Lake Taupo och Wellington

Den senaste veckan har vi rest som galningar genom Nya Zealand och inte sovit mer än en natt på samma ställe, därav vårt bristande blogguppdaterande. Hoppas ni kära läsare ska kunna ha överseende med det, här kommer iaf fortsättningen på vår reseberättelse!
 
Vi anlände alltså till lake Taupo sent på kvällen och tog in på ett hostel i mörkret. Morgonen efter kom vi ut igen och kunde till vår förvåning konstatera att vi sovit bara 100m från sjön utan att ha sett den. Lake Taupo är norra öns stolthet och är en krater efter ett gigantiskt vulkanutbrott en gång i tiden. Min käre bror Daniel och min ärade kusin Fredrik hade varit här för flera år sedan och hoppade då bungy i Taupo, därför kändes det självklart att spana in denna plats. Vi tog oss dit och förundrades över landskapet och det sceniskt placerade bungyt. Dyrt var det dock, 149$, och vi beslöt att skjuta upp det hela efter att ha pratat med några som hade bokat det för endast 40$! Queenstown på södra ön har dessutom ett högre bungy, detta var 47 meter och Queenstown stoltserar med hela 134m! Vi såg iaf den berömda platsen och kan intyga att det är mycket vackert och ett ypperligt ställe att hoppa ifrån, även om vi avstod. 
 
Det blågröna vattnet var en syn att skåda
Här syns höjden man hoppar från, 47 meter!
Gillar hur ledlös killen ser ut. Vi hoppade aldrig här, men tog några bilder på de som gjorde det
 
Resten av dagen gick åt till att resa de fyra-fem timmarna till Wellington där vi skulle ta färjan över till södra ön. Med endast tre veckor totalt i landet började vi känna oss lite stressade över att ha stannat så länge i början, men det var ju samtidigt så trevligt att träffa alla vänner att det var svårt att ge sig av tidigare. Sträckan gick genom gröna kullar med mänger av får, en öken (!), en bergsrygg med aktiva vulkaner och stora grästäckta fält och vi förundrades gång på gång över landskapets föränderlighet.
 
Röken som stiger upp från berget i horisonten lyckades vi aldrig utröna orsaken till. Området är fullt av geysrar och vulkaner så vi väljer att tro att det är något sånt ;)
Dimman låg tjock över berget
Här utanför ökenlandskapet övade militären, varpå området var avstängt för oss vanliga dödliga
Det ombytliga landskapet förvånade oss efter Australiens långa enformiga sträckor
 
Marc, som vi lärt känna i Auckland, hade kontaktat sina föräldrar i Wellington och vi fick bo hos dem över natten. De hade många intressanta saker att berätta och vi delade med oss av våra reseberättelser. Bland många personliga berättelser och andra storys stack en särskilt ut: Marc hade pratat med en äldre dam på 90 år, berättade pappan, och hon hade aldrig behövt använda glasögon. På frågan hur hon burit sig åt för att behålla synen intakt genom alla år (förr eller senare behöver alla glasögon eller linser), svarade hon att hon gjorde ögonövningar varje dag. Jag blev fascinerad av tanken, ögonen behöver ju träna precis som resten av kroppen för att hållas igång och hur ofta sitter man inte och tittar in i en skärm under timmar i sträck? Några ögonövningar per dag kanske kan ändra på förfallet?
 
Dagen efter, efter att ha gjort några ögonövningar ;), gav vi oss av till Weta cave, Weta studios center. Weta studios har varit en central del av filmskapandet på nya Zealand under de senaste decennierna och har bl.a. bidragit till succéer som Tintin, Avatar, Narnia, King Kong och naturligtvis Sagan om Ringen. Weta är uppdelat i Weta Workshop, som tillverkar alla vapen, rustningar, monster, miniatyrer, kulisser och lägger allt smink, samt Weta digital, som står för allt efterarbete i datorn med specialeffekter och annat häftigt. Vi fick se en film om deras produktioner och höra en massa spännande bakgrundsinfo samt se modellerna till Gollum, Gandalf, Uruk-haierna och en massa andra figurer. Allt detta var gratis, men vi betalade in oss och fick även se hur de arbetar med materialen och hur produktionen av olika vapen, figurer och dräkter går till från idé till färdig prototyp. Vi fick även känna på ett svärd och viktskillnaden mellan äkta och falsk ringbrynja, något som inte syns på duken men (då vikten är en tredjedel) är helt avgörande för att skådisarna ska orka ta om alla scener som krävs. Sammanfattningsvis var det ett otroligt intressant besök för två filmnördar som oss.
 
Ingången till Weta Cave, Peter Jacksons studio i Wellington
Lenum och Gollum
Gandalf och Tomalf
King Kong 
Uruk-haien är verkligen stor!
Några miniatyrer de producerat
 Hobbitfötterna som de designade
My precious fish
 
Vi begav oss sedan mot färjan som skulle föra oss över sundet mellan Wellington och Picton, alltså ner till sydön.
Mer om det i nästa inlägg!

Kommentarer
Postat av: Nurp

Känns stort att ni kollade in bungyn extra för vår skull;) har dom ökat priset för ett hopp så mycket alltså! Märker att jag är tvungen att åka tillbaka och se wellington och det blir säkert lika jobbigt att läsa om allt jag missat på sydön! Hehe. Ha det fint!

Svar: Klart det måste ske, era bilder från hoppet var ju legendariska!Men visst måste du tillbaka! Ni la ju bara 5-6 dar på hela NZ! Mötte ett engelskt par i Australien som hade lagt tre månader bara på nordön...
Tomas & Lena Nordquist

2013-04-27 @ 13:17:41
Postat av: Stina

Wow, va mkt häftigt det verkar finnas att se på nz! Här har våren äntligen börjat komma fram, kan stoltsera med hela 11 grader varmt o sol ute.

Svar: Finns ingen ände på sevärdheter! Vi borde lagt 1-2 veckor mer här, tempot är rasande högt,och ändå måste vi prioritera bort en massa saker :)Gött att ni fått tropisk hetta även i Sverige till slut!
Tomas & Lena Nordquist

2013-04-27 @ 13:44:45
Postat av: Annelie

Är fortfarande lika intresserad av att få åka till NZ nu tack vare er. hehe. Ser ju helt underbart ut, o jag skulle verkligen vilja se landet (en del av det iaf) från en hästrygg. :) Underbart ju.

Svar: Det låter som en härlig vision! Vänta tills du får läsa om sydön, då kommer du bli än mer sugen på att resa hit ;)
Tomas & Lena Nordquist

2013-04-27 @ 15:00:42
URL: http://eilenna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0