Waitomo Caves

 Så anlände vi till ett av våra huvudresmål i Nya Zeeland, Waitomo Caves. Här skulle man förutom fantastiska grottor kunna se de omtalade “glow worms”, eller lysmaskar som det heter på svenska. Vi var osäkra på om det skulle fungera att komma ner i grottorna över huvudtaget för min del med rullstol och blev väldigt positivt överraskade då vi fick reda på att det fanns en grotta vid namn Ruakuri som var helt utan trappor. Woho! Äntligen någon som har tänkt till! Grottan är den enda rullstolsvänliga på den södra hemisfären vilket visar hur ovanligt det är med bra tillgänglighet i grottor. Jag blev än en gång mycket imponerad av Nya Zeeland och deras tillgänglighet.   
 
Tomas funderade på att göra en äventyrsklättring i grottorna, men efter att ha sett priset på runt 2000kr för en heldag valde han, till min lycka, att följa med mig (När du är med nästa gång Nurp så får ni åka dit och uppleva äventyret ihop ist). 
 
När vi kom fram till grottan möttes vi av en utsida bestående av samma sten som pancake rocks, det ställe vi tidigare beskådat i Punakaki, dvs kalksten som urholkats i ett pannkakslagersliknande mönster. När vi sedan kom igenom ingången skulle vi gå som i en spiral ca 60 meter neråt i ett gigantisk cementrör för att komma till själva grottan. Innan vi började vår färd stängde vår guide dörren och sjöng en sång på Maori i mörkret. Det var en fantastisk akustik där inne, bättre än någon kyrka jag någonsin varit i, och guiden hade en riktigt bra röst. I mitten droppade vatten på en kalksten som befann sig längst ner vilket gav platsen en mystisk känsla.
 
Ingången till Ruakuri
 
Så här såg det ut där vi gick ner. Det var fantastik akustik här inne
 
Jag älskade att jag kunde ta mig ner helt själv trots att det var lite läskigt att rulla fram i mörkret. Man var rädd att det skulle hugga tag i stolen och att man skulle ligga där som ett fån på marken. Det gick som tur var bra och väl nere gick vi in i själva grottan. Det var strängt förbjudet att ta på formationerna, och böter upp till 10 000$ kunde ges (En liten kille på ca 10 år påminde sin pappa om detta minst hundra gånger vilket gjorde det hela lite komiskt). 
 
Grottan i sig var helt fantastiskt vacker med olika slags formationer. Formationerna, eller stalaktiter och stalagmiter som de egentligen heter, har bildats genom att vatten sipprat igenom de jordlager som befinner sig ovan. Vattnet har därmed dragit med sig kalk och skalrester innehållande kalk från musslor och snäckor som finns i marken. Eftersom det finns mycket skalrester ovanför Ruakura är det ovanligt vacker vit färg här inne gentemot många andra grottor. Kalkstenen i grottan tyder på att den en gång i tiden varit under vatten. Mycket intressant! (eller hur Fryxen?)
 
Ruakuri öppnades 1904 av familjen James Holden som ägde marken där den ligger. Staten tog dock över driften av grottan (och inkomsterna) efter ett tag mot deras vilja. Deras barnbarn som bor kvar på marken vann efter ett domstolsbeslut tillbaka grottan och stängde ner den för allmänheten 1988. Den öppnades återigen så sent som 2005 efter att familjen gått med på att fixa till den. 
 
Stalaktiter heter de formationer som är i taket på grottan.
 
Gången var svagt upplyst under de vackra formationerna 
 
En del av stalaktiterna skyddades av plastskärmar
 
Jag var så lycklig att allt funkade så bra!
 
Otroligt vackra formationer
 
Dessa kallas korallsten
 
Stenen har formats som i en gardin pga den svaga vinden i grottan här.
 
Vi gick dessutom en del i helt bäcksvart mörker. Man kunde inte ens se handen framför sig vilket gjorde att man fick inblick i hur det måste vara att vara blind. Det var en annorlunda och lite läskig upplevelse och det blev ju inte bättre av att man dessutom hade behövt huka för långt nedstickande stalaktiter ganska snart innan de släckte ner. Kändes nog nästan säkrare att sitta ner än att gå stående kan jag tänka mig. 
 
