigarfrun
 
Efter touren skulle vi åka vidare mot Christchurch, på östkusten, men passade först på att besöka en sista inspelningsplats, Edoras. Vägen var lång och mot slutet åkte vi på grusvägar fram till parkeringen till Mt Sunday, som vi ämnade bestiga. Vädret, som tidigare sett så lovande ut, svek oss fullständigt och det började regna och snålblåsa rejält, förutom en viss mängd dimma. Mt Sunday är en kulle omgiven av berg, men dessa såg vi knappt skymten av, även om vi tydligt kände igen kullen. Över vattendrag och genom grästäckta stigar kämpade vi fram med rullen, ända fram till branten. Envisa som vi är tog vi oss upp en bra bit tillsammans, men det var så halt att vi inte vågade pressa upp sista biten, om det nu överhuvudtaget hade varit möjligt. Istället övergav jag Lena och sprang upp till toppen på egen hand, tog några blöta bilder och skyndade ner igen. Vi var båda dyngsura (Lena även sur, jag dock ganska nöjd), en flashback till vårt glaciärbesök veckan innan, men hade åtminstone sett och besökt stället.
Vattnet sett ofta så här ljusblått ut i NZ. Otroligt vackert!
Samma sjö i annan vinkel
Edoras aka Mount Sunday
De byggde upp den här byn på riktigt under några månader, bara för att riva ner alltsammans efter inspelningarna!
Lena fick stanna kvar halvvägs upp, det var för brant och halt
Nära toppen. Där uppe blåste det oerhört mycket!
Min tappra fru trotsade regn, blåst och bäckar!
 
Mörkret föll och vi tog oss in till Christchurch för övernattning. Mer om det i nästa inlägg. 

Adrenalin

Efter ett fallskärmshopp (nej, svärmor - det var faktiskt inte min idé!) en massa vackra utsikter och några timmars resa, anlände vi till Queenstown, Nya Zeelands äventyrshuvudstad. Queenstown fick sitt rykte efter att A.J. Hackett lanserade världens första kommersiella bungyjump här (43m högt) och alla möjliga äventyrsföretag därefter startades upp. Hela Nya Zeeland är faktiskt smittat av denna tanke och nästan vart man än kommer kan man hoppa fallskärm, bungyjump, åka forsränning eller glida över canyons i selar. Hackett hade sedan det berömda 43-metershoppet (från en bro) gått steget längre och kunde numera erbjuda ett 134 meters fritt fall ner i en ravin, Nevis. 
 
Att vi skulle till Queenstown bestämde vi efter att ha hört att de hade landets högsta bungy, plus att det skulle vara väldigt vackert i området. Båda sakerna stämde och hela vägen dit imponerades vi av landskapet, kullarna, de snötäckta bergstopparna och de blanka sjöarna. Vi begav oss till bokningsföretaget och reserverade platser, jag ville hoppa bungy och Lena ville göra en swing - världens högsta - men inte själv, så jag slog till med både och. Vi hade två timmar till avfärd så vi hann äta en thaisoppa och checka in på ett hostel med det passande namnet "Bungi". 
NS= Nevis Swing, NC= Nevis Combo. Vi laddar här upp på restaurang och beskådar våra färdbevis. 
 
För er som inte vet vad bungyjump är, hoppar man ut från en avsats med en slags gummiband runt benen och störtar vanligtvis 40-60 meter innan man fångas upp och studsar upp igen, här var alltså höjden den tredubbla. 
Vi kördes med buss till det avlägsna området, en halvtimme från Queenstown, in på privat mark och upp för ett brant berg till ravinen där installationen befann sig. Med oss hade vi ett 20-tal spända och förväntansfulla ungdomar. Vi vägdes in, för att de skulle kunna måtta ut rätt längd på linan (ingen vill ha för lång...) och fick selar. 
Mellan två bergväggar hade man spänt upp enorma vajrar och i mitten hängde en korg, därifrån skulle man hoppa. Lena följde med ut för att se på, vi skulle göra swingen tillsammans efteråt. 
Utsikten på vägen till Nevis. En välplanerad build-up. 
Originella toaskyltar bidrog till stämningen 
Här ser ni korgen som hänger i vajrar mellan bergssidorna
 
