Terrakottaarmén

Äntligen var det dags att åka och se en gammal dröm, terrakottaarmén, som jag har haft sedan jag var liten. När vi skulle landa i Xi'an möttes vi av ett tjockt lager dimma. Jag trodde att vi fortfarande var kvar i molnen då vi var nära landningsbanan och blev förvånad då jag såg att vi precis skulle slå i marken.  Det var tråkigt att senare inse att dimman snarare var avgaser från fabriker. 
 
Xi'an är en ca 3000 år gammal stad med ett gediget förflutet med 1000 år som huvudstad. Under den tiden regerade hela 73 kejsare under totalt 13 olika dynastier. Det sägs att om man inte har varit i Xi'an har man inte varit i Kina. Jag såg verkligen fram emot vårt korta besök på 2 dagar. 
 
Bell tower var ett känt tempel och landmärke för Xi'an som byggdes år 1384 under den tidiga Mingdynastin
 
Att komma av planet var som vanligt lika krångligt. Eftersom de inte hade någon liten stol till flygplanet som jag kunde använda så försökte de trycka ihop en stor rullstol så den liknade ett dragspel. Det funkade ju såklart inte. Tomas fick i.st. bära mig fram till utgången av planet. Sedan dunsade vi nerför ca 30 trappsteg med en gammal skraltig stol samtidigt som en hel flygbuss med kineser stod och glodde på oss. 
 
När jag väl inne på flygplatsen skulle gå på toa hände nästa märkliga grej. I en toa (med dörr) satt en kvinna på huk och uträttade sina behov utan att stänga dörren. När jag sedan skulle in på handikapptoan, som bestod av ett något större toabås, så kunde jag självklart inte stänga dörren, för det var för trångt. Detta gjorde ju såklart att städtanten på toaletterna kunde kolla in, och det gjorde hon HELA TIDEN! Till slut efter att ha försökt få henne att förstå att jag ville vara i fred gav jag upp, jag var tvungen att gå, med eller utan publik. 
 
Vi tog oss sedan med buss till vårt hotell som var riktigt najs :) här bokade vi en heldag till dagen efter med terrakottaarmén och annat smått och gott. 
 
Vi började vår dag med ett besök i Banpo Village ruins. Här ser man lämningar från en gammal stad där de tillverkade keramik av den speciella leran som fanns i området. 
 
Fontän utanför Banpo village. Som ni ser så var det kallt. 
 
Vi åkte sedan vidare till en fabrik där de tillverkade gubbar av samma lera, terrakotta, som terrakottaarmén är gjord av. Kul att kunna se hur de såg ut på nära håll. Här fick jag även reda på att jag är född på grisens år, vilket enligt dem var ett väldigt bra och lyckobringande år. Då fick man välstånd (man blev väl antagligen tjock och fet) och många familjer planerade att få barn på grisens år. Tomas var en get, vilket tyder på en snäll personlighet, och att man är väldigt begåvad. Det stämmer ju alldeles utmärkt! (att geten sedan hade andra egenskaper som inte stämmer in på Tomas bortser jag ifrån att skriva)
Kineserna själva tror att det bringar lycka att ha en terrakottafigur hemma och vår guide kunde inte förstå att jag och Tomas inte ville köpa en och släpa runt jorden. Vi kunde iofs förstå väldigt lite av vad hon sade, så det jämnade nog ut sig..
 
Tomas står stridsberedd
 
Hittar ni den felande figuren i bilden?
 
Därefter åkte vi vidare till huvudattraktionen terrakottaarmén. Jag var nervös att det skulle bli väldigt krångligt med rullstolen, men det hela fungerade väldigt bra då allt var uppbyggt snyggt och tillgängligt runt armén som ett Mausoleum.
 
