Regn, regn och regn
Så var vi på väg mot den södra ön. Vi tog färjan mellan Wellington och Picton på eftermiddagen efter det fantastiska besöket i Weta Cave. Färden skulle ta 3,5 timmar och vi hade därför tid att blogga, äta, vila, läsa mail och planera (gratis wifi på båten). Jag har fått ansvaret att planera vår vistelse på Cook Island och därför söktes en hel del info bra och billiga ställen att bo på.
Vi hade för logistikens skull skickat en del mediciner till våra bekanta i Nya Zealand. Här är de helt sjukt hårda i tullen med mediciner, och även om jag hade ett gammalt intyg från min läkare, så var jag tvungen att fixa ett nytt för att kunna få ut de läkemedel som tullen beslagtagit. Till min lycka så fick jag ett intyg snabbt skickat från min läkare i Sverige. Klumpen i magen som jag haft försvann. Ett problem mindre.. sköönt!

Här har ni en karta så ni kan följa oss lite lättare på vår vägen. Ni ser även vägen vi åkte färja mellan Wellington och Picton. Rakt väster ut om Picton ligger Nelson och nordväst om det ligger parken Abel Tasman och Golden Bay. Vi åkte mot Greymouth som ni ser på västkusten långt ner på kartan. Norr om Greymouth ligger Punakaki som jag skriver om i inlägget. Murchison ligger i korsningen mellan väg 6 och 65.

Vackert, men regnigt
Eftersom vi skulle komma fram till Picton relativt sent hittade jag ett mysigt hostel på nätet som heter Jugglers rest. Här skulle Jonathan Fryxelius passat in då ägaren både hade bollar att jonglera med och kunde leka med eld. Hostelet liknade mer ett mysigt hem och vi blev bjudna på te, nybakat bröd och hemlagad sylt. Mums!

Utsikten från båten mellan Wellington och Picton

På båten ser ju vädret lovande ut, men ack så fel...
Vi hade inte planerat i detalj hur vi skulle åka och därmed bestämde vi oss för att göra det nu. Efter att vi satt oss i köket så fanns det självklart massa andra roliga människor där som distraherade oss, och då särskilt Tomas som tillslut lämnade över hela ansvaret med planeringen till mig. Pust!
Det var verkligen inte lätt att planera då det regnade i princip ÖVERALLT. Eftersom vi inte hade mer än 10 dagar på sydön var det inte så mycket att göra mer än att planera in en bra rutt vi borde åka och sedan be för bra väder.
Tyvärr var Jugglers rest inte en bra plats för mig som är en riktigt frusen person. På natten blev det nämligen ruggigt kallt och jag frös så sjukt mycket tills jag gav upp vid ca klockan fyra för att krypa ner i Tomas trånga säng. Hur han alltid kan vara varm som en kamin är ett mysterium för mig.
Vi begav oss till Nelson dagen efter för att se den vackra staden och handla in lite basala saker såsom tandkräm, deo m.m.. Här möttes vi av halvnakna ungdomar indränkta i olja som demonstrerade mot oljeborrning, lurades att köpa frusna bananer och blev tillslut själva dränkta i det hällande regnet.

Det luktade som de hade dränkt in sig i riktig olja

Här ser ni hela tåget
Jag hade läst att de hade ett museum som hette WOW (the World of Wearable Art and Collectable Cars) med veteranbilar och kläder gjorda av diverse olika material. Tomas var inte särskilt intresserad men vi åkte dit för min skull och han satt utanför och surfade medan jag gick in. Här fanns det verkligen udda plagg och då särskilt klänningar (De är så svåra att förklara så jag visar bilder på dem i stället så förstår ni vad jag menar med “udda”). Sedan fanns det ju riktigt fina bilar som jag vet att pappa också skulle velat se. Det var huvudsakligen gamla amerikanare och jag var tyvärr inte nog kunnig för att njuta mer än av deras vackra yttre. Pappa skulle säkert ha kunnat mycket mera intressanta saker och jag saknade honom vid min sida (Du är bäst pappa, bara så du vet).

Rolig design

Nya telefon BHn, för alla tjejer som pratar mycket i telefon!

Inget man väljer att ha på sig om man där hemma och slappar direkt..

Du borde bära detta i stället för blåställ pappa i garaget ;)

Riktig gammal goding

Stilig entré

Vet ni vilken film denna bilenmodellen är med i?

Rust in peace

Denna stod vid entrén
Vi åkte därefter vidare mot Abel Tasman National Park för att övernatta där och för att sedan kunna utforska den vackra parken och Golden Bay. Jag bokade dessutom skydive till dagen efter trots att det skulle bli regn enligt väderrapporten. Tyvärr hade meteorologerna rätt denna gång och det spöregnade även dagen efter.
Åh, vi var så trötta på regnet och drömde oss bort till vårt X-box och hemmabio. Det var liksom perfekta dagar för att sitta hemma och mysa. Men i stället åkte vi vidare söderöver i hopp om att hitta finare väder. Vi trotsade vädret och åkte linbana i Murchison för att sedan ta oss vidare ner mot Punakaki för att titta på de s.k. Pancake rocks. Strax innan Punakaki begav vi oss ut i regnet för att gå en mysig liten väg i den otroligt vackra naturen som finns på västkusten. Man var ju bara tvungen att se någonting förutom det som syntes från bilen och vi var vi trötta på att sitta still.

Linbanan gick för sakta i början, men i slutet gick det riktigt fort. Skönt att få ombyte från allt bilande.

Mysig stig

Otroligt vacker natur.
Väl framme vid Pancake Rocks var vädret mycket bättre och vi kunde utan att bli dyngsura beskåda detta naturfenomen som forskarna i nuläget inte kan förklara. Bergväggarna, som är gjorda av kalksten, har formats i ett speciellt mönster som jag antar att de tyckte liknade en gigantisk pannkakstårta när de utvalde namnet. Man skulle också kunna se s.k. blåshål/ blow holes* här när det var högvatten (vilket det tyvärr inte var när vi var där). Vi bestämde oss i stället för att åka vidare neråt kusten ett par mil för att ta in på hostel, tvätta och göra oss redo för att åka neråt mot de coola glaciärerna Frans Josef och Fox Glacier.

Här ser ni de så kallade pancake rocks med sina mystiska fåror

Massa pannkakstårtor var det här!

Vattnet var härligt blågrönt

Solnedgången på väg mot Greymouth

Solnedgången över havet, så underbart vackert efter allt regn
Tack för att du läser våran blogg!
Glöm inte att skriva lite kommentarer så blir vi extra glada.
Missa såklart inte nästa inlägg! Spännande saker väntar som vanligt ;)
*för er som inte vet vad ett blåshål är så är det när det kommer in vatten undifrån marken och sprutar upp liknande en gejser.
Lake Taupo och Wellington
Den senaste veckan har vi rest som galningar genom Nya Zealand och inte sovit mer än en natt på samma ställe, därav vårt bristande blogguppdaterande. Hoppas ni kära läsare ska kunna ha överseende med det, här kommer iaf fortsättningen på vår reseberättelse!
Vi anlände alltså till lake Taupo sent på kvällen och tog in på ett hostel i mörkret. Morgonen efter kom vi ut igen och kunde till vår förvåning konstatera att vi sovit bara 100m från sjön utan att ha sett den. Lake Taupo är norra öns stolthet och är en krater efter ett gigantiskt vulkanutbrott en gång i tiden. Min käre bror Daniel och min ärade kusin Fredrik hade varit här för flera år sedan och hoppade då bungy i Taupo, därför kändes det självklart att spana in denna plats. Vi tog oss dit och förundrades över landskapet och det sceniskt placerade bungyt. Dyrt var det dock, 149$, och vi beslöt att skjuta upp det hela efter att ha pratat med några som hade bokat det för endast 40$! Queenstown på södra ön har dessutom ett högre bungy, detta var 47 meter och Queenstown stoltserar med hela 134m! Vi såg iaf den berömda platsen och kan intyga att det är mycket vackert och ett ypperligt ställe att hoppa ifrån, även om vi avstod.

Det blågröna vattnet var en syn att skåda

Här syns höjden man hoppar från, 47 meter!

Gillar hur ledlös killen ser ut. Vi hoppade aldrig här, men tog några bilder på de som gjorde det
Resten av dagen gick åt till att resa de fyra-fem timmarna till Wellington där vi skulle ta färjan över till södra ön. Med endast tre veckor totalt i landet började vi känna oss lite stressade över att ha stannat så länge i början, men det var ju samtidigt så trevligt att träffa alla vänner att det var svårt att ge sig av tidigare. Sträckan gick genom gröna kullar med mänger av får, en öken (!), en bergsrygg med aktiva vulkaner och stora grästäckta fält och vi förundrades gång på gång över landskapets föränderlighet.

Röken som stiger upp från berget i horisonten lyckades vi aldrig utröna orsaken till. Området är fullt av geysrar och vulkaner så vi väljer att tro att det är något sånt ;)

Dimman låg tjock över berget

Här utanför ökenlandskapet övade militären, varpå området var avstängt för oss vanliga dödliga

Det ombytliga landskapet förvånade oss efter Australiens långa enformiga sträckor
Marc, som vi lärt känna i Auckland, hade kontaktat sina föräldrar i Wellington och vi fick bo hos dem över natten. De hade många intressanta saker att berätta och vi delade med oss av våra reseberättelser. Bland många personliga berättelser och andra storys stack en särskilt ut: Marc hade pratat med en äldre dam på 90 år, berättade pappan, och hon hade aldrig behövt använda glasögon. På frågan hur hon burit sig åt för att behålla synen intakt genom alla år (förr eller senare behöver alla glasögon eller linser), svarade hon att hon gjorde ögonövningar varje dag. Jag blev fascinerad av tanken, ögonen behöver ju träna precis som resten av kroppen för att hållas igång och hur ofta sitter man inte och tittar in i en skärm under timmar i sträck? Några ögonövningar per dag kanske kan ändra på förfallet?
Dagen efter, efter att ha gjort några ögonövningar ;), gav vi oss av till Weta cave, Weta studios center. Weta studios har varit en central del av filmskapandet på nya Zealand under de senaste decennierna och har bl.a. bidragit till succéer som Tintin, Avatar, Narnia, King Kong och naturligtvis Sagan om Ringen. Weta är uppdelat i Weta Workshop, som tillverkar alla vapen, rustningar, monster, miniatyrer, kulisser och lägger allt smink, samt Weta digital, som står för allt efterarbete i datorn med specialeffekter och annat häftigt. Vi fick se en film om deras produktioner och höra en massa spännande bakgrundsinfo samt se modellerna till Gollum, Gandalf, Uruk-haierna och en massa andra figurer. Allt detta var gratis, men vi betalade in oss och fick även se hur de arbetar med materialen och hur produktionen av olika vapen, figurer och dräkter går till från idé till färdig prototyp. Vi fick även känna på ett svärd och viktskillnaden mellan äkta och falsk ringbrynja, något som inte syns på duken men (då vikten är en tredjedel) är helt avgörande för att skådisarna ska orka ta om alla scener som krävs. Sammanfattningsvis var det ett otroligt intressant besök för två filmnördar som oss.

Ingången till Weta Cave, Peter Jacksons studio i Wellington

Lenum och Gollum

Gandalf och Tomalf

King Kong

Uruk-haien är verkligen stor!

