Monument Valley

Monument Valley är den mest ikoniska platsen i westernfilmernas historia och för ett westernfan som mig var det stort att få besöka dalen med alla de overkliga bergformationerna. Vi körde tyvärr närmare två timmar fel på väg dit då vår GPS lurade oss fullständigt, men efter att ha frågat en indian om vägen vände vi oss fann rätt väg till slut. Dalen ligger på indiansk mark och det är fascinerande att se hur olika populationer det ryms i de olika delstaterna vi färdas genom. Trots att allt är USA känns det stundtals som olika länder. 
 
Vägen fram till själva Monument Valley gick genom ett platt ökenlandskap med enstaka höjder och urkarvade klippor som även de var häftiga att se, men det mest spektakulära väntade oss naturligtvis inne i naturreservatet. Vi fick erlägga en avgift på sex dollar var och fick en liten karta över stället, därefter kunde man boka en guidad tur eller göra som oss och åka runt på egen hand. Vägarna var gropiga och bestod av grus och sand som hade stora hålor överallt. Vi med vår hyrbil fruktade för det värsta och Lena fegade ur varpå jag fick ta på mig ansvaret att ratta mellan groparna. Efter det första eländet blev vägen lyckligtvis bättre, (inte bra, bara bättre...) och vi kunde börja njuta av det spektakulära landskapet. Lena var trött av allt bilkörande tyvärr, men jag var närmast i extas över allt häftigt som fanns utanför bilrutan. Många stopp blev det, och många bilder naturligtvis!
Man kunde rida häst här om man ville, men vi antog att det skulle bli dyrt och pga tidsbrist efter felkörningen beslöt vi att skippa det. Synd, det hade varit kul att ha fått leka cowboy fullt ut i den mest typiska westernmiljön. 
Landskapet är så säreget och inspirerande att filmskaparen John Ford valde att spela in inte mindre än 10 filmer här i trakten. John Ford point är döpt efter honom men dit kunde man bara ta sig via en betald tour. 
 
Vägen in i dalen byggde upp härliga förväntningar
En av de första och mest imponerande synerna i området
Varför hade vi ingen häst och cowboykläder med oss?
Min vackra fru
En av våra favoritbilder från resan
Kunde inte låta bli...
Ännu en ikonisk bild
Vår trogna hyrbil har nu besökt fler canyons på en månad är de flesta får under en livstid
Totempålarna, kallades stenformationerna i bakgrunden
Fascinerande hur denna sten hamnat här
Hur kan en så katastrofal geologisk händelse ge ett så vackert resultat?
Skymningen började falla men trots motljuset är det en imponerande bild. Skulle vara vackert att se detta vid gryningen
En sista titt i backspegeln
 
Vi styrde sedan kosan söderut i riktning mot New Mexico och Texas och stannade endast för natten i Chinle, Arizona. Det visade sig att de hade en stor canyon alldeles intill byn, vilket säger lite om hur många det finns i dessa områden. Vi vaknade upp till min födelsedag och min kära fru sjöng för mig varpå vi kollade in alla era värmande grattishälsningar från Sverige! Tack till alla som gratulerade, det betyder mycket när man varit borta i ett halvår. 
 
Vi åkte ut till Canyon de Chelly, även känd som Canyon del muerto, efter en massaker för ett exakt hundrafemtio år sedan. Den mexikanska armén gick in från varsitt håll och slog ihjäl nästan alla indianer som levt där i många hundra år!
Tittade man noga kunde man se gamla murar och husrester, vilket var intressant, men efter att ha sett alla de andra otroliga canyonerna bara dagarna innan var vi lite mätta på det och hade svårt att uppskatta det fullt ut. 
Spiders rock kallades den här klippan mitt i Canyon de Chelly
Samma canyon sedd åt andra hållet 
En avslappnande stund med en colaburk
Vid foten av berget syns Vita huset, som de kallar denna lilla resten av den svunna civilisationen
 
Istället fortsatte vi resan österut mot Texas och världens godaste stekar! Mer om det i nästa inlägg. 

Kommentarer
Postat av: Nurp

Vad jag blev klättersugen! Det såg i stort sett omöjligt ut att bestiga Spiders Rock, men med lite vilja borde det väl gå..? Var det lika varmt här som i Nevada (Death Valley)?

Svar: Det var varmt, men inte i närheten av samma värme. Har svårt att tro att du skulle få bestiga det, man får inte ens gå ner i canyonen utan guide. Finns en stig du får gå ner och se white house men det är en bit därifrån till Spider rock. Det är väldigt högt dock, skulle nog göra rätt ont att falla ner....om du mot alla odds överlever ;)
Tomas & Lena Nordquist

2013-06-30 @ 12:34:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0