Efter det kom vi fram till lysmaskarna, eller larver som det egentligen är, som producerar ljus när de bryter ner syre till vatten och därmed blir elektriskt laddade. De såg ut som en stjärnhimmel i taket och ljuset speglade sig i vattnet nedanför. Man trodde att vattnet var mycket längre ner än det verkligen var vilket gav en häftig optisk illusion. 
 
Lysmasken gör som ett nät som hänger ner för att fånga insekter som den kan knapra på i mörkret
 
Lysmaskarna liknar en stjärnhimmel
 
Närbild på en lysmask
 
Längre in i grottan var det riktigt tajt och jag var glad att min rullstol är så smal som den är. Överallt fanns det små sidogångar där man inte fick gå in och man blev riktigt sugen på att utforska varenda liten del av grottan. Måste varit grymt häftigt att ha hittat grottan en gång i tiden och därmed utforska den med vetskapen om att troligtvis ingen tidigare varit där. 
 
Vackra kalkstensformationer
 
Fullt med stalaktiter
 
På vissa ställen var väggarna täckta av dessa vackra formationer
 
Vår guide försäkrade oss om att det var säkrare under marken i grottan vid en jordbävning. Själv trodde man att man skulle bli spetsad undet detta taket. 
 
Stalaktiter. Tyvärr har vi ingen bra bild på stalagmiter vilka är de formationerna som bildas på marken ifrån kalk som droppar från grottans tak
 
Häftiga sidogångar
 
Ytterligare en sidogång
 
Just här ser det inte så trångt ut, men det blev det senare. Det var häftigt att köra i mörkret. 
 
På vägen tillbaka skulle vi åter upp i samma cementspiral. jag frågade guiden om jag fick sjunga en kort sång där inne för att testa akustiken. Det gick bra och jag och Tomas sjöng en vers av Amazing grace. 
 
Efter ca 1,5 timma hade vi gått igenom grottan och var tillbaka ute i ljuset igen. Det var riktigt kul att få se en grotta precis som vilken gående som helst och jag var riktigt nöjd med besöket. Vi begav oss tillbaka till vårt rum för att softa vilket kändes skönt efter allt bilåkande den senaste tiden. 
 
Våran tid på Nya Zeeland började lida mot sitt slut. Vi åkte förbi Ciancis på vägen mot Auckland för att äta lunch och träffa deras dotter Sarah och hennes barn. Sedan bar det vidare upp till Rolstons för att sova sista natten där innan vi skulle vidare mot värmen på Fiji! Vi känner båda två att det finns mycket mer att utforska här på Nya Zeeland och förhoppningsvis kommer vi tillbaka hit igen.
 
Sarah och hennes dotter hos familjen Ciancis
 
Alltid lika poppis med rullstolen för nyfikna barn
 
Mäktig staty på Nya Zeelands flygplats
 
Denna mäktiga Toblerone blev självklart Tomas väldigt sugen på. Kostade endast 200$ och vägde 4,2kg

Kommentarer
Postat av: AB

Super Coolt! Mvh Läsarn

Svar: Ja, det var riktigt najs!
Tomas & Lena Nordquist

2013-05-12 @ 21:19:49
Postat av: Anna

Sjukt häftigt!!! Gillar att de tror att grottan varit under vatten och den där tobleronen vore ju hur bra som helst! Lysmaskarna vill jag också se någon gång! Det får nog bli en störd resa (det skulle nog inte kunna bli annat med er och oss) med er någon gång! Ha det så bra! Kram

Svar: Det skulle vara sjukt kul att ut och resa med er någon gång! Vi kan ju följa med er på bröllopsresa kanske ;P
Tomas & Lena Nordquist

2013-05-17 @ 12:08:35
Postat av: Kjersti Kalli

Men vart har ni tagit vägen? Blev ni kvar i dom där grottorna. Hoppas verkligen att det inte hänt nåt utan att allt är bra med er. Lite fundersam ..............

Svar: Tack för din omtanke Kjersti! Äntligen har vi kommit någon stans där det inte kostar för mycket att använda internet igen. Vi hoppas på att kunna publicera flera inlägg i tät följd nu ;) trevlig läsning!
Tomas & Lena Nordquist

2013-05-27 @ 07:31:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0