Några miniatyrer de producerat

Hobbitfötterna som de designade

My precious fish
Vi begav oss sedan mot färjan som skulle föra oss över sundet mellan Wellington och Picton, alltså ner till sydön.
Mer om det i nästa inlägg!
Feta träd och heta källor
Efter ett oförglömligt besök i Hobbiton, fortsatte vi färden. Nästa stopp gjorde vi vid en vattenkälla omgiven av redwoodträd som importerats från USA för 100 år sedan. Trots sin ringa (...) ålder var de högsta redan 55 meter höga och hade en imponerande omkrets!

Träden var gigantiska!

Det barkade ur som vanligt

Lena visade upp sina skills på stubben

En av dagens bästa bilder

Några grabbar fiskade med en magnet upp de mynt som slängts i källan

Min stubbe var högre än Lenas, grymt gött!
Vi skulle bo hos Maurizio och Sharons son Jonathan med familj i Rotorua, en stad känd för sin tunna jordskorpa, vilket innebär att det finns flera geysrar och heta bubblande lerpölar där. Vi besökte parken som luktade, ja faktiskt, äggfis! Sorgligt nog är inte bara parken drabbad av denna ångande, vidriga stank, stora delar av stan lider av samma åkomma. Vi steg trots detta in i dimman, andades in djupt och beskådade stadens stolthet.
Det var mängder av hål i parken med varierande geotermisk aktivitet, i vissa svällde långsamma stora lerbubblor upp ur illaluktande lera, i andra kokade det på rejält med närmare hundragradigt vatten. Ånga steg upp ur många av hålen och ibland var det riktigt mycket svavel omkring dem. Mitt i parken fanns det en stor sjö av hett vatten med svavelkontur och stigande ånga som rörde sig över vattnet. De hade gjort en ramp ut så vi kunde se det på närmare håll, men överallt var det varningsskyltar. Tydligen hade två pojkar fallit i en grop något år tidigare och bränt ihjäl sig då de inte lyckades ta sig upp igen. Med detta i bakhuvudet höll vi oss på behörigt avstånd och efter att ha sett tillräckligt åkte vi hem till Jonathan och Natasha, eller John & Tash, som de själva föredrog att kallas.

Sniff sniff, här luktar det fis

Bubblande lera

En hel ångande sjö med svavel omkring fanns i parkens mitt

Man kunde gå ut och se den på nära håll

Mer svavel. Är detta eldsjön från Uppenbarelseboken?

Ännu en het källa
De gav oss ett varmt välkomnande och vi åt lasagne och pratade långt in på kvällen. Barnen, Lucia och Caeleb, var lite avvaktande till en början, särskilt Caeleb eftersom vi lagt beslag på hans sovrum, men så småningom smälte de och ville skjutsa runt Lena i hela lägenheten.
Dagen efter spöregnade det och vi passade på att sova länge och slöa maximalt. Tash hyrde sagan om ringen på bluray (de hade nyss köpt en spelare) och vi tittade på första filmen tillsammans. Speciellt att se den efter att ha varit i Hobbiton bara dagen innan!

Tash och John, våra underbara värdar

Caeleb älskade att skjuta rullen
Vi stannade ett helt dygn längre än beräknat alltså, och efter ytterligare en trevlig afton ihop gav vi oss iväg i riktning mot lake Taupo, som ligger ett par timmar söder om Rotorua.
Ett hett tips vi fått med oss var att se några sjöar i trakten, Blue och Green lake. GPS:en fick ansvaret att leda oss dit, något som oftast fungerat ypperligt. Rutt 1 ledde oss dock inte så smidigt som kartan utlovade, plötsligt befann vi oss på en privat väg med en bom framför. Bommen var dock öppen och i korkad optimism ignorerade vi skylten som förbjöd oss åka in. Det är nog bara en kort sträcka, resonerade vi, alternativet att åka tillbaks ett par mil kändes orimligt.
Kartan som sett så lättläst ut tidigare stämde dock plötsligt inte med verkligheten och mängder av alternativa småvägar konkurrerade envist med den enda väg som gps:en redovisade. Inte nog med det, vägen såg på mobilen ut att vara rena motorvägen, i verkligheten segade vi oss snart fram på en skogsbilväg som stundtals lämpat sig bättre för traktorer. Ångesten tog alltmer överhanden när vi efter över en timmes irrande kom fram till en låst bom som förhindrade all kontakt med asfalten utanför. Ytterligare en timme slösades bort i sökandet efter vägen ut, och efter att ha trampat skorna fulla med hundskit under en rekognoscens hittade vi slutligen en låst bom till, denna gång i närheten av en turistbyrå som efter hundra frågor äntligen låste upp bommen och släppte ut oss i friheten!

Fiaskosjön
Vi tog en snabb titt på sjöarna men i regnet var vi inte sugna på att stanna längre tid där utan fullbordade fiaskot genom att vända tillbaka mot Rotorua och vägen söderut mot Taupo. Innan vi hunnit ut ur samhället stannade vi dock för att trösta oss vid Rotoruas Zorbbacke, som skryter med att vara landets längsta.
Zorb är ett nya zealändskt påhitt som går ut på att man rullar en mycket stor boll nedför en mycket brant backe. Inuti bollen finns en mindre boll med lite vatten inuti, däri lägger man sig och flyter/rullas ned i hög fart.
Vi gjorde en tandemzorbning och valde den längsta backen, som inte går lika snabbt men pågår desto längre. Det var sjukt roligt och Lena skrek mig döv som bara hon kan göra medan jag höll i henne med ena armen och en liten filmkamera i andra. Vi köpte filmen såklart, tyvärr har vi inte möjlighet att lägga upp den, det tar för mycket bandbredd. Vid ett framtida besök i vårt lägenhet finns dock möjlighet att önska en privat visning om nyfikenheten skulle bli alltför outhärdlig.

Till vänster ses sick-sackbanan vi valde

Lena var mycket nöjd med Zorben
Lite yra i bollen (...) fortsatte vi söderut och med en timma kvar till slutmålet Taupo stannade vi vid ett utomhusbad vars vatten endast kommer från varma källor. En bäck med kokande vatten fyller på bassängerna (efter att ha kylts av under några platåer) och i sex olika bassänger med temperaturer från 37-41 grader simmade vi runt och njöt av värmen, regnet hade nämligen hållit i även hela denna dag, med kyla och rå luft som resultat. Vattnet är helt obehandlat och inget klor hade tillsatts, vilket kändes naturligt och härligt, däremot luktade våra badkläder inget vidare dagen efter, speciellt efter att vi glömt ta in dem på tork.

Den heta källan som försåg badet med varmvatten

Lena stortrivdes, här i 39 grader varmt vatten, förmodligen ännu mer eftersom hon sitter precis vid inloppet

Denna bassäng var varmast, 41 grader!
Mörkret föll över badet och vi rullade vidare sista sträckan till Lake Taupo och tog in på ett hostel mitt i stan som ligger precis intill sjön. Subway räddade oss från svält, en kost som blivit allt vanligare på slutet, och kvällen avslutades med bloggande och allmänt softande.
Hobbiton
Efter pingvinincidenten som avslutade vår Australienvistelse bar det alltså av mot Nya Zealand. Vi måste varit extra välsignade den dagen, för först kunde de inte fälla ner armstöden på flyget varpå de uppgraderade våra ekonomibiljetter till premium. Vi fick sitta betydligt bekvämare och hade egna skärmar så vi kunde se på film om vi ville. Lena såg om The Hobbit och jag tittade på extramaterialet till den. Filmerna är ju inspelade på NZ så det kändes kul att se var i landet de åkt för att filma mm.

Lyxiga platser!

Bokhyllan är bara en tapet, men hade nog så underhållande boktitlar
Efter lyxflyget med lyxtoaletter var det dags att hämta ut vår nya hyrbil. Vid det här laget var det mörkt ute och de misslyckades underligt nog med att hitta bilen på parkeringen varpå vi uppgraderades till en bättre och rymligare bil. Denna har plats för hela rullstolen utan att den behöver plockas isär. Ni som läst Noosa Heads-inlägget vet vad jag menar.

Vår uppgraderade bil!
I kvällsmörkret körde vi bilen strax utanför Auckland, där vi besökte några gamla vänner till mig. På det glada 80-talet bodde jag med min familj i Italien och några av våra vänner under den tiden kom från NZ. Dessa hade jag inte sett sen dess, över 20 år sen. Facebook är bra till mycket och i detta fall hjälpte det oss att återfå kontakten och till att vi kunde bo hos dem ett par nätter!
Ron och Lilian Rolston, i min pappas ålder, gästade oss på nedervåningen och på övervåningen bodde deras dotter Lianne med sin man Marc och sina fyra barn. De driver ett ekologiskt lantbruk sedan tre år tillbaka där de odlar grönsaker, frukt och har höns samt kor. Det är ännu i liten skala men de var väldigt entusiastiska och även barnen (iaf killarna) älskade lantlivet. De hade egna odlingslotter och det verkade inte finnas brist på projekt. Vi bodde hos dem två nätter och uppdaterade dem kring vårt nuvarande liv i Sverige. Ron visade naturligtvis upp Auckland och vi åt underbar italiensk mat och njöt av nyskördade ekologiskt odlade grönsaker, färsk mjölk och nyvärpta ägg.

Jag, Ron och Auckland

Jag, Ron, Lilian, Lianne, Marc, John och Josh. Tjejerna var ute på annat. Lena är bakom kameran.
Dagen efter fortsatte vi färden ner till Hamilton, där ett annat par från Italientiden bor, Ciancis. Maurizio och Sharon Cianci tog emot oss med öppna famnar och även där ställdes det till med fest. De gick så långt i sin generositet att de flyttade ur sitt sovrum till förmån för oss så det skulle bli smidigare för Lena! Även här ville de höra hur pappa hade det och vi visade bilder från Sverige medan vi berättade om alla i familjen och deras nuvarande sysselsättningar.
Vi fick dessutom lite goda tips inför morgondagen och efter en god natts sömn och en stabil frukost begav vi oss i riktning mot Rotorua.

Jag och Maurizio

Bella (en utbytesstudent), Sharon, Maurizio och Lena
Första stoppet på vägen var dock en viss fårfarm utanför Matamata. Fårfarmen var okänd fram till inspelningen av Sagan om ringen, men efter att Peter Jackson förlagt hela Fylkeinspelningen till dessa åkrar och byggt upp ett helt hobbitsamhälle där, har turister och fans från hela världen börjat vallfärda dit, så och vi som sett fram emot detta mycket länge!

Stämningen på topp. Johannes Bornlöf, du skulle ha varit med!
75 dollar och en livsfarlig busstransport senare (chauffören försökte styra, prata i en glapp handhållen mick och växla den sönderrostade bussen samtidigt som han väjade för får och nästan krockade med en annan buss på de branta och slingriga grusvägarna) stod vi mitt i Fylke och lät oss fascineras av den detaljrikedom som präglat filmskapandet. Marken började odlas flera år innan inspelningarna men till Sagan om ringen byggdes bara tillfälliga hobbithålor i frigolit eftersom bonden inte ville ha dem kvar efteråt. Då tusentals fans plötsligt invaderade hans farm och bad om tillåtelse att se platsen insåg han att det fanns pengar att inhämta. När man nyligen spelade in filmen Bilbo, där samma by återigen figurerar, tilläts filmteamet därför bygga permanenta bostäder åt filmkaraktärerna. Nu när vi var där hade man redan spelat in alla scener till filmerna, men utifall att man behöver återvända för någon extra tagning har de behållit allt i perfekt skick.
I nittio minuter fick vi vandra omkring och titta på de olika små husen som varierar i storlek beroende på om man ska filma långa figurer som Gandalf eller korta personer som dvärgar eller hober framför dem. En del hus var därför små och söta (så Gandalf ska se riktigt lång ut) och andra anpassade efter normallånga personer (så Bilbo och alla andra ska uppfattas som korta). Det var grönt och frodigt och man fick lust att flytta in där en vecka eller två, en typ av turism som säkert skulle slå om den erbjöds.