Terrakottaarmén byggdes av “den förste kejsaren” Qin Shi Huang som verkade vara en riktigt egotrippad snubbe som regerade mellan 246 f.Kr. till 210 f.Kr., men det var först 221 f.Kr. han blev enväldig härskare. Han ville att historien skulle börja med honom och därför utnämnde han sig själv till förste kejsaren och försökte bränna böcker från historien innan honom tillsammans med historielärare. Samtidigt så var han riktigt duktig på att göra stora förbättringar i landet. Han byggde bl.a. upp en stabil jordbrukspolitik och fixade ett fungerande vägsystem. Tyvärr på många människolivs bekostnad. Han hade också en känd elitarmé som var fruktad över hela Kina. Eftersom han hade blivit mordhotad hela tre gånger var Qin Shi Huang väldigt rädd för döden och därför byggde han ett stort gravområde. Att det sedan var en helt tokig tanke att kunna få med sig en hel armé i lera som skulle börja leva och försvara honom är en annan. 
 
Kejsarens gravområde, av vilket terrakottaarmén är en del, påbörjades 246 f.Kr. och man uppskattar att det tog 700 000 arbetare och hantverkare hela 39 år att färdigställa de 8000 st lergubbarna. Endast en del är framgrävd då färgen på gubbarna försvinner efter bara några minuter. Man vill helt enkelt vänta med att gräva fram dem tills man har ett bättre sätt i framtiden att bevara färgen. 
Armén upptäcktes år 1974 av bönder som skulle gräva en brunn. Detta visade sig bli ett av 1900-talets största arkeologiska fynd.
 
Mäktigt!
 
Som ni ser så har varje gubbe olika ansikstdrag
 
Hästar
 
Äntigen här!
 
Den enda helt intakta terrakottakrigaren de hittat
 
De lösa kroppsdelarna är gjorda för sig och sammanfogades efteråt. Sedan gjordes huvudet och man skar i leran ut ansiktsformer. Till sist lade man till öron och näsa. Tittar man noga ser man originalfärgen längst ner på ryggen. Otroligt att den överlevt!
 
Lena övar kung fu, eller nåt annat konstigt ;)
 
Kejsaren vagn med hästar gjorde i brons. Det tog 8 år för arkeologerna att sammanfoga den!
 
Kuriosa:
Det är ganska kul att världens största återskapade armé faktiskt finns i Älvkarlebys kommun i Sverige. Jag har åkt förbi det ett antal gånger utan att förstå vad det har varit på E4:an upp till Gävle. Kanske kulle ta en tur dit för att få tillbaka känslan av att ha varit i Xi'an någon dag?
 
Det var riktigt coolt att se alla terrakottagubbar! Jag kände verkligen att det var ett av mina drömmars mål att vara där. Eftersom det var lågsäsong så var det hyfsat lite folk och man kunde ta bra bilder. Hästarna var också väldigt välgjorda och man fascinerades över vilket jobb de hade lagt ner på det hela. Jag var mycket nöjd med besöket. 
 
Vi avslutade dagen med ett besök vid Lady Yang’s pool som var byggd till hennes ära ca 700 e.Kr. Kejsaren Xuanzong var otroligt fäst vid denna konkubin och gjorde allt för henne. Hon var vida känd för sin skönhet och representerar den vackra kvinnan med lite fler kurvor. Det tycker jag om! 
 
 
Tomas framför en liten damm fylld med feta karpar. Det symboliserar rikedom för Kineser med fiskar
 
 
Lady Yang, en av symbolerna för skönhet i Kina. 
 
Tornet som Lady Yang gick upp i för att torka sitt hår efter att hon badat
 
Varmt vatten från källorna var gott i kylan för händerna. Vattnet hade många bra mineraler som gjorde huden mjuk och fin. 
 
Efter två härliga, men kalla dar åkte vi vidare till Beijing
 
På flygplatsen fanns det s.k. Sleeping boxes som man kunde hyra per timma. Rolig idé 
 
 
Snart kommer fler inlägg från Kinas nuvarande huvudstad Beijing...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0