Washington DC

 Efter ett dånande besök vid Niagarafallen bilade vi de två dagarna ner till Washington DC, USA:s huvudstad.
Vi hade fått tag på ett hotell som inte var hutlöst dyrt och som låg väldigt centralt och bra till. När vi kom dit upptäckte vi att parkering inte ingick som på alla andra ställen i USA, här ville de ha 46$ per natt, över 300 spänn!!!
Vi lyckades hitta ett parkeringshus som "bara" tog halva det priset och dumpade av bilen för att se staden under två intensiva dagar. 
 
Morgonen efter begav vi oss till kongressbiblioteket som skulle vara väldigt vackert att se. Arkitekturen var mycket riktigt intressant men själva biblioteket var offlimits, vi fick nöja oss med att titta in genom en glasvägg. Istället fanns några utställningar om indianer och om inbördeskriget, dessutom kunde man få se en av de första biblar som Gutenberg tryckte på 1400-talet.
 
Denna vackra mosaik fanns i biblioteket.
 
Kapitolium är Washingtons stolthet och som resten av staden är det byggt i en kombination av antik grekisk och romersk stil med ett pampigt och flott resultat. 
Vi var lyckligtvis ute nog tidigt för att kunna se det utan de horder av turister som rör sig här vanligtvis och fick några fina kort. 
 
Kapitolium med kvinnostatyn med namnet Frihet på toppen. Ingen annan byggnad får vara högre än Frihet i hela Washington.
 
Utsikt bort mot Kapitolium över en av alla de trafikerade gatorna. 
 
Vi hade luskat reda på en guidad tur runt parken där de flesta monument finns. Det fina med turen är att man betalar vad man själv vill i form av dricks till guiden om man gillar det. 
Tjejen som visade oss runt var påläst och ledde oss från Washingtonmonumentet via Vita Huset, krigsminnesmärken för andra världskriget och Vietnamkriget ända fram till Lincoln memorial, det kända tempelliknande minnesmärket i slutet av en lång vattenspegel. Under tiden berättade hon allehanda kuriosa om monumenten, vad de symboliserade, varför de byggts och om saker som hänt under tiden de konstruerades. 
 
Vita huset
 
Vita huset var så klart avskärmat av en grind och hade dessutom ett antal vaktande poliser.
 
Utanför Lincoln Memorial
 
Här ser ni utsikten från Lincoln Memorial mot den sk. reflekterande poolen och Washington monument som renoverandes för tillfället.
 
Här ser ni den stora statyn av Abraham Lincoln inuti Lincoln memorial.
 
Minnesplats för alla som deltagit och stupat i andra världskriget.
 
Minnesplats för de som stupat i Vietnamkriget
 
Vi tackade för en intressant tur och letade rätt på mat för att sedan fortsätta till Smithsonian Naturhistoriska museum. 
Museet var fyllt med spännande fossil och mest imponerande var naturligtvis skeletten från T-rex och de andra dinosaurierna. Kvastfeningen, en personlig favorit, var större än vad jag trodde. De fiskade upp det första exemplaret på 1940-talet, trots att fisken troddes ha varit utdöd i 70 miljoner år. Det levande fossilet, som det kallas, är ett hån mot evolutionens anspråk då det inte skett någon som helst utveckling under de påstådda årsmiljonerna.
 
Som vanligt började historievandringen med en trevande och flummig story om hur livet uppstått spontant "a long long time ago in a galaxy not so far away..." och övergick sedan raskt till självsäkra påståenden om allt som hänt sedan dess fram tills nu. 
Mest tragisk är den fantasifulla utställningen med s.k. apmänniskor som skulle varit våra förfäder. Sorgligt att se barn (och vuxna) bli itutade att de är resultatet av slump plus tid och inte har något som helst syfte i objektiv mening. 
 
Många riktigt coola dinosauriesklett fanns att beskåda. Här ser Ni en T-rex.
 
Här ser ni en kvastfening som sades vara utdöd av forskare för flera miljoner år sedan tills den nyligen hittades levande. 
 
Vi lämnade Washington morgonen efter för att bege oss vidare mot den allra sista etappen New York som Lena berättar mer om i nästa inlägg.

Kommentarer
Postat av: Mikael

Mycket trevlig läsning!
Men jag börjar bli lite nervös att ni inte ska hinna klart med resan innan ni ska hälsa på hos oss på lördag. Ni har varit rätt länge i Washington kan jag tycka...

Svar: blev tagna som gisslan av Obama..... men nu är vi hemma!
Tomas & Lena Nordquist

2013-07-31 @ 19:04:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0