Ett av de större hobbithålen, inne fanns lite trädgårdsverktyg.

Ser mysigt ut, va?

Skyltarna och alla staket behandlades för att se gamla och väderbitna ut

En liten håla med skalenligt anpassade verktyg

Känner ni igen bakgrunden?
En kille i vår grupp gick runt barfota (det var ganska kallt!) och bar med sig härskarringen runt byn. Han hade tydligen varit vid 10-15 andra filminspelningsplatser och gått barfota även där. Däremot hade han faktiskt haft skor uppe på den vulkan där man spelat in scenerna till Mount Doom, erkände han motvilligt. Jag fick prova ringen och när jag skulle ta en bild insåg jag att det såg dumt ut med vigselringen på, så jag tog av den och la den i fickan. Senare under dagen kunde jag inte hitta den! Bisarrt att bli av med sin ring på sagan om ringen-inspelningsplatsen! Jag mailade dem senare och frågade om de hittat den, fullt medveten om hur urbota dumt det måste låtit, men som tur var hittade jag den två dagar senare i bilen, den hade fallit ur fickan och gömt sig under passagerarsätet.

Gruppens nördigaste nörd

Saurons ring
Touren passerade Bilbos (och Frodos) hus, Sams hus och partyträdet, förutom allt annat, och slutade vid The Green Dragon, puben i byn. Här bjöds vi på varsin dryck, ingen höjdare tyvärr, och avslutade sedan varvet kring den fantasifullt utsmyckade byn.
Efter det åkte vi ännu en livsfarlig sträcka med den skraltiga bussen och den gaggige chauffören tillbaks till våra bilar för att fortsätta vår färd mot Rotorua.
Fortsättning följer.

Lena med partyträdet i bakgrunden. Nedanför bron skymtas puben

Har Bilbo fått post månntro?

De hade fått till riktig mysfaktor inne i puben. Enda alkoholfria alternativet, ginger beer, var dock ingen höjdare...

En sista glimt av byn innan vi lämnade platsen. Partyträdet till höger och Bilbos hus på toppen av kullen
Pingvinbländningen
Efter ett härligt söndagsmöte på Hillsong i Sydney begav vi oss söderut i riktning mot Melbourne. Sträckan var 8-9 timmar lång och vi tänkte dela upp den i två dagar med ett stopp i Canberra, Australiens huvudstad, men på vägen ner ändrade vi oss och brände hela sträckan på en dag istället. Vi övernattade i bilen på en parkering utanför McDonalds så vi kunde gå på toa och borsta tänderna och sov så gott vi kunde medan McDriven serverade kunder bara några meter bort.
Morgonen efter fortsatte vi ytterligare några mil fram till The Great Ocean Road. Sträckan är känd för sin fantastiska utsikt och själva vägen byggdes ursprungligen av krigsveteraner till minne av sina fallna kamrater. Vi körde längs slingriga vägar med stup på yttersidan och stannade ofta för att beundra utsikten, men hela tiden hade jag sikten inställd på huvudattraktionen, the Twelve Apostles. Jag var övertygad om att Lena visste vad The Great Ocean Road var, så till min förvåning blev hon helt överraskad när vi kom fram till de 12 apostlarna och gick ut på utkikspunkten. Platsen var verkligen helt otroligt vacker, och trots att vi sett den på otaliga bilder var det något helt annat att se den i verkligheten. Särskilt när man är helt oförberedd, det märkte jag på min överlyckliga fru! Vi ägnade hela dagen åt att se olika delar av sträckan, men då det var tre timmar dit och vägen i sig är minst lika lång (förutom alla stopp), hann vi inte se allt som erbjöds. Vi tror oss dock ha sett de viktigaste platserna.

Här får man inte sova i bilen! Tur att vi gjorde det några mil före skylten.

Vi såg en stor känguru längs med vägen

Den fantastiskt vackra kuststräckan. Här ser man några av de 12 apostlarna

Man kunde gå ner och se på de två öarna från stranden

En echidna, en tapirliknande figur som åt myror vid utkikspunkten

Bibliskt att stå bredvid apostlarna :)

Lena njöt av utsikten

Fotspår i sanden

Otrolig vy, måste ses!

Ännu en oförglömlig syn

Havet gräver ut ännu en ö

Mäktiga vyer

Thunder cave, vattnet strömmade in för att sedan strömma ut med starka krafter
Solnedgången upplevde vipå en egen strand, med höga vågor och fantastisk vy. Trots att vi sett hur eroderade klipporna var i området, gick vi för långt ut på den 2-3 meter höga klippavsatsen och Lena påpekade att vi kanske borde sätta oss längre in istället. Detta var alltså medan jag hade henne på ryggen efter att ha burit ut henne dit. När vi senare undersökte platsen från sidan upptäckte vi att det inte fanns annat än vatten under klippavsatsen vi stått på alldeles innan!

Överlycklig fru!

Vi gick ner till stranden till höger utanför bild

Fantastisk solnedgång
I mörkret styrde vi kosan tillbaks mot Melbourne och till vår vän Shelley. Lena och Shelley spelade basket ihop i USA för 5 år sen och hade inte setts sedan dess. Det var ett kärt återseende. Vi ägnade några stillsamma dagar åt att smälta alla intryck, kolla in Melbourne, sova och bara ta det lugnt.

Melbourne har mycket konstnärer och graffiti

Staden är också känd för kaffet, men det vi drack var ingen höjdare

Legokoala

Fönstertvättning med klättersele

Hur många städer döper gator efter seriefigurer?
Kvällen innan vi skulle flyga vidare till Auckland åkte vi alla tre ut till Phillip Island, en ö där man kan se pingviner i vilt tillstånd. När skymningen övergått till skyddande mörker simmar de iland från havet i grupper om 10-15 st och vaggar sig försiktigt fram längs stranden medan de oroligt ser sig om efter allehanda hot. Med strålkastare hade man lyst upp delar av stranden så vi besökare skulle kunna se en skymt av dem medan de tog sig upp till sina bon för att mata sina ungar. Trots detta fick man dock inte ta några som helst bilder, detta upplystes vi om av inte mindre än fem olika skyltar på vägen in och av åtminstone tre olika anställda när vi väl intagit pingvinspanarposition.

Lena och Shelley är taggade inför pingvinskådningen
Min kära fru lät sig dock inte hindras av detta och för alla er kära läsares skull trotsade hon förbuden, stängde av blixten och knäppte en bild i smyg; precis när den första kolonin närmade sig sitt bo bara någon meter ifrån oss. Vad hon inte visste, var att kameran i totalmörkret behövde ljus för att kunna fokusera och därmed sände ut ett rött sken som bländade den chockade pingvinen!
-"Don't do that", ropade granntanten, tätt följd av en i personalen som upprört sprang ut och skällde ut oss. Skammen var fullständig, och inte hjälpte det att pingvinstackaren förskräckt stannat upp. Hans följe såg lika oroliga ut och några övervägde att fly. Inte mindre än SJU minuter stod de kvar i fullständig obeslutsamhet innan tre nya, obländade pingviner tappert passerade dem och därmed ingjöt mod i deras nedbrutna själar. Ångest övergick i lättnad och vi kunde lämna pingvinön utan att ha förstört dess populations fortlevnad, däremot inte utan att ha spritt en mängd fördomar om rullstolssittande ungdomar, särskilt bland upprörda pensionärer.

Det förödande kortet
Dagen efter, flydde vi landet innan myndigheterna hunnit spåra upp våra illdåd och hoppade på flyget till Auckland och Nya Zealand, för att uppleva många nya spännande äventyr.

En av Shelleys grannar

Avskedsbilden
Byron Bay och Hillsong
Vi åkte vidare neråt kusten för att nå Australiens östligaste punkt, Byron Bay. Vädret var på topp och väl framme vid Piren visade det sig vara en fantastiskt utsikt. Så häftigt! Klipporna sluttade brant neråt vattnet som hade en härlig blågrön färg. Både jag och Tomas förundrades ännu en gång över hur mycket vackra saker det finns att se i Australien.

Branta klippor ner mot det vackra blågröna havet i Byron Bay

Australiens östligaste punkt!

Vacker omkringliggande natur i Byron Bay

Vilken utsikt
Innan vi lämnade denna vackra plats tog vi oss till stranden. Här möttes vi av en levande hippiekultur med rastaflätor och rökande av diverse olagliga preparat. Kändes konstigt att de fick hålla på så otroligt öppet utan att någon polis var där. Man fick definitivt en inblick i 70-talet igen och funderade på om dessa människor någonsin skulle växa upp eller om de för alltid skulle försvinna in i dimman.
Vi fortsatte söderut för att sova en natt i Coffs Harbour. Här delade vi på den godaste pastan vi ätit hittills på resan. Mums!
Dagen efter startades upp tidigt för att åka vidare mot Newcastle där vi skulle möta Meryl och Graham som vi lärt känna i Malaysia. De bodde i ett hus strax utanför Newcastle vid en fin sjö. Här åt vi middag och stannade över natten. På morgonen kom det vackra fåglar som ville ha mat. Det var samma sorts fåglar som vi tidigare sett på zoo, men nu var de i vilt tillstånd vilket självklart var coolare.

Bildvisning för Meryl och Graham. Vi träffade dem i Malaysia i början av vår resa.

Vackra fåglar på verandan som ville ha frukost
Eftersom Tomas så gärna ville gå på Hillsongmöte i Sydney så bestämde vi oss för att först åka till Blue Mountains som ligger väster om Sydney för att sedan åka in på möte. Vi åkte dit ganska sent på eftermiddagen för att checka in så vi sedan kunde åka och titta på huvudattraktionen “The three sisters”. Det var riktigt häftigt att se hur molnen rörde sig över bergen och hur fort sikten ändrade sig. Vi åkte tillbaka till vårt hostel för att fortsätta utforska dagen efter.

Det var vacker väg mellan Newcastle och Sydney
Nästa dag tittade vi runt på diverse olika fantastiska utsiktsplatser och vattenfall. Tomas aka Hulken bar mig ner till ett härligt vattenfall genom skogen vilket var extra häftigt. Om man ville kunde man också åka en skylift för 35$ per person. Vi brydde oss inte om det eftersom det både var mycket pengar och otroligt dimmigt runt omkring.
Till min besvikelse var det väldigt få ställen som var anpassade på de utsiktsplatser som fanns. Detta var i många fall helt onödigt då stigarna med trappor, vattenpölar och rötter varken var särskilt branta eller smala. Som tur är har jag Tomas, och med varandras hjälp krånglade vi oss fram på de flesta ställena värda att se.

Här ser ni de tre systrarna, eller snarare bara två då den ena skyms bakom berget. Det är de två topparna som sticker upp vi sidan av bergväggen.

Häftig utsikt med moln runt berget på höger sida som gör att det ser ut att ryka eller brinna ifrån det.

Vackert vattenfall i Blue Mountains
Så var det då dags för Hillsong. Vi tog oss ner på lördag kväll för att gå på kvällsmöte i centrala Sydney. Detta kändes inte så mäktigt som vi hoppats och vi ville därför gå till huvudlokalen i "the Hills". Vår kompis Simon fixade in oss hos några studenter på Hillsongs campus vilket var sjukt najs. Jag fick bo i värsta lyxhuset tillsammans med 5 andra tjejer. Tänk om studenterna i Uppsala blev erbjudna att bo i sådana här hus?