En liten rörlig korg hämtade upp oss och vi färdades långsamt utför stupet i riktning mot hoppkorgen. Hela tiden ökade suget i magen och galghumorn var inte sen att infinna sig bland oss hoppkandidater. I hoppkorgen spelade hög musik för att trissa upp nerverna till max och en gång i minuten hörde man någon stackare vråla ut sin ångest under fallet ner mot den mycket lilla rännilen som rann mellan ravinkanterna, åtminstone framstod ån som så. Ville man inte se uthoppet på tv-skärmen som livesände allt, kunde man alltid titta ner genom glasgolvet vi stod på eller lyssna på dödsropet som ekade i dalen. ;)
 
Stämningen var på topp för min del, jag fick den stora kicken först när de började spänna på mig säkerhetsselen kring benen. Jag stod egentligen längre bak i kön, men när de kom på att jag även skulle göra swingen flyttades jag fram från näst sist till först och de började spänna fast utrustningen kring vaderna. De satte mig i hoppstolen och spände fast ytterligare utrustning varpå de kontrollerade att allt satt som det skulle. Jag fotades och fick påbörja den långa vandringen på två meter fram till avsatsen. Vandringen förlängdes av att mina ben satt ihop som på fastkedjade fångar och därför kunde jag bara ta korta korta steg ut. 
Så här såg det ut från hoppkorgen sett
Nöjd min, snart är det dags
Här ser ni utrustningen
134 meter från marken
 
Jag tittade ner. 
Det kittlade galet i magen. 
Sen dök jag rakt ut i intet.
Härlig känsla!
På väg ner, 134 meter är långt när man störtar!
 
Först var det fantastiskt härligt, jag föll fritt! Snart gick det fruktansvärt fort och utan att egentligen vilja det skrek jag precis lika mycket som alla dumskallar gjort före mig. När det gick som fortast och hade gått alltför fort, alltför länge, fångades jag äntligen upp av gummibanden och studsade upp igen! Efter två studsar drog jag enligt instruktion i ett band som lösgjorde mina ben och möjliggjorde en sittande position, något som varit mindre önskvärt under det fria fallet men desto trevligare efter, både för utsiktens skull och för det minskade blodtrycket i hjärnan.
 
Tillbaks i transportkorgen for vi, och ny invägning väntade inför nästa äventyr. 
Swingen, en gigantisk gunga, hade spänts upp vid ravinen bredvid bungyravinen, och efter ett fritt fall på 70 meter svingades man över till andra sidan i rasande fart. Vi vandrade över en smal hängbro ut till den korg vi skulle utgå ifrån, jag ännu i extas över mitt bungy, Lena grymt taggad efter att ha sett men inte gjort. 
Vandringen ut på bron var en bra uppladdning för gungan
Är det ens möjligt att vara mer laddad än min fru?
 
De selade fast oss och vi krokades fast sida vid sida varpå anordningen förde oss sakta ut över branten. Vi tog nån bild (vi höll självklart inte i kameran...) och innan vi visste ordet av, släppte de loss oss. Vi föll och skrek, fångades upp av gungan och påbörjade en extremt hastig flygtur över ravinen och upp på andra sidan, bara för att genast påbörja en nästan lika snabb färd tillbaka, baklänges denna gång. Kicken var ett faktum även denna gång, men enligt mig var bungyt roligast, kanske eftersom man själv tvingades ta det lockande men onaturliga beslutet att dyka utför ett stup.
Fastspända i hängande position
Efter 70 meters fritt fall påbörjar vi vår gungning över till andra sidan
Över ån och en bra bit upp på berget kom vi innan gravitationen tvingade tillbaks oss
 
Vi fick några fula kepsar och en helt ok t-shirt med reklam för Hacketts äventyrsfirma och därefter fick vi spana in bilderna och filmerna från våra strapatser. Priserna var hutlösa och hade jag inte varit så nöjd med mitt hopp hade jag aldrig köpt bilderna, filmen och swingbilderna struntade vi i.
 
Totalt slut efter alla extrema intryck fördes vi tillbaks av bussen och handlade lite mat innan vi åkte till vårt hostel för att soooooooooova!

