Cook Ilands - paradiset

Efter en lång och tröttsam dag kom vi till sist fram till Cook Islands. Vi var tvungna att resa via Auckland eftersom det inte fanns något direktflyg mellan Fiji och Cook Islands vilket gjorde att vi med transfer kom fram först klockan 01.55 på natten. Väl på flygplatsen möttes vi av öns original Jake Numanga, eller Papa Jake som han kallas. Han spelar Ukulele för alla som kommer och välkomnar och vinkar av hela 17 plan i veckan trots sina 85 år på nacken. Det är inte illa! 
 
Här ligger jag och vilar och laddar upp bilder till bloggen på flygplatsen i Auckland.
 
Vacker himmel på flygplatsen i Auckland.
 
Mitt i natten kom vi fram till den lilla flygplatsen i Rarotonga på Cook Islands.
 
Här sitter den 85 år gamla Papa Jake och välkomnar oss med ukulele. 
 
Dagen efter var det dags för vårat stora anti-bedbugs-klädkok. Vi kokade upp vatten i vattenkokare och i kastruller och försökte dränka de eventuella krypen i det heta vattnet. Det var sjukt tidsödande och vi var färdiga först efter fyra timmar. Jag var så varm så jag trodde jag skulle svettas ihjäl. Samtidigt var det så skönt efteråt att kunna slappna av igen. Nu får vi hoppas att alla skadedjur har dött inklusive deras ägg om vi råkat få med några. När vi kommer hem får vi helt enkelt tvätta allt innan vi ens tar in det genom dörren. I USA har vi ändå tänkt att slänga och köpa nytt. Tala om att man är trött på att använda samma kläder hela tiden! 
 
Vårt hostel Aremango guest house var supertrevligt och fräscht. Vi träffade en massa trevliga människor redan första kvällen som var ute och reste och de hade alla roliga reseberättelser att dela med sig av. Det funkade väldigt bra med rullstol här och jag klarade mig helt själv vilket var fantastiskt skönt. 
 
Vi bodde vid den allra bästa delen för sol och bad på den största ön Rarotonga. Det finns ytterligare flera öar men eftersom man är tvungen att betala ganska mycket extra för att ta sig till dem med flyg och de är ännu sandigare så stannade vi kvar på den största ön hela tiden. Det var väldigt vackert här och stranden vi bodde vid kallas Muri beach. Här kunde man sola, snorkla och bada i den härliga lagunen. Det enda negativa jag kan säga om stranden är att det är många hundar som springer lösa. Personligen gillar jag inte hundar så mycket och när en hund dessutom markerade sitt revir genom att kissa på min rullstol blev jag riktig arg. Alla hundar i min närhet fick efter det en sko i huvudet om de vägrade att flytta på sig. 
 
Underbar strand och lagun att bada i.
 
Här ser ni några hundar som springer lösa på stranden.
 
Aremango guest house hade diverse frukter, kryddor och kokosnötter att skörda i trädgården. Det var helt ok att ta vad man ville. Riktigt najs! 
 
I köket fanns en hel del stora geckoödlor som åt upp äckliga flugor vilket var superbra. Man kunde önska att de kunde äta upp alla myror också. 
 
På bilden kan ni se en båt som är ute för att titta på de enorma vågorna som slog emot revet
 
Vi bestämde oss att åka ut på s.k. Game fishing en av dagarna vilket är havsfiske där man (om man har tur) kan fånga riktigt stora fiskar. Vi blev upphämtade redan klockan 5:10 på morgonen för att ta oss ut vid soluppgången då fiskarna började nappa. Ganska snart fick en av våra medresenärer upp en tonfisk. Inte superstor, men ändå fin. Efter det var det min tur att få napp. Åh så tungt det var! Man skulle först dra spöt uppåt och bakåt och sedan när man böjde sig framåt skulle man veva in. Som tur väl var hade de en superbra magplatta som man fäste själva spöt emot. Det som var svårast utan riktiga mag- och ryggmuskler var att luta sig framåt och sedan uppåt samtidigt som man skulle veva in. Tomas satt bakom mig för att hjälpa mig upp igen efter att jag lutat mig framåt. Tillsammans fick också vi upp en fin tonfisk. Tyvärr var dessa två fiskarna de enda vi fiskade upp på hela fem timmar och besvikelsen var ett faktum. Jag hade förväntat mig att få mer fisk och stackars Tomas fick inte fiska upp en endaste liten firre. Vi fick iaf mycket mat ifrån den tonfisk vi fiskade upp och hela fyra dagar efteråt mumsade vi på otroligt god tonfisk och ris. 
 