Här är vi på Hillsong i centrum

Hillsongmöte i the Hill

Utanför Hillsongs lokal

I detta lyxiga hus bodde 5st Hillsong-studenter. Här fick jag bo över natten. Sjukt najs!
Mötet var precis lika underbart som vi hoppats på och det var svårt att slita sig därifrån även efteråt då vi fick kontakt med en massa härliga människor. Efter att tag begav vi oss dock neråt Melbourne för att återse min gamla basketkamrat Shelley! Mer om det får ni läsa om i nästa inlägg.

På väg mot Melbourne med skön musik i bilen
Underbar blixtvisit!
Vi tog oss vidare ner till Guldkusten eftersom jag hade träffat några underbara tjejer, Maneena och Kelly, på Colour (tjejkonferensen i Sydney) som jättegärna ville att jag och Tomas skulle svänga förbi dem på vägen. Jag var i princip säker på att de sa att de bodde nära Guldkusten men det visade sig senare vara totalt fel då jag fick deras adress på sms som visade sig vara 2 timmar norrut! Vi var i valet och kvalet vad vi skulle göra, men efter att ha åkt till Guldkusten och gottat oss under dagen valde vi att åka uppåt vilket visade sig vara fantastisk bra val.
tyvärr var det omöjligt att hitta någon stans att bo och därför tillbringade vi natten sovandes i bilen. Gick bättre än jag trodde, men man var väl inte otroligt utvilat kan jag ju inte påstå dagen efter.

Mindre glad efter att ha frågat ALLA hostel i stan om de hade något ledigt rum.

Smygfotad i sömnen..
Tomas slog till på stort på Guldkusten genom att ta sin första surflektion i Surfers Paradise. Vad kan passa bättre än att göra det där!? Vi åkte bara dit för att sedan hitta ett schysst ställe där de lärde ut hur man skulle surfa. Jag var mäkta stolt då han var först att kunna stå på surfbrädan. Själv satt jag och knäppte fina kort i den härliga eftermiddagssolen.

Guldkusten

Här har vi surfskolan vi hittade i Surfers Paradise

Här står Tomas mer taggad än någonsin

De fick en rejäl genomgång innan på vad de borde tänka på i vattnet
Sedan begav vi oss uppåt igen till Sunshine coast för att träffa mina nya underbara vänner och deras familjer. Det kändes så spännande att äntligen få se det äkta livet för en familj i Australien. Först åkte vi till Maneenas familj som bodde på landet ca 20 minuter från stranden och mitt i en vacker dal i Palmwood. Där bor hon med sin man Ali (uttalas Allie), yngsta sonen Beau, dottern Tahlia och äldsta sonen Micah. Hela familjen var verkligen underbar och mottog oss med öppna armar. Vi fick sova i världens skönaste säng och äta god mat. Vilken välsignelse!
Dagen efter åkte vi på upptäcktsfärd runt Palmwood. Vi träffade då även Kelly och hennes barn, Caleb och Tye. Först blev det kaffe med fantastisk utsikt, sedan åkte vi vidare för att fixa grillning högt upp på ett berg. Här gick vi också en runda i den gamla regnskogen. Tomas, Caleb och Micah var inte sena med att klättra upp i ett gigantiskt strangler fig tree. Dessa träd är som gjorda för att klättra i då de naturligt är ihåliga. De börjar nämligen att växa runt ett vanligt träd som sedan dör och kvar blir ett ihåligt inre.
Sedan bar det vidare hemåt eftersom Tomas skulle ut och surfa med Allie, Caleb och Micah för att finslipa sina nya kunskaper.

Maneena (till vänster), jag och Kelly (till höger)

Jag och Maneenas barn Beau och Tahlia

Utsikten från där vi drack kaffe, bilden är tagen av Tahlia

Grilldags! Killen närmast mig är Maneenas äldsta son Micah

Utflykt i regnskogen

Det här trädet klättrade de upp i. Om ni tittar noga ser ni Tomas sjukt högt upp!

Här ser ni Kellys son Caleb inuti trädet de klättrade upp i.

Här har vi hela skocken förutom Maneenas och Kellys makar.

Tomas skall fila på sina kunskaper tillsammans med Ali, Micah och Caleb
På kvällen åkte vi till Kellys familj där även hennes man, John, mötte oss. Här bjöds vi på fantastisk currybiff med ris. Mums!
Det visade sig också att hela familjen var väldigt musikalisk och Tomas satt och lärde ut nya riff till Caleb som ganska nyss börjat spela gitarr som sitt andra instrument. Han hade redan spelat trummor i flera år.
Senare på kvällen pratade vi om vad vi gjort på vår resa, men också vad de gjort i Nya Zealand när de var där på resande fot. John berättade om alla missöden de råkat ut för och vad vi inte borde göra. Han hade så roligt uttal på “glow worms” (lysmaskar) som han visst hade blivit lurad att betala en massa för att se och vi skrattade så mycket. Vi hade en allt som allt en otroligt rolig och trevlig kväll.

Här är Kellys man, John, också med på kort tillsammans både med sina egna barn och en del av Maneenas.
Dagen därpå åkte vi sedan söderut igen mot Byron Bay. Det kändes otroligt sorgligt att behöva lämna dessa underbara människor så snabbt. Vi kommer definitivt att komma tillbaka någon gång, och hoppas givetvis att de kommer till oss snart!
Från soliga Noosa Head till smärtsamt adjö i Brisbane
Ja, då ska jag skriva det här inlägget en andra gång efter att ha somnat då jag skrev det nästintill färdigt första gången för att sedan på något mystiskt sätt radera det... i sömnen...
Vi började närma oss slutet på vår gemensamma resa med Stina och Daniel vilket naturligtvis kändes oerhört bittert. De sista dagarna var självklart tvungna att maxas genom att ta en sväng till Noosa Heads för att sedan dra vidare neråt Brisbane. Tyvärr kunde vi inte stanna och sova en natt i Noosa eller någon annan kuststad innan Brisbane eftersom det var påsklov i Australien vilket innebar att alla elever hade hela två veckors ledighet under olika veckor och därmed vallfärdade till stranden. Alla hostel var som ni kanske förstår därför fyllda till bristningsgränsen. Vi har en tyvärr tendens att åka till olika länder på olika högtider vilket inte är så lyckat för varken planering eller budget.
Noosa Head är en mysig liten kuststad som kan liknas vid Sveriges Halmstad. Här finns mysiga små restauranger och affärer och framför allt en fin strand där man kan sola och bada. Vi tillbringade ungefär halva dagen här och det fanns härliga vågor att hoppa i till Tomas förtjusning. De hade bra omklädningsrum och för första gången av alla de stränder som vi varit på så fanns det en dusch som fungerade för mig. Synd att de inte satsat på det mer i Australien för övrigt som har så många fina stränder som alla självklart vill njuta av.

Har aldrig sett uttrycket "All other Destinations" förut på någon annan skylt.

Det är fullt redan innan rullstolen skall in!!

Välpackat, minst sagt!
Stina som var vår expertguide, efter att ha lusläst sin Queenslandbok under hela resan, lotsade oss sedan vidare mot Caloundra. Där skulle man kunna gå längst med en superlång boardwalk för att njuta av havet. Stina var för övrigt en av världens bästa kartläsare och det var grymt gött att ha henne vid sin sida i bilen. Jag tror helt klart på en framtid inom TV för denna kvinna som kan förklara som ingen annan med otroligt lugn trots en hetsig man vid ratten.
Väl framme i Caloundra tog vi fram vår nyttiga mat som bestod av mackor, nutella och bananer. Till det dracks det Coca cola och vatten. Kan det bli bättre?
Här njöt vi av de stora vågorna som rullade in mot stranden. Det var helt perfekta vågor att surfa i men samtidigt var det riktigt farligt då det under vattnet fanns vassa rev som stack upp längre inåt stranden. Tomas skulle som vanligt utmana ödet lite extra och blev därmed översköljd av en härlig våg över sina sandaler och långt upp på benen. Tur att Daniel var i närheten för att föreviga det ögonblicket.

Mastodontvåg

Perfekta surfvågor, men farliga klippor nära stranden

En översköljd man...
När solen sedan gått ner fortsatte vi neråt Brisbane för att hitta vårt hostel, Brisbane city backpackes. I Brisbane var det riktigt svårt att hitta rätt väg och trodde man att man hittat vägen så var den så klart enkelriktad i fel riktning. Här virrade vi runt ett tag innan vi hittade fram. När vi väl kom fram insåg vi att vårt hostel borde hetat Brisbane “shitty” backpackers istället. Korridoren till rummet där jag och Tomas skulle sova luktade så sjukt mycket fotsvett och det var riktigt sunkigt överallt. På deras beskrivning av sig själva så hade de framtidens wifi som skulle vara sjukt snabbt! Jag har aldrig varit med om ett så sjukt segt wifi och överallt satt frustrerade människor som väntade 15-20 minuter för att komma ut på nätet!
Eftersom Stina och Daniel skulle åka med flyget på söndag morgon och vi kom dit på fredag kväll så hade vi en dag kvar att spendera tillsammans i Brisbane. Vad skall man då göra i denna stad som är känd för att inte ha några spännande saker att se? Vi bestämde oss efter Daniels inrådan att maxa vår solbränna vid stadens utomhuspool.

Vi försökte iaf maxa solbrännan
Tyvärr var solen inte närvarande mer än korta stunder och vi bestämde oss för att gå in till stadskärnan och strosa runt lite. Här hände nästa maxning då Tomas tryckte i sig hela 10 glassar på McDonalds efter Daniels hets. Slå det rekordet ni! Glassarna på McDonalds kostar bara 2kr här och varje glass symboliserade därför att de sparat 5kr (kostar 7kr i Sverige). Ja, roligt hade de iaf trots konstig logik.

Tomas tog nytt rekord i glassätning. Hela 10st fick han i sig!

Nattfoto över Brisbane
Efter ytterligare en natt skjutsade vi oroligt Stina och Daniel till flygplatsen. Hur skulle vi klara oss utan Stina som läste vår karta perfekt eller Daniel som maxade alla våra upplevelser? Underbart är kort som de säger, och med dessa underbara människor gick tiden i ultrafart.
Efter ett långt farväl på flygplatsen begav vi oss neråt Gulkusten. Nu skulle det surfas!
Fraser Island
Från en av världens vackraste stränder, for vi ner till nästa stora sevärdhet, Fraser Island. Vi hade hört att det skulle vara sevärt och att man inte fick missa det, men efter allt vi hade sett på slutet var vi tveksamma till att det skulle vara särskilt imponerande. Vi var lite reströtta av alla tillryggalagda mil i bilen och lite mätta på fantastiska intryck, ungefär på samma sätt som man kan bli less på sötsaker om man trycker i sig ett kilo lösviktsgodis, en chipspåse och en liter glass på alltför kort tid.
Vi bokade trots detta en dagstur till ön, som består till 100% av sand, och blev hämtade morgonen därpå av den störtsköne guiden Craig. Vi åkte färja över sundet och väl där steg vi ombord den lastbilsliknanded buss som skulle föra oss runt sandön.
Så snart vi börjat vår färd insåg vi att den här dagen skulle bli helt unik: vägarna var kurviga och spåriga av all sand och vegetationen liknade ingen annan plats vi varit på.