Skydive över Fox Glacier

Nu var det dags att besöka de berömda glaciärerna Fox och Franz Josef. Även här var det regnigt och vi bestämde oss för att trotsa regnet än en gång den första dagen genom att ta oss fram så långt det gick utan helikopter fram till Frans Josef. Det kändes som en av dagsetapperna i Mot alla odds att ta sig fram. Det var skitigt, blött och en blandning av små och stora stenar. Tur att jag och Tomas är sjukt envisa. Man såg hur folk glodde och i sitt stinna sinne funderade på om vi var riktigt kloka som gett oss ut bland stenarna. När vi tagit oss halvvägs måste jag medge att de troligtvis hade rätt. Jag var skitig, kall och dyngsur,och det blev ju inte bättre då jag på tillbakavägen ramlade baklänges ur rullstolen då drivringarna var hala av allt regn. Men vi klarade det och det kändes som en seger efteråt! 
 
Franz Josef på långt avstånd
 
Här funderar jag på allvar vad det är jag håll på med, pust vad segt och kallt och skitigt
 
En bit på vägen fram till glaciären fann vi vackra vattenfall
 
Franz Josef Glacier
 
Kall, blöt och skitig kom jag till slut fram så långt man fick ta sig själv utan helikopter
 
Dagen efter såg det ut att vara bättre väder och vi bestämde oss för att kolla om det fanns möjlighet att hoppa skydive. Detta var nog mest min idé då jag alltid ha velat prova på att göra ett hopp. Tomas fick ju göra ett på sin svensexa så han hade ju redan testat en gång. Här mötte vi Marc, en erfaren hoppare som t.o.m. hade hoppat skydive i rullstol. Han lovade att ta väl hand om mig i ett tandemhopp vilket kändes tryggt och säkert. Vi fick tid att hoppa klockan 11 och eftersom klockan nu endast var halv nio bestämde vi för att ta en titt på Fox Glacier. 
 
Tomas ville egentligen göra en riktigt isklättring, men tyvärr var alla guidade turer helt fullbokade nu när det äntligen var tillräckligt bra väder för att besöka glaciärerna. Man kunde även gå en halvdagstur, men det kändes inte så roligt i jämförelse, så vi bestämde oss för att ta oss så långt man kunde utan att betala innan vi skulle göra vårt skydive. 
 
Det var sådan skillnad att äntligen få bra väder. Allt blir så mycket lättare och roligare då. På bilvägen till glaciären såg man skyltar hur långt glaciären en gång sträckt sig. Det som syns idag är bara en spillra av det som fanns bara för bara 100 år sedan. Det måste ha varit så otroligt häftigt då med ett gigantiskt istäcke som sträckte långt ner igenom regnskogen. Det man nu kan se utan att ta sig upp med helikopter på själva glaciären är is täckt med smutsigt grus (mindre mäktigt med andra ord). I området runt glaciären fanns också vackra vattenfall och en liten sjö som hade en otroligt vacker grön färg. 
 
Vackert väder, vacker utsikt!
 
Ett litet vattenfall ovanför den otroligt gröna lilla sjön
 
Sjön hade olika grön nyans beroende på vart man stod 
 
Fox Glacier
 
 
För bara 50 år sedan var allt grus ni ser på bilden täckt av is.
 
 
Finare väder och bättre humör!
 
