Vänner, maneter och bajs

Den fjortonde mars flög vi från Sydney till Cairns i nordöstra Australien och mötte upp våra kära vänner Daniel och Stina som kommit hit för att hänga med oss under tre veckor och njuta av Australiens värme. 
Det var ett kärt återseende och vi kunde snart konstatera att det extra pressandet på Sydneys stränder gett utdelning, vi framstod som afrikaner i jämförelse med deras sjukligt bleka kroppar ;) 
Daniel var dock inte uppgiven över vårt försprång utan började genast planera hur han skulle kunna maxa brännan under kommande dagar för att, om så inte bräcka oss, åtminstone komma ikapp. 
 
Stämningen på topp!
 
På flygplatsen hämtade vi upp vår hyrbil som skulle föra oss hela vägen ner till Melbourne under de kommande fyra veckorna. Som ni säkert vet, kör man här på fel sida av vägen, vilket innebär en fullständig förvirring de första dagarna, med vindrutetorkare som sätter igång istället för blinkers och ständig risk att köra åt fel håll vid refuger, rondeller och andra förvirrande trafikerade områden. Jag hade därför tänkt mig en stillsam start med några varv på parkeringsområdet följt av en försiktig körning upp till Port Douglas där vi bokat en veckas boende. Mina planer fick dock stå tillbaka för våra kära vänners otyglade internetberoende, och jungfrufärden ledde mig rakt in i centrala vänstertrafikerade Cairns i jakt på ett sim-kort som de skulle kunna surfa med.
Till deras försvar skall dock sägas att vi hade stor nytta av sim-kortet och att vi även lyckades få reda på att vi kunde parkera gratis i hela delstaten Queensland med Lenas parkeringstillstånd. 
 
Vår blåa Ford 
 
Vägen upp till Port Douglas, en timma norr om Cairns, präglades av en resumé av melodifestivalens finalister och profiler, och vi kunde konstatera att vinnarlåten inte var så tokig även om killen knappast har någon chans i schlagerfinalen. Den stackars chauffören, jag, mobbades ideligen för de evigt torrtorkande vindrutetorkarna, men undertecknad var inte sen att ge igen vid första bästa tillfälle, då Daniel inledde sitt körande dagen efter. 
 
Dougies Backpackers, vårt hem under sju dagar, visade sig vara ett riktigt guldställe och vi hade riktigt fina dagar där med pool, hängmattor, stort kök och regnskog planterad överallt på deras mark. 
 
En soft stund vid poolen. I bakgrunden anas vegetationen som råder i området. Se nästa bild för mer
Ryggplask!
 
Vi inledde med att åka till deras four mile beach och softa. Tyvärr, och det visste vi om, är hela norra kusten invaderad av livsfarliga maneter (box jellyfish) under denna delen av året och bad i havet utan specialdräkter är starkt avrått. Istället har de stingernets, nät som ska skydda en liten del av stranden från dem, så man kan bada på vissa ytor. Blir man mot förmodan stungen av en sån manet gäller det att hälla en hel flaska vinäger över såret och skynda sig till närmaste sjukhus. Stranden var dock finfin och så platt och hård att man skulle kunna landa ett flygplan på det enligt badvakten som jobbade där. Vi tog några jämförelsebilder och satte igång operation press. Vattnet var galet varmt, visade det sig, 30 grader, och fast luften var fuktig och tropisk svalkade det knappt någonting alls när man doppade sig innanför stingernätets trygga zon. 
 
Varning för maneter, och en flaska vinäger under skylten ifall...
Ej bad, synd på en så vacker strand!
Stina och Daniel med manetnätet i bakgrunden
Jämförelsebild 1
Jämförelsebild 2
 
Det fina med Cairns, Port Douglas och hela det området är att det är här Australiens regnskog möter det stora Barriärrevet vilket möjliggjorde både regnskogssafari och dykning utan längre transportsträckor. Det är också anledningen att vi valde en hel veckas tid just här, något som andra besökare tyckte var förvånande lite: “Va? Bara en vecka?”, hörde vi flera säga. Någon hade stannat i två år för att plocka frukt, något som visst ger väldigt bra betalt om man är duktig. Han hävdade sig tjäna 50$ i timmen, något vi betvivlar starkt, men oavsett lön är det nog ett schysst ställe att leva på. 
 
Närheten till regnskogen medförde dock vissa nackdelar som vi inte insåg förrän en ödesdiger kväll när vi skulle handla mat och parkerade bilen under ett träd som vi förvånande nog fann ledigt trots sitt ypperliga läge. Jag och Stina skyndade in på Coles (typ ICA) för att handla men upptäckte, som tur var, att det var stängt och kom tillbaka till bilen efter bara 3-4 minuter. Först då lade vi märke till ett smattrande ljud som kom från asfalten under träden. Vi hade inte hört det tidigare för hundratals fåglar förde oväsen från trädet ovanför bilen. Fåglarna som invaderat det stackars trädet var som tokiga och förutom att vräka i sig dess frukter och föra ett fruktansvärt oväsen passade de på att tömma sina ändtarmar på asfalten under och PÅ VÅR BIL som stod precis nedanför!!! Vi sprang med händerna över huvudet och kastade oss in i bilen där två oförstående individer satt och chillade medan det blåa taket blev allt vitare. Efter att ha kört som idioter ifrån det fågelskitsinfekterade området och parkerat vid vårt resort långt ifrån alla träd, rengjorde vi (eller rättare sagt Daniel som i egenskap av inalert chaufför utsetts till huvudansvarig) biltaket från ett 50-tal färska fågelbajskorvar. 
 
Uttrycket "skitjobb" fick en helt ny innebörd för stackars Daniel
 
I nästa inlägg får ni veta mer om vårt besök i regnskogen. 

Kommentarer
Postat av: Daniel

Jag lyckades inte få exakt samma bruna ton men i Sydney fick vi två dagar som vi kunde nyttja till att jobba på brännan. Hoppas att det räcker för att vinna här hemma i alla fall.

Svar: Spoilers? Vad är detta? ;)Du lär vinna med hästlängder enligt alla rapporter om köld vi fått hemifrån sista tiden..
Tomas & Lena Nordquist

2013-04-05 @ 14:18:19
Postat av: Stina

Haha! Många skratt här hemma i soffan:) ska bli ytterst intressant att se vad ni hittar på mer att skriva.

Svar: Haha, finns mängder kvar att skriva. Vi behöver inte hitta på något alls :)
Tomas & Lena Nordquist

2013-04-05 @ 14:19:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0