Djupa spår i sanden

Vi gjorde en rundtur i regnskogen som unikt nog växer på sand

Växterna binder sig själva runt träden och lever där

Ännu ett livsfarligt träd och ett mycket omanligt sätt att dö på
Det fanns inga vanliga vägar utan man körde direkt på sanden överallt eftersom det var skyddat område. En fartskylt, som gällde på hela ön, upplyste oss om dessa unika förhållande då vi steg av båten. Riktigt speciellt att man fick köra på stranden och att sedan se fyrhjulsdrivna bilar köra på rad med en otroligt vacker bakgrund.

Häftigt att få bränna i 80 km/h på en sandstrand!

Alla bilar var fyrhjulsdrivna med rejäla däck
Det var dock inte endast sand på stranden. Efter en storm hade mycket sand försvunnit ut i havet och det var riktigt svårt att ta sig fram på de klippor som tidigare legat begravna. Vår lastbilsbuss åkte fram och tillbaka som om vi vore på Liseberg. Det kom bilar med båtar på släp som skulle över stenarna vilket måste varit nästintill omöjligt. Tyvärr fick vi aldrig se hur (om) de klarade sig.
På stranden såg vi en Dingo som såg lite vilsen ut. Han ömsom nosade, ömsom tuggade på en fisk som troligen kastats upp på land av vågorna. Vi åkte runt den och tog lite bilder innan vi lämnade den åt dess öde.

Bingo!, en dingo
Vi hann inte långt innan vi såg ett flygplan dyka upp i luften framför oss och landa på sanden! Piloten steg ur planet och ombord vår lastbilsbuss varpå han frågade om någon ville flyga en femton minuters tur runt ön mot 75 dollar. Visst, sa vi och hoppade ombord. Det var galet häftigt att ta fart längs den oerhört vackra stranden och lyfta från bara sand. Vi flög ett stycke över stranden och fortsatte sedan vidare över några av insjöarna på ön för att avslutningsvis stiga ner och flyga lågt över havsytan och spana efter hajar och rockor, vilket vi tyvärr inte såg skymten av. Vi landade därefter på fast sand igen en bit längre fram än vad vi lyft och inväntade vår guide Craig med resten av tourgruppen.

Planet vi lyfte med

Fyra lyckliga passagerare

Sikten från planet

Oerhört vacker (och lång) strand

Vår lastbilsbuss tog sig fram överallt som om den vore en stridsvagn
Turen fortsatte till ett vrak från andra världskriget. Det hade strandat på 40-talet och utstått mängder av stormar sen dess, förutom militära bombövningar under några år. Resterna var en unik syn, rostad plåt i vacker sand med starka strömmar som svepte in och ut ur vrakspillrorna. Man fick inte klättra in där eftersom det kunde rasa och strömmarna dessutom var farliga.

Vid vraket stod en man och fiskade

Det var en spektakulär plats
Vi rullade vidare mot Eli creek, en sötvattenbäck som rann ut i havet med kallt och strömt vatten. Det fina här var att man kunde hoppa i och flyta med strömmen en bit, där det var tillräckligt djupt. Vi avslutade med att springa ned till havet och känna temperaturskillnaden.

Vilket flyt!

Det var kallt men roligt!

Sista sträckan till havet sprang vi
Havet var varmt och stranden fantastiskt vacker. Jag undrade om vi skulle ha tid att bada, men Craig bara avfärdade frågan med att det var livsfarligt. Det är mycket strömt, de har stingrockor och både tjur och tigerhajar, dvs några av de farligaste och aggressivaste hajarna i världen. Efter det var jag inte lika sugen längre.
Vi tog några fina bilder dock, och åt en underbar lunch. Därefter bar det iväg till lake McKenzie, en vacker sjö med klart vatten och sand (så klart) längs hela botten. Vi badade och busade runt en stund varpå solen började skymma och det var dags att bege sig hemåt.

Härligt härligt men farligt farligt

Mums!

Klart vatten, synd att vi inte hade cyklop med oss!

När vi skulle hem hade tidvattnet sjunkit radikalt. Otroligt att färjan ens tog sig ut!
På färjan hem såg vi solnedgången och skrattade åt de colaburkar som Daniel fryst in för att maximera köldfaktorn i kylväskan. En minut till och vi hade haft Coca-cola i hela frysen! Som det var nu hade bara en burk sprängts och därmed endast halva frysen fyllts. Till historien hör att Lena varnat för risken dagen innan, men Daniel envisades med att maxa genom att försöka tangera gränsen. Det var nu vi började kalla honom för Max, ett sällan mer förtjänat smeknamn. Maxandet gick igen i allt. Var det inte en maximalt fylld kylväska med maximalt kylda drycker, så var det maximalt utnyttjande av gratis wifi, maximal körd sträcka på en tank eller maximalt antal tillryggalagda mil på en dag. Det senare funkade bara i teorin, för efter 30 minuter hade han tröttnat på att köra och ville byta chaufför.
Naturligtvis hade jag (Tomas) ingen del i maxandet och försökte inte på något vis trissa upp situationerna.

Kylda till bristningsgränsen

Solen gick ner medan vi åkte färja
Vi sov en fin natts sömn, utmattade efter det höga tempot, och tidigt nästa morgon drog vi vidare söderut. Mer om det i nästa inlägg!
Whitehaven, en av världens vackraste stränder
Vidare neråt kusten bar det och vi bestämde oss för att stanna till i Airlie Beach. Här kan man skåda en av världens vackraste stränder, Whitehaven, om man beger sig ut till ögruppen Whitsundays, vilket vi självklart ville göra. Efter att ha virrat runt ett tag med bilen pga av alla vägarbeten så hittade vi till slut den parkering som tillhörde vårt hostel Nomads Airlie Beach backpackers. I närheten av vårt hostel fanns dessutom en fin lagun där vi hängde en hel del. Tomas simmade hela 49,5 meter under vatten, ett rekord som han sedan mätte upp genom att ta sytråd som jag hade med mig. Han mätte upp 10 meter som han sedan lindade runt en colaburk för att den inte skulle trassla sig. Ja, är man nördig så är man! Inte blev det bättre med Daniels sällskap. Dessa två män hetsade varandra till max.

Stina och jag vid den s.k. lagunen
Efter att ha tittat på olika alternativ slutade det med att vi bestämde oss för att åka ut på en endagstur alla fyra. Tidigt på morgonen begav vi oss till hamnen i den minibuss som hämtade upp oss i närheten av vårt hostel. Väl vid båten mötte oss ett härligt gäng killar som njöt av livet. Det märkes att de älskade sitt jobb. En av snubbarna kallades Zorro eftersom han liknade Antonio Banderas och skepparen som hade blivit hajbiten men klarat sig undan med livet i behåll kallades “sharkbiscuit”. Ni förstår ju själva vilken stämning de hade.

Här har vi Asher, en riktig lirare som stötte på alla singlar på båten

Här gottar jag mig på båten. Tyvärr var motorljudet alldeles för högt
Vår första anhalt var en ö med vacker utsikt och massa spännande djurliv. Här kunde man se jätteödlor om man hade tur. Själv låg jag kvar på stranden och solade medans de andra gick upp på toppen av ön för att njuta av utsikten. Var lite läskigt att veta att man inte kunde fly om det kom ut en jätteödla ur buskarna. Som tur var blev jag inte uppäten.

Stina och Daniel på väg upp till utsiktspunkten på ön.

Fantastisk utsikt. Tyvärr får jag liksom ni endast se den på bild.

Tomas njuter!

Vacker utsikt, vackert par!
Färden gick sedan till den kritvita stranden Whitehaven. Här har man också spelat in filmsekvenser till filmen Fools Gold, vilken är en kass film för övrigt, enligt Tomas, men jag antar att stranden var fin i filmen i.a.f.

Kolla in denna bild! Precis som reklamen från Dressman!

Jag trotsar naturlagarna och rullar i sand
Vi rekommenderades att slipa upp våra ringar i den otroligt finkorniga sanden som hade hög kiselhalt och därmed fick en bländande vit färg. Tyvärr var det fortfarande risk för farliga maneter i vattnet vilket gjorde att man var tvungen att ha de görsnygga manetdräkterna på sig om man skulle bada. Väl på stranden blev det grillparty och det bjöds på diverse läckerheter. Mums!

Den nya superhjälten, don Tomasso

Vilken man, vilken strand!

Tomas vågade sig ner utan dräkt på den grunda delen

Jag skippade badet för att sola. Har visst missat en rand under BHn

Stina och Tomas hoppar högt av glädje!

Tomas måste självklart stå på händer även här!

Undrar om jag är den första personen som står på bakhjulet på Whitehaven beach i rullstol?
Efter två härliga timmar på stranden gick vi åter ombord och skulle nu vidare på snorkling. Jag valde att avstå snorklingen eftersom de utlovade ett glasgolv på båten att se igenom. Snacka om snopet när de bara hade ett repigt litet fönster i den lilla tillhörande gummibåten. Ja, ja, väl där i så körde Zorro runt oss oss pratade om hur viktigt det var att “inte” röra korallerna då dessa förstörs. Han körde runt bland alla som snorklade och flera gånger var jag rädd att han skulle köra in med propellern i någon. Plötsligt kör han in med motorn i korallrevet! Tala om pinsamt! Jag drar dessutom ett sarkastiskt skämt om att han nu har förstört tusentals år av korall vilket han medvetet ignorerar totalt. Haha, tala om att jag var en jobbig turist vid det tillfället.

Snorkling? Jajamen!
Innan snorklingen hände en annan riktigt cool sak. Vi såg fåglar som dök ner efter fisk och kaptenen och Asher tog då fram sina kastspö. Efter en kort stund drog de upp två gigantiska tonfiskar. Det var riktigt häftigt att se så stora fiskar bli fångade mitt framför ögonen. Inte direkt som att fånga en liten mört i en insjö hemma i Småland.

Här ser ni dagens fångst!
På vägen hem hoppade jet-skis i våra vågor efter båten. Det var allt som allt en mycket vacker och lyckad dag.

Koalor, internetberoende och mördarkokosnötter
Efter en rolig men tämligen sömnlös natt på vårt hostel (vi sov alla fyra i ett gemensamt rum utan fungerande AC) begav vi oss till hamnen för att ta färjan över till Magnetic Island. Lena valde att stanna kvar och vila sin rygg och sin bak, det hade blivit för mycket sittande i bilen sista dagarna och hennes kropp mår inte bra av det.
Jag, Daniel och Stina steg halvsovande ombord båten som fraktade oss över till ön som är känd för sitt orörda djurliv. Här hoppades vi på att få se koalor i vilt tillstånd, något som inte är lika vanligt längre i resten av landet.
Vi letade först efter cyklar att hyra, men när inte det verkade finnas köpte vi en endagars bussbiljett och steg på. Knäppt nog ombads jag delta i en undersökning angående busstrafiken i Queensland, trots att jag bara en minut tidigare stigit på min första buss sedan ankomsten till Australien. Jag deltog naturligtvis, och fick sätta betyg från 1-10 på deras bemötande, handikappsvänlighet, regelbundenhet och en massa andra faktorer som jag inte hade en aning om. Efter 15 minuters färd klev vi av vid en kulle där en naturvandring i skog och kring ett fort från andra världskriget erbjöds.

Trötta men förväntansfulla resenärer

Här började vi vandringen. Älskar bilden på koalan!
Vi gick runt i ett par timmar i värmen och såg två koalabjörnar som satt och sov uppe i olika träd. Den första avslöjade sig själv genom att ha bajsat ner hela stigen under trädet där han satt, den andra avslöjades av en pil i marken med texten KOALAS under. De är svåra att lägga märke till, de låter inget och sover ljudlöst 20 timmar per dygn.