Fox Glacier på avstånd
 
Vacker natur i regnskogen runt glaciärerna 
 
När det var sedan var dags att göra vårt skydive fick vi ta på oss specialanpassade dräkter som var allt annat än snygga. De liknade jokerdräkter, och i kombination med de otroligt roliga mössorna och fula glasögonen var vi nu redo att hoppa. Jag, Tomas och en snubbe från Holland åkte upp på 16 000 fot (ca 5000m) i ett litet flygplan. Skulle man hoppa så här högt uppifrån fick man även syre i en liten mask på vägen upp. När det sedan var dags att hoppa så var jag först på tur. Ja, jag hann tänka både en och två gånger vad det är jag faktiskt håller på med. Kastar mig ut ur ett plan! Sjukt spännande och läskigt på samma gång. Jag drog ner mina glasögon, tog bort syrgasen och vi öppnade luckan. Därefter drog vi ut benen och jag lutade mitt huvud mot Marcs axel. Nu var det ingen återvändo och vi slängde oss ut! Woho! I hela 60 sekunder föll vi fritt emot marken. Det blåste sjukt mycket men var riktigt häftigt då man kunde se de snöklädda topparna ovanför molnen samtidigt som man skymtade havet och de två glaciärerna. Vilken känsla! Det gick inte att skrika eftersom man föll så fort att det blev helt torrt i munnen bara man öppnade den. När Marc sedan drog så att fallskärmen vecklades ut var det riktigt gött att bara segla runt och titta på den vackra utsikten. Man ville inte att det skulle ta slut! Jag fick testa på att styra fallskärmen lite grann vilket var kul. Tomas lekte så mycket med sin så han åkte runt som i en spiral ner mot marken. Jag ville hellre dra ut på min flygtid och seglade runt så länge det gick. Det var en vacker utsikt även längre ner över Fox gracier, gröna fält med betande kor och en vacker sjö, Matheson Lake. 
 
Här pirrar det i magen må ni tro
  
Så sjukt snygga vi är! 
 
Efter vårt hopp åkte vi till Matheson lake för att gå en vacker sträcka i skogen och dessutom få varva ner efter hoppet. Det var en härlig vandring och jag är imponerad över hur bra de har lyckats anpassa flera sträckor här utan att göra dem mindre exotiska. Många plus till Nya Zeeland på den punkten. Vi såg ut över sjön och i vattnet speglade sig bergen på ett majestätiskt sätt. Det hela gjorde att man blev helt lugn i kroppen. 
 
Häftigt att se hur bergen speglar sig i sjön. Hade det varit mindre moln så hade man sett Fox Glacier
 
Härligt exotisk och anpassad väg! 
 
Denna coola illblå svampen hittade vi på vägen. Någon som vet namnet?
 
Fridfull skog
 
En bro som vi passerade på vägen till Lake Matheson 
 
Vi åkte på eftermiddagen vidare mot nästa mål, Wanaka. Här checkade vi i kvällens mörker in utan att ana det vackra som väntade. När vi dagen efter vaknade insåg vi snart att detta var en otroligt vacker plats. Höga berg sträckte sig upp vid båda sidor om Lake Wanaka som hade ett härligt landskap liknande de omgivningar som finns i filmen sagan om ringen. Vi bestämde oss för att spendera förmiddagen runt sjön för att se dess vackra omgivningar för att senare fortsätta ner mot Queenstown på eftermiddagen. I Queenstown finns det nämligen en del inspelningsplatser från sagan om ringen som Tomas gärna ville se. Själv hade jag gärna spenderat mera tid här för att gå runt sjön och fått uppleva naturen på närmare håll. 
 
Klippor sticker upp i vackra formationer längst med kusten
 
Utsikt över havet på vägen mot Wanaka 
 
Dessa otroligt starka regnbågar såg vi på vägen mot Wanaka
 
Vackert vattendrag under en enfilig bro vi stannade på
 
Tala om att bli positivt överraskad av denna utsikt på morgonen när man vaknar
 
Denna bilden togs från bilen i Wanaka när vi körde ända ner till strandkanten 
 
Vägen mot Queenstown var en fantastisk upplevelse i sig. Den var asfalterad i sin helhet så sent som år 2000 och var dessutom Nya Zeelands högst belägna asfalterade väg. Utsikten var fantastisk och man kunde se över molnen då man åkte. Vi mötte dessutom cyklister som var på väg uppför stigningen vilket måste ha varit sjukt jobbigt. 
 
Häftigt att åka i samma höjd som molnen
 
Härliga vyer ifrån bilen
 
Vi hade blivit tipsade om att se staden Arrowtown som hade bevarat sitt gamla utseende från guldgrävartiden på 1800-talet. Tyvärr kändes den som en riktig turistfälla när vi kom dit och det enda vi tyckte var värt att fota var den otroligt färgglada och vackra sluttningen med vackra höstfärger som kantade staden. Vi tog oss snabbt vidare för att runt klockan 13 komma fram till Queenstown. Vad vi hittade på där för busigt skall Tomas berätta om i nästa inlägg. Missa inte det! 
 
Otroligt vackra färger på bergsluttningarna 

RSS 2.0