Soluppgången på fisketuren. Båten gav en vacker siluett. 
 
Redo att fånga en stor fisk! 
 
Här syns hela ön Rarotonga från sidan som är Cook Islands största ö. 
 
Inte någon vidare action på fiskebåten gjorde att flera av oss somnade.
 
 Tomas är redo att fånga en fisk.... men de måste ju nappa också.
 
Här ser ni min fångst. En yellow finned tuna! 
 
Vi åkte också och besökte den lokala marknaden i deras största by Avarua. Vi trodde att vi skulle åka till en lokal marknad där det såldes frukt och grönsaker och blev besvikna när vi insåg att det var en turistfälla med dyra priser och få saker man ville ha. De bjöd dock på ett scenuppträdande med söta små dansare vilket var roligt att titta på och en tjej som sjöng riktigt bra. 
 
På söndagen besökte vi en kyrka i närheten. Här träffade vi Vanessa, en tjej från Nya Zealand som nu bodde och jobbade på Cook Island. Hon var supertrevlig och efter mötet åkte vi och badade ihop. Senare i veckan åkte vi ut med henne och såg på solnedgången på ett lyxigt hotell med uppträde och goda drinkar. Sista dagen innan vi skulle åka hem var vi hemma hos henne och åt supergod mat och tittade på den nya filmen Hans och Greta. Det är verkligen supergott att få träffa så fina människor runt jorden och Vanessa är verkligen någon man inte glömmer. 
 
Vanessa tog oss med för att skåda den vackra solnedgången från ett mysigt hotell längs med stranden
 
Solnedgången var så vacker.
 
Här fanns det goda drinkar! Vår favorit innehöll både choklad och glass.
 
Jag åkte till en mekaniker och fixade mitt extrahjul (freewheel) vilket gjorde att jag kunde åka ut och träna på morgonen. Det var härligt att få komma ut och röra på sig. På bakgatorna gick det både grisar, höns och hundar och man kunde också se hur de odlade bananer, apelsiner, avokado och meloner. 
Tomas gjorde också en vandring på ön vilket slutade med att jag fick plåstra om honom efter att han trampat i ett jordgetingbo och dessutom fått en stor gren rakt i pannan som gav honom ett litet sår och en bula. Stackaren, tur att han har en apotekarfru.  
 
Denna otroligt rostiga bil låg på någons trädgård. Jag såg den på min upptäcktsfärd och var tvungen att ta ett kort.
 
Bilderna är från Tomas vandring
 
Vacker natur täcker stora delar av öns mitt. Bild tagen under Tomas vandring. 
 
Resten av veckan spenderade vi genom att slappa maximalt med läsning, sol och bad vilket var precis vad jag ville ha och behövde. När våra elva nätter var avverkade var vi båda sugna på nya äventyr i LA där vi skulle träffa Gun, vår brudtärna och en av mina allra bästa vänner, och uppleva det höga tempot i en stad på ca 10 miljoner pers. Missa inte det i vårt nästa inlägg! 
 
Ytterligare en bild från paradisstranden Muri beach 
 
Månen lyste så starkt igenom molnen en kväll
 
På flygplatsen tillsammans med våra nya bekantskaper från vårt hostel. De skulle till Los Angeles med samma flyg som oss. 
Tomas tar en power nap på flygplatsen
 

Kommentarer
Postat av: kjerstin kallin

Skönt att se att ni är vid liv och har det bra. Blev lite orolig där ett tag.......

Svar: Jadå, det är bra. Tyvärr är det svårt att hinna med att uppdatera här i USA. Men det kommer!
Tomas & Lena Nordquist

2013-06-10 @ 13:01:56
Postat av: Anonym

Så sjukt mycket roligt ni är med om! Jag gillar den rostiga bilen.. Det kanske borde vara en investering.. Antikvitet snart! Kram

Svar: Skönt att du tyckte om den. Den skeppas just nu hem som blivande bröllopspresent!
Tomas & Lena Nordquist

2013-06-12 @ 18:44:13
Postat av: Anna

Glömde ju att skriva att det var jag ;) Fast det kanske ni förstår ändå!

2013-06-12 @ 18:44:48
Postat av: Nurp

Skönt att ni äntligen kunde slappna av och bara njuta :) Cook Islands verkar va riktigt nice som resten av ställena på resan. Uppdatera lite oftare nu så vi vet hur ni har det i staterna! ;)

Svar: Ja, din kära bror har helt tappat suget med att blogga. För min del handlar det mera om att vi inte har tillgång till internet särskilt ofta :( håller på att skriva om LA just nu.
Tomas & Lena Nordquist

2013-06-12 @ 22:50:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0