Den första koalan sov men vaknade när vi var där och vinkade åt oss. Den kan ha viftat bort en fluga, men vi väljer att tro att den hälsade på oss

Den andra koalan. De måste vara världens slöaste djur!

En liten ödla med tre olika färger

Stina var inte sen att posera framför en av öns egna uthyrningsbilar
Efter vandringen tog vi bussen vidare till horseshoe bay, där vi badade innanför stingernätet och åt mat. Jag beställde en takeaway-burgare och satte mig bredvid Stina och Daniel som beställt in nachostallrikar i en annan restaurang. Inom kort körde ägaren iväg mig då jag inte beställt mat vid hans restaurang. Riktigt otrevligt, brukar aldrig hända i Australien, men han kanske var europé?
Vi åkte vidare till Alma bay och badade lite till, här var det höga vågor vilket gjorde det både roligare att bada och fritt från maneter, eftersom de riskerar att krossas av vågor och därför håller sig undan.

Fantastisk skylt. Måste vara världens i särklass töntigaste sätt att dö på. Blir man uppäten av en haj eller dränkt av en krokodil så har man iaf värdigheten i behåll, men en kokosnöt i huvudet?

Alma bay. Flaggan betyder att man får bada

Alma bay sett från några klippor jag klättrade upp på
På vägen därifrån, utanför en busshållplats, upptäckte Daniel att han kunde komma ut på internet gratis med deras lokala wifi. Jag och Stina skulle ner på en strand och se oss om men han var inte lika sugen: "Jag har ju internet!", argumenterade han, och vi fick närmast slita honom från platsen för att tvinga med honom till paradisstranden med kluckande hav och palmer.

Jag tog en tupplur inspirerad av koalorna, i väntan på bussen
Bussen förde oss sedan till färjan och den vidare tillbaks till Townsville, där vi promenerade längs hamnen i riktning mot vårt hostel. Mängder av folk var ute och grillade och umgicks, det är ju fint väder och varmt året om här, så de har installerat gasolspisar i parkerna som man kan grilla gratis på, och de hade ett vattenland åt barnen (och vissa vuxna) med vattenpistoler, vattenrutschkanor och ovanför alltihop en stor vattenbehållare som fylldes på kontinuerligt för att välta ner över alla när den nådde en viss mängd vatten. Det såg superhärligt ut och massa familjer var där med sina överlyckliga barn.
Väl hemma visade vi bilderna från koalorna för Lena och berättade om dagens äventyr. Därefter fixade vi ACn för att undvika ännu en sömnlös natt och sov ypperligt. Nästa dag skulle bilresan fortsätta söderut.
Fiaskogruvor, schamporeklam och katastrofmat
Efter en härlig vecka i Port Douglas påbörjade vi den långa färden söderut. Daniel och Stina skulle följa oss till Brisbane och vi skulle köra ända ner till Melbourne, dvs hela östkusten från norr till söder, under tre veckor.
Vi fick några fina tips från vårt hostel och bestämde oss för att ta en omväg in i naturreservaten, istället för att följa kusten den första sträckan. Efter Cairns svängde vi alltså av mot Yungaburra och gav oss in på en kurvig, långsam men väldigt vacker väg med höga kullar, dalar och utsiktspunkter.

Utsikten längs vägen var slående
Vi hade fått med oss en reklamtidning med tips på vad man skulle se och göra i området och en av de sakerna var kristallgrottorna, något som lät lovande men som märkligt nog inte nämnts av personalen på vårt hostel. Marknadsföringen var bombastisk och vi föll för den, varpå vi åkte en extra halvtimme till Atherton där den handikappsvänliga grottupplevelsen skulle finnas. Vi kom in i den mindre orten och började ana oråd när skyltarna ledde in mot centrum och inte ut mot något berg, men vi tänkte på Kiruna och fortsatta framåt. Värre blev det när vi leddes in i en butik med kristaller till salu och i änden en ingång gjord av nån skumliknande plast. Absurt nog bestämde vi oss för att ändå betala in oss eftersom vi åkt dit extra. Inträdet gick på 22,5 sura dollar var (!), 17,5 för Lena som fick pensionärspris. På köpet fick vi dock fantastiska hjälmar med lysen frampå och gav oss in.
Det var en bisarr värld som väntade oss, äkta vackra stenar från hela världen inbyggda i en otroligt falsk grotta och vi kände oss alltmer lurade för varje steg. Längst in i labyrinten av skummad plast väntade den stora sevärdheten: världens största ametistgeod. I rummet där den fanns hade man byggt en fejkfontän som skulle bidra till mystiken, något den misslyckades fullständigt med. Geoden däremot, importerad från Uruguay, var mäktig och nästan tre meter hög!
Trots att ha sett the Empress of Uruguay, lämnade vi stället med bitter eftersmak och kände oss lurade för första gången sen vi kom till Australien.

Stolta gruvarbetare med mäktiga hjälmar

Daniel och the Empress of Uruguay

Brutna män efter resans hittills största fiasko
Vi sov på ett mysigt backpackerhostel och fortsatte vår färd söderut med ett par lovande stopp inplanerade. Första etappen ledde till ett enormt träd, en strypfikus. Strypfikusar börjar växa uppepå andra träd och stänger in dem så de inte får solljus, varefter de ursprungliga träden förmultnar och lämnar en ihålig strypfikus kvar. Det är ett ganska vanligt fenomen här i Australien, men i detta fall hade trädet vält när det strypta trädet dött, och fallit på ett nytt träd som också togs över, med ett märkligt resultat. Vi gick runt det på en anpassad gångväg några meter upp i luften och beskådade det med förundran innan vi tog några bilder och fortsatte vår färd mot nästa etapp.

Trädet var verkligen enormt stort

Här kan ni se en illustration över hur trädet vuxit fram
Milla Milla Falls, ett stort vattenfall, användes för en schamporeklam några år tidigare och vi hade rekommenderats att se det av vårt hostel. Vi blev inte besvikna, det var verkligen respektingivande, och trots regn och kyla (ja, faktiskt) så gav vi oss ner i vattnet och badade. Det var bra strömt i vattnet och att simma precis under det var ingen njutning, särskilt inte med huvudet ovanför ytan, det kan Daniel intyga. Vi tog naturligtvis några egna schamporeklamsbilder innan vi fortsatte färden.

Lite längre hår, så hade bilden varit fulländad ;)

Stina hade perfekt längd på sitt hår, ska övertala min fru att låta mig spara ut.
Målet för dagen var Townsville och vi brände på längs allt tråkigare vägar kantade av bananodlingar och sockerrör tills hungern satte in och vi stannade i en random ort, Tully.
Efter att ha cruisat runt några minuter i det intetsägande centrumet stannade vi vid det enda matstället som var öppet: tropical diner.
Det visade sig vara ett förödande val, den ena rätten var vidrigare än den andra och inte ens Daniel, som vanligtvis promotade sina egna val framför våra, kunde låtsas om att det var ätbart. Fish and chips innebar friterad frityrolja med lite gammal fisk och brända strips, sallad var inte att tänka på.
Orten i sig verkar inte ha haft mer att erbjuda än så, vi såg ett par vykort som såldes vid disken och de hade slogans som "Tully, a pretty wet place" och bilder på en grå sockerfabrik eller gummistövlar. Tydligen innehar de rekordet i nederbörd här i Australien, med 7,9 meter under ett år. Vi skyndade oss därifrån med chockerande dålig eftersmak i munnen och fyra misshandlade magar. Pricken över i var skylten vi såg på vägen ut ur samhället: "Don't let depression ruin your life!"
Några mil senare svängde vi på impuls in vid en skylt som annonserade ett lovande vattenfall. Vägen var översvämmad och kändes lite otrevlig att köra över men vi tog mod till oss och körde över forsen ändå i hopp om att inte dras ner av strömmen. Det gick fint och vi upprepade bedriften längre fram, vilket ledde oss fram till en stig som ledde uppför berget där fallet var. Tyvärr var det inte anpassat och Lena stannade kvar i bilen medan vi andra trekkade uppåt. Uppe väntade en vacker utsikt och många skyltar om farliga strömmar och hala stenar. Jag och Daniel hoppade i ändå men såg till att undvika strömmarna och kunde njuta av ett svalt bad i den tropiska svettiga värmen som nu återigen var ett faktum.

Den översvämmade vägen vi korsade med hyrbilen

Vattenfallen var en imponerande syn

På väg tillbaks nedför berget korsade vi forsen

Vid en toalett i närheten av vattenfallen hade en liten besökare flyttat in
Dagen avslutades med vår ankomst till Townsville, där vi tog in på ännu ett hostel och laddade inför morgondagens äventyr, Magnetic Island.
Cape Tribulation
Efter en tuff dag med dykningen bestämde vi oss för att softa dagen därpå genom att besöka Port Douglas egna zoo, Habitat. Här kunde man bland annat se massor av fåglar och självklart deras välkända Cassowary. Personligen tycker jag att Cassowarys ser ut som en blandning av en björn och en struts. Det var verkligen häftigt att se denna annorlunda fågel på så nära håll. Tyvärr är de utrotningshotade och man tror att det endast finns mellan 300-500st kvar.

En cassowary, dessa märkliga fåglar som inte kan flyga

Tomas fick en fullträff med denna porträttbild
Vi fick självklart också se koalabjörnar som mestadels sov när vi var där. Dessa trötta, men söta, björnar sover i snitt 19-20 timmar per dag eftersom de lever på näringsfattiga eukalyptusblad.

Djurskötaren visade upp koalabjörnen efter att ha väckt den ur sin närmast permanenta sömn
Tomas tyckte dock att de var ganska tråkiga och begav sig bort tillsammans med Daniel mot de kängurus som man kunde mata. Det var inte lätt att få dem att äta ur ens hand men efter att tålmodigt ha väntat på att de skulle våga sig fram så lyckades vi till slut. Här fanns också krokodiler som vi nu kunde beskåda på närmare håll än på den mangrove/krokodilsafari som vi gjort några dagar tidigare.

En wallaby, en mindre känguruart, äter ut min hand

Sjukt söt!

Tomas lurade i mig att det var kul att mata änderna

Var nog mest roligt för honom, för ont gjorde det

Efter chocken

Två fåglar i entrén kunde inte få nog av varandra
Efter Habitat, bokade vi morgondagens äventyr, snorkling, uppe i Cape Tribulation. Jag som så gärna ville se havssköldpaddor hade hört att det var stor chans att få se dem här.
Vi vaknade ybertidigt (trots Daniels protester) för att hinna upp till Cape Tribulation innan klockan 9. Väl framme, var det fantastiskt fint väder och vi skulle bara gå på toaletten innan vi åkte ut med båten. Detta vanligtvis enkla vardagsbestyr komplicerades av att en mängd gigantiska spindlar hade tagit utrymmet i besittning och bevakade det från enorma nät i taket. Stina vägrade först gå in men vi gick dit allihop och skyndade oss att byta om och uträtta behov. Tomas fastnade längst där inne, magen var inte i fas, och vi stod utanför och såg en stor spindel röra sig åt hans håll ovanför båset, lyckligtvis vände den innan den var ovanför honom.

En av alla enorma spindlar som tagit toaletterna i besittning
Efter toalettkrisen och efter att ha försäkrat oss om att Tomas inte förvandlats till spindelmannen, fick vi varsin supersnygg manetsäker dräkt och begav oss iväg. Stämningen var på topp och det blev inte sämre av allt det fantastiska vi fick beskåda under ytan. Bara några meter ner fanns det ett nästintill orört korallrev som lyste i olika sprakande färger. Helt otroligt vackert! Om dykningen var bra i Port Douglas så var detta om möjligt ändå bättre! Gigantiska jättemusslor befann sig strax nedanför och fiskar simmade runt i mängder. Här fanns det t.o.m. fler och mer fiskar i olika färger som befann sig på kort avstånd jämfört med Port Douglas. Vi såg dessutom flera havssköldpaddor som lugnt simmade runt och käkade fiskägg och sjögräs. Åh! Så underbart! Alla var sjukt nöjda.

På väg ut till barriärrevet

Daniel och Stina i sina supersnygga manetdräkter

En blåprickig rocka (bilden är från dyk-cd:n)

Kolla in den coola näbben (bilden är från dyk-cd:n)

Det fanns flera stora havssköldpaddor (bilden är från dyk-cd:n)

Jag och Stina efter snorklingen
Men inte nog med det, efter snorklingen, på väg tillbaks till stranden drog Daniel och Stina fram en påse gott och blandat. Svenskt godis!! Så gott det var!
Daniel däremot avnjöt sin nya favorit, Burger rings, något som vi andra inte var lika förtjusta i, dels pga smaken men huvudsakligen pga den vidriga stanken från dem. En öppnad påse motsvarade lukten av en armés stinkande fötter, särskilt efter att ha legat öppen i en varm bil i någon timma.

Daniels älskade svettiga burgarringar. Man kunde vinna pris om man hade en bra bild där de syntes väl. skulle ni bli sugna på att köpa ringarna om ni såg den här bilden?
Efteråt åkte vi och käkade och sedan bar det vidare till ett sötvattenå för att bada. Här kunde man slänga sig ut i vattnet med hjälp av ett rep och självklart var pojkarna inte sena med att svinga sig ut i vattnet.

Daniel poserar framför ån

Tomas svingar sig ut...

...och hoppar
Vi avslutade med glass från traktens glassfabrik. Man kunde se de färska frukterna i glassen som smakade ypperligt!
Ytterligare en fantastisk dag i detta paradis hade nu kommit till ända och vi begav oss tillbaka till Port Douglas och våra sköna sängar. Dagen därpå skulle vi åka söderut på nya äventyr!
Stora barriärrevet
Så var det då dags att utforska Australiens största skatt, det stora barriärrevet! Alla var förväntansfulla och för Stina och Daniel var det premiär att dyka. Efter att ha tagit oss ner till hamnen steg vi på den stora båten Calypso. Här väntade oss ett glatt gäng instruktörer som skulle hänga med under hela dykningen. Tomas har ju redan dykcert och ingick i den mer avancerade gruppen. Vi hade turen att vara endast 30st på båten trots att Calypso är gjort för att ta hela 110 pers. Detta innebar mera plats och mera dyktid. (Jag tyckte dock att det fortfarande var alldeles för lite dyktid med 3x30 min)
Vi fick fylla i mängder av formulär och svara på hundratals frågor där bland annat frågan ingick om man hade haft något problem med lungorna. Efter att en dykinstruktör ringt till en läkare ingick det visst att ha haft en söndersliten diafragma i det begreppet. Jag var tyvärr ganska säker att så är fallet för min egen del, men ville så gärna dyka att jag bestämde mig för att den troligtvis inte varit helt sönder.

Stina och Daniel är redo för sitt första dyk

Här skall det dykas

Tomas gör sig redo

Daniel aka Linus på linjen
Ner i vattnet bar det iallafall, och här var det fullt med liv. Coolaste fiskarna här enligt mig var nog undulatfiskarna vilka var riktigt stora och nyfikna på oss. Tomas såg även en haj vilket jag tyvärr missade.
Vi hittade Nemo, stora sjögurkor, rockor och andra färgsprakande fiskar. Man befann sig helt enkelt som i ett stort akvarium!

Snyggging i vattnet redo att utforska revet.

Lyckat första dyk
Det hela liknade det jag upplevt i Thailand när jag dök där för 13 år sedan, vackert och levande. När jag och Tomas sedan var där på bröllopsresa och dök igen för ca fyra års sedan var det korallrevet förstört. Man förstår då hur otroligt känslig denna vattenmiljö är för vår påverkan.
En korall växer ca en centimeter per år och skulle du bryta av en korall kan du förstöra det som byggts upp under hundratals år. Tyvärr märktes det att alla inte hade respekt för detta. Tomas dök bland annat tillsammans med en man från Litauen som betedde sig otroligt ansvarslöst gentemot korallerna och jättemusslorna. Killen hade en videokamera med sig och verkade mer intresserad av en häftig inspelning än av att vårda naturen. Han tog på korallerna vid flera tillfällen och när vår dykledare tillrättavisade honom så skrattade han bara. Dyket innan dess visade dykledare hur jättemusslorna slöt sig då man försiktigt viftade ovanför dess gap. När litauern skulle filma samma händelse på egen hand ignorerade musslan honom varpå han tog tag i den och ryckte tills musslan slöt sig. Vissa borde inte få dyka helt enkelt!

Undulatfisk

Vi såg Nemofiskar, eller clownfiskar som de egentligen heter

Detta var tecknet för att säga att allt var ok, snygg volym fick man i håret som ni ser

Stina tar sitt första dyk!

Daniel snorklar
Stina provade på ett lyckosamt första dyk och var nere på 7 meters djup om jag inte minns fel. Vår vän Daniel utmärkte sig genom hela Australien-vistelsen genom att maxa allt han gav sig in i, så även i detta fall. På något oförklarligt sätt lyckades han både prova på dykning, få ett diplom för det och få alla pengarna tillbaks.

Haj i sikte!

Vacker omgivning

Jag och min dykinstruktör. Hon höll upp mina tuber så jag kunde dyka fritt utan att få ont i ryggen.

Nöjd dykare
Allt som allt var det en härlig dag, Tomas var mest nöjd som hade fått simma runt lite friare och längre ner i djupet. Själv var jag inte riktigt nöjd efter tre allt för korta dyk som kostade mig det dubbla priset eftersom jag hade en extra dykinstruktör. Men man kan ju inte åka till stora barriärrevet utan att dyka, så är det bara.

Ett diplom för att vi dykt
Nej, nu skall vi sova...... i bilen.....
Regnskogen
Norr om Port Douglas ligger Cape Tribulation, döpt så av kapten James Cook då han strandade på revet för snart 250 år sedan. Cape trib, som de kallar det, är enda platsen i världen där två världsarv möts, the Daintree forest (Australiens regnskog) och det stora barriärrevet.
Man kunde därför boka turer upp till regnskogen och se ett och annat, men eftersom vi hade bil tog vi reda på vad en innehöll och körde dit på egen hand. Våra eminenta hostelvärdar försåg oss med en karta och ringde några samtal åt oss för att kolla upp tider och boka en krokodilsafari, därefter begav vi oss norrut mot regnskog och äventyr.

Planering kvällen före regnskogssafarin
Första stoppet var Mossman Gorge, en färskvattenskälla man kunde bada i uppe i regnskogen. Vattnet var kallt men inget ovanligt för svensk standard, dock iskallt jämfört med de 30 graderna i havet någon mil bort. Vi hoppade glatt i hursomhelst och njöt av det glasklara vattnet. Strömt var det, visade det sig ganska snart och både jag och Daniel höll på att råka illa ut när vi hamnade mitt i strömmen mellan ett par stenar. Lite senare hände detta en tjej som badade samtidigt som oss och hon blev riktigt rädd. Vi skyndade till undsättning och Daniel lyckades hjälpa henne upp på en sten, annars hade hon säkert skadat sig mot stenarna längre ner i forsen. Resten av badet höll vi oss undan strömmen och badade längre uppströms. Man skulle haft cyklop med sig, för det var väldigt bra sikt där, och fiskar simmade runt.

Kallt men härligt!

10,0 i betyg, eller?

Jag hoppar mellan stenarna där strömmen var starkast. En kul detalj är Daniels piratben.
Mossman Gorge var så härligt att vi spenderade alldeles för mycket tid där, vilket medförde en väldigt stressig körning vidare upp till nästa punkt på programmet, krokodilsafarin. Vägarna var slingriga och vi fick åka färja över ett vattendrag, vi hade bokat safarin kl 14:00, men när vi kom dit 14:05 var ingen på plats och vi började oroa oss på riktigt. Så småningom löste det sig och vår guide Allan, som hade förberett båten när vi trodde han hade åkt utan oss, ledde oss ner förbi skylten med varning för krokodiler, och vi gick ombord hans träskbåt.

Skylt med info vid färjan till regnskogen

Varning för krokodiler!

Vi lämnade kvar rullen bland lera och krokodiler.
Under över en timme guidade han oss längs floden utan att vi såg annat än mangroverträd, mangroverträd och åter mangroverträd som han aldrig verkade tröttna på att berätta om. Hade han döpt touren till mangroversafari, vilket skulle ha speglat innehållet betydligt bättre, hade det nog dock inte varit lika välbesökt.
Allan flikade, som väl var, in något ibland om krokodiler, och vi lärde oss att saltvattenskrokodiler egentligen lever i bräckt vatten och håller till där sötvatten rinner ut i saltvatten. Han upplyste oss också om att saltvattenskrokodilerna är aggressiva, till skillnad från den rädda sötvattenskrokodilen. Saltvattenskrokodilerna ligger och lurar precis under vattenytan, med halva ögonparet ovan och andra halvan under ytan, studerar allt du gör och anfaller helt utan förvarning med en hastighet av upp till 60 km/h, river ner dig i vattnet och snurrar runt dig till du är helt desorienterad och dränkt, varpå du får ruttna några timmar på botten för att sedan ätas upp.
Bristen på synliga krokodiler förklarade han med att vattnet är så varmt så här års, att de inte behöver ligga i solen för att värma upp sig som de gör resten av året, nu kan de ligga i vattnet och hålla rätt kroppstemperatur (32 grader) ändå.

Jag spanar efter krokodiler men utan framgång
Precis när vi skulle parkera båten skymtade vi dock en liten krokodilstackare som mot bättre vetande låg och värmde sig på strandkanten. Vi plåtade bäst vi kunde för att föreviga vår första äkta krokodil, zoo räknas ju självklart inte. Vår kamera, som är ypperligt bra på det mesta trots sin ringa storlek har tyvärr katastrofal zoom, så Daniel och Stinas kamera kom väl till pass. Deras kamera är 10 ggr dyrare, har troligen 10 ggr bättre zoom men väger också minst 10 ggr så mycket som våran och skulle därmed inte vara någon hit att släpa med sig jorden runt.

Vår första och enda krokodilsiktning

Världens största kända krokodil, guiden hade fotot med sig
Efter mangroversafarin och krokodilyngligen var klockan mycket, glassprovning fick utebli och vi letade upp en restaurang där vi slog till med pizza. De hade en fantastiskt vacker strand precis intill, så vi gick ner en sväng i väntan på maten som skulle dröja en halvtimme. Vattnet var otroligt varmt och vi vadade ut och tog några bilder.

Flygplanlandingar vet vi inte, men en rullstol höll sanden för

Bus
Restaurangen låg i anslutning till en camping, och den sympatiske ägaren försåg oss med lite smörjolja till Lenas snart sönderrostade rullstol. Det sliter rejält med sand och saltvatten och en sköljning med vattenslangen och en mindre service gjorde susen. Ägaren och hans fru hade hamnat där för 20 år sedan och bara blivit kvar, det var så vackert och härligt. Pizzorna var fina, särskilt Daniels krokodilpizza, om man får tro hans utsago. Han envisades med att betygsätta allas mat vid varje måltid, och oftast vann hann själv.
På vägen hem stannade vi till och tog några vackra solnedgångsbilder vid en strand, krokodilvarningen ignorerade vi trots all info vi fått tidigare samma dag.

Den våta sanden blänker som en spegel

Foto: Daniel

Så häftig himmel
När mörkret lagt sig och vi fortsatte vår färd, började safarin på riktigt och vi körde över en orm. Två gånger, faktiskt, eftersom vi backade tillbaka för att ta kort på den. Pytonormen fortsatte dock obrydd sin stilla färd över vägen och in i skogen, vi fick nöja oss med några mediokra och suddiga kort eftersom Stina märkligt nog inte ville gå ur bilen och hämta superkameran i bagaget.

Pytonormen vi körde på fram och baklänges. Den var dock inte fullt så suddig i verkligheten
I beckmörker körde vi sedan sista sträckan tillbaka vårt kära Dougies Backpackers utan större missöden. Vi var trötta men nöjda efter en fantastisk dag i regnskogen och det var nu dags att ställa in siktet på Port Douglas nästa höjdpunkt: det stora barriärrevet.
Vänner, maneter och bajs
Den fjortonde mars flög vi från Sydney till Cairns i nordöstra Australien och mötte upp våra kära vänner Daniel och Stina som kommit hit för att hänga med oss under tre veckor och njuta av Australiens värme.
Det var ett kärt återseende och vi kunde snart konstatera att det extra pressandet på Sydneys stränder gett utdelning, vi framstod som afrikaner i jämförelse med deras sjukligt bleka kroppar ;)
Daniel var dock inte uppgiven över vårt försprång utan började genast planera hur han skulle kunna maxa brännan under kommande dagar för att, om så inte bräcka oss, åtminstone komma ikapp.

Stämningen på topp!
På flygplatsen hämtade vi upp vår hyrbil som skulle föra oss hela vägen ner till Melbourne under de kommande fyra veckorna. Som ni säkert vet, kör man här på fel sida av vägen, vilket innebär en fullständig förvirring de första dagarna, med vindrutetorkare som sätter igång istället för blinkers och ständig risk att köra åt fel håll vid refuger, rondeller och andra förvirrande trafikerade områden. Jag hade därför tänkt mig en stillsam start med några varv på parkeringsområdet följt av en försiktig körning upp till Port Douglas där vi bokat en veckas boende. Mina planer fick dock stå tillbaka för våra kära vänners otyglade internetberoende, och jungfrufärden ledde mig rakt in i centrala vänstertrafikerade Cairns i jakt på ett sim-kort som de skulle kunna surfa med.
Till deras försvar skall dock sägas att vi hade stor nytta av sim-kortet och att vi även lyckades få reda på att vi kunde parkera gratis i hela delstaten Queensland med Lenas parkeringstillstånd.

Vår blåa Ford
Vägen upp till Port Douglas, en timma norr om Cairns, präglades av en resumé av melodifestivalens finalister och profiler, och vi kunde konstatera att vinnarlåten inte var så tokig även om killen knappast har någon chans i schlagerfinalen. Den stackars chauffören, jag, mobbades ideligen för de evigt torrtorkande vindrutetorkarna, men undertecknad var inte sen att ge igen vid första bästa tillfälle, då Daniel inledde sitt körande dagen efter.
Dougies Backpackers, vårt hem under sju dagar, visade sig vara ett riktigt guldställe och vi hade riktigt fina dagar där med pool, hängmattor, stort kök och regnskog planterad överallt på deras mark.

En soft stund vid poolen. I bakgrunden anas vegetationen som råder i området. Se nästa bild för mer.

Ryggplask!
Vi inledde med att åka till deras four mile beach och softa. Tyvärr, och det visste vi om, är hela norra kusten invaderad av livsfarliga maneter (box jellyfish) under denna delen av året och bad i havet utan specialdräkter är starkt avrått. Istället har de stingernets, nät som ska skydda en liten del av stranden från dem, så man kan bada på vissa ytor. Blir man mot förmodan stungen av en sån manet gäller det att hälla en hel flaska vinäger över såret och skynda sig till närmaste sjukhus. Stranden var dock finfin och så platt och hård att man skulle kunna landa ett flygplan på det enligt badvakten som jobbade där. Vi tog några jämförelsebilder och satte igång operation press. Vattnet var galet varmt, visade det sig, 30 grader, och fast luften var fuktig och tropisk svalkade det knappt någonting alls när man doppade sig innanför stingernätets trygga zon.

Varning för maneter, och en flaska vinäger under skylten ifall...

Ej bad, synd på en så vacker strand!

Stina och Daniel med manetnätet i bakgrunden

Jämförelsebild 1

Jämförelsebild 2
Det fina med Cairns, Port Douglas och hela det området är att det är här Australiens regnskog möter det stora Barriärrevet vilket möjliggjorde både regnskogssafari och dykning utan längre transportsträckor. Det är också anledningen att vi valde en hel veckas tid just här, något som andra besökare tyckte var förvånande lite: “Va? Bara en vecka?”, hörde vi flera säga. Någon hade stannat i två år för att plocka frukt, något som visst ger väldigt bra betalt om man är duktig. Han hävdade sig tjäna 50$ i timmen, något vi betvivlar starkt, men oavsett lön är det nog ett schysst ställe att leva på.
Närheten till regnskogen medförde dock vissa nackdelar som vi inte insåg förrän en ödesdiger kväll när vi skulle handla mat och parkerade bilen under ett träd som vi förvånande nog fann ledigt trots sitt ypperliga läge. Jag och Stina skyndade in på Coles (typ ICA) för att handla men upptäckte, som tur var, att det var stängt och kom tillbaka till bilen efter bara 3-4 minuter. Först då lade vi märke till ett smattrande ljud som kom från asfalten under träden. Vi hade inte hört det tidigare för hundratals fåglar förde oväsen från trädet ovanför bilen. Fåglarna som invaderat det stackars trädet var som tokiga och förutom att vräka i sig dess frukter och föra ett fruktansvärt oväsen passade de på att tömma sina ändtarmar på asfalten under och PÅ VÅR BIL som stod precis nedanför!!! Vi sprang med händerna över huvudet och kastade oss in i bilen där två oförstående individer satt och chillade medan det blåa taket blev allt vitare. Efter att ha kört som idioter ifrån det fågelskitsinfekterade området och parkerat vid vårt resort långt ifrån alla träd, rengjorde vi (eller rättare sagt Daniel som i egenskap av inalert chaufför utsetts till huvudansvarig) biltaket från ett 50-tal färska fågelbajskorvar.

Uttrycket "skitjobb" fick en helt ny innebörd för stackars Daniel
I nästa inlägg får ni veta mer om vårt besök i regnskogen.
Pressar på Sydneys stränder
När Tomas kom tillbaka åkte vi till Sydneys vackra stränder. Vi var nu tvungna att pressa då våra gäster Daniel och Stina skulle komma från Sverige. Alltid gött att inse att man faktiskt är brunare än ni är därhemma. Tyvärr tappar man färgen så fort och efter vår Kinavistelse i kyla och rusk och nu var det nu dags att bättra på den bruna kulören igen.
Vi hade ju fått ett hett tips av en av våra trogna läsare att åka till Manly beach. Vi tog färja dit vilket var härligt i det fina vädret. Här kändes det som att det var den rikare befolkningen som bodde. Otroligt vackra villor blickade ut mot vattnet.
När vi hoppade av båten möttes vi av vältränade kroppar med surfingbrädor under armarna. Ja, jag kan helt förstå att man vill se vältränad ut här då man kan tillbringa nästintill året runt på stranden i badbyxor eller bikini. Tänk att nästintill alltid ha bra väder för att ge sig ut och träna! Grymt gött!
Vi hade en underbar dag här på stranden och i vattnet fanns det höga härliga vågor att busa i. Tack Ove för ditt tips!

Operhuset från vattnet

En goding på båten

Gött!

Härliga vågor

Härlig strand

Olala!

Läser min bibel jag fick på Colour
Dagen efter tog vi oss till Bondi Beach som är Sydneys stolthet. Bondi var mycket större än Manly och här var också fullt med folk. Det tog ca 20 minuter dit med buss ifrån Sydneys centrum. Det skulle bjudas på gratis wifi på stranden, men den var allt annat än effektiv. Vi tillbringade en härlig dag här och återvände till vårt hostel riktigt stekta och fina. Tyvärr var det kackerlackor på handikapptoan vilket sänkte betyget något.

Bondi Beach

Färdigsolad för dagen

Brunbränd man

Här har vi det gott!
En kväll bestämde vi oss för att ta oss upp på Harbour Bridge på den gångbro som finns. Det var helt omöjligt att ta sig upp med rullstol där och efter att ha gått runt i 2 timmar för att hitta en anpassad uppgång gav jag upp och Tomas upp. Tomas fick gå upp själv och ta lite kort. Det verkade dock som om jag ändå inte skulle sett något då det var väldigt höga väggar för säkerhetens skull. På vägen hem kände man sig lagom mör efter alla backar jag rullat uppför i hopp om att hitta någon bra uppgång.
Nu skulle vi ju snart vidare till norra Australien genom att flyga till Cairns och därifrån åka hyrbil. Vi såg mycket fram emot att träffa våra underbara vänner Daniel och Stina som skulle möta oss på flygplatsen. Alltid grymt gött att få ny energi på sin resa!
Lycklig i Sydney!
Förutom att gå på Hillsongs Colour konferens hann jag också med att på egen hand utforska Sydney innan Tomas kom tillbaka. Sydney har bara så mycket vackert att se och njuta av utan att betala en förmögenhet vilket passade mig väldigt bra. Vädret var perfekt, med ca 26 grader och sol och påminde väldigt mycket om den svenska sommaren när den är som bäst.
Jag besökte ett museum som berättade om hur Australien hanterade alla fångar som kom dit. Det var i slutet av 1780 talet som fångar började deporteras till Australien. Mycket intressant!
Tog även en tur i deras Botaniska trädgård och lade mig i en stund på en parkbänk för att läsa. Gick därefter till Operahuset som är Sydneys stolthet. (De gick på hela 588 miljoner kronor för att bygga denna komplexa byggnad som faktiskt designades av en dansk.)

En staty i Botaniska trädgården

Sydneys Operahus

Harbour Bridge
Jag tittade också in i S:t Mary's kyrka som är en gigantisk katolsk kyrka. Tyvärr fick man inte ta kort inuti den så ni får nöja er med kort på utsidan. Turligt nog så var handikappingången på baksidan så jag var "tvungen" att gå genom de fina avstängda delarna på kyrkan.

S:t Marys kyrka

De har ett sjukhus mitt i Sydney som fortfarande har sitt gamla utseende kvar. Det var väldigt intressant att se.
Åkte igenom Hyde Park och gick in i den minnesbyggnad som är tillägnad alla soldater som har kämpat för Australien i olika krig. I taket på byggnaden fanns en massa stjärnor vilka symboliserade de soldater såsom stupat i kriget. Man kunde även ta papperstjärnor om man kände någon som stupat i krig, skriva deras namn, och låta dem falla ner över en speciell staty som symboliserade familjens lidande tillsammans med soldaten när han skulle ut i krig. Dessa guldpapperstjärnor brändes sedan upp i ett kärl med Australiens flagga bredvid. Jag pratade med en krigsveteran som arbetade som volontär. Han hade varit med i Vietnamkriget och det var väldigt intressant att prata med någon som varit i det området vi nyss besökt i Vietnam.

Taket var helt fullt av gulstjärnor

En aborigin som bjöd på exotisk musik
I övrigt låg jag i parkerna, solade, och hade det